Opinii

Înapoi, în Evul Mediu!Impozitarea pe gospodărie

Valentin Muscă
24 apr 2017 3292 vizualizări
Impozitarea veniturilor pe gospodărie este din punct de vedere al politicii fiscale o revenire cu 2-300 de ani în epoca primitivismului fiscal.


Este perioada când, din rațiuni pragmatice, taxele se plăteau colectiv, pe principiul solidarității. Nu din considerente civice, ci din pragmatism și din cauza instabilității politice. Cei care au deschis o carte de istorie medievală au descoperit în catagrafiile (recensămintele) fiscale din sec. XVIII, că de pildă, contribuabilii, adică birnicii (plătitorii de biruri) erau denumiți cu termenul de LIUDE. Cuvântul înseamnă lume, mulțime și desemna o unitate fiscală colectivă impozitată. Impozitul nu se plătea personal, ci sub o formă colectivă, iar unitatea fiscală cuprindea de la 1-3 persoane la 10-15, chiar un cătun. Era o formă primitivă, în care prima principiul solidarităţii impuse de Stat, care dorea să fie sigur că va încasa obligațiile fiscale ale plătitorilor de biruri. Ca și astăzi, acum 2-3 secole birurile erau mari și nu o dată birnicii fugeau de pe moșii în alte ținuturi sau treceau în altă țară, pentru a nu mai plăti taxele împovărătoare. Atunci partea lor o plăteau de voie, de nevoie, cei care rămâneau și Statul nu ieșea în pierdere. Acest tip de impozit corespundea stării precare de dezvoltare în care se găseau Ţările Române sub dubla exploatare a Turcilor şi a Ruşilor. Ce propune actualul Guvern este o demenţă fiscală ieșită numai din mințile unor neisprăviți în ale finanțelor. În timp ce în statele occidentale, impozitarea se face individual, noi încercăm o revenire în Evul Mediu și vrem să aruncăm bugetul României în aer. Dacă tot propun impozitarea ca pe vremea lui Vodă Caragea și Nicolae Mavrogheni, atunci actualii guvernanți trebuie să ne spună ce se va întâmpla cu nababii tuturor regimurilor post-decembriste, cu scutelnicii, adică acea largă categorie care nu plătea biruri nici în evul mediu, nu plătește nici astăzi. Și aici intră persoane fizice și corporațiile care fac afaceri în România și plătesc impozitele în paradisuri fiscale ori utilizează diferite forme prin care taxele către Statul român se evaporă încât la sfârșit de an fiscal, la cifre de afaceri de miliarde de euro, declară zero profit!

 

              Romeo-Valentin Muscă

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.