Opinii

Între dreptul legii și dreptul PSD de a-și salva corupții

Ionel Sclavone
19 ian 2017 431 vizualizări
Nu mai este un secret pentru nimeni că principalii beneficiari ai ordonanțelor de urgență privind grațierea și dezincriminarea unor fapte de corupție, pe care a încercat să le adopte Guvernul PSD sunt câțiva indivizi, politicieni sau funcționari implicați în afaceri de corupție. Cei mai importanți dintre ei au și fost indicați în diferitele analize, publicate în ultimele zile, pe această temă.

 

Or, adoptarea unor acte normativeă care să salveze de răspundere un grup minoritar – autorii faptelor de corupție – se situează în afara cadrului democratic, chiar dacă se bucură de susținerea unei largi coaliții de deputați și senatori. Cu atât mai mult cu cât victimele acestui tip de infracțiuni sunt comunități întregi.

Chiar dacă sună ca o lozincă, legea este piatra de temelie pe care se construiește orice democrație. Sistem  democratic, fie chiar unul șubred precum al nostru, se bazează pe domnia legii. Trebuie să precizăm, totuși că nu este vorba de orice fel de lege ci doar aceea care reglementează în interesul celor mulți. Căci și un regim dictatorial funcționează tot în baza unor norme de drept.

Votul popular, chiar și atunci când este dat într-o proporție copleșitoare în favoarea unui partid, nu se poate substitui legii. Și nici nu poate fi invocat pentru a justifica anularea, modificarea sau adoptarea unui act normativ de care să beneficieze doar un președinte de partid ori un grup minoritar, în cazul de față al persoanelor implicate în cazuri de corupție. În ciuda dreptului suveran de a legifera, un Parlament nu poate decide în absolut toate privințele organizării și funcționării statului. Și mai ales nu poate hotărâ în funcție de interesele de moment ale unora sau altora. 

Istoria este plină de exemple de regimuri tiranice instaurate prin vot popular, cel mai la îndemână fiind cel nazist. În numele votului popular, Hitler a suspendat constituția și legile democratice, instaurând una dintre cele mai criminale dictaturi din istoria Europei. Parlamentul german (Reichstag), dominat de naziști, a adoptat o lege  (Ermächtigungsgesetz – legea de împuternicire ) cu  444 de voturi favorabile și 94 contra, prin care cancelarul Adolf Hitler a căpătat puteri discreționare.

E drept că, în ciuda mustății, Liviu Dragnea nu poate fi comparat nici pe departe cu Adolf Hitler. Nu avem indicii că liderul PSD ar încerca mai mult decât să-și asigure accesul neîngrădit la resursele statului și să-și mențină partidul la putere o perioadă cât mai lungă, fără teamă că ar putea fi tras la răspundere legal. 

Însă, nu putem să nu remarcăm că PSD recurge la aceleași mijloace, votul parlamentar, pentru a-și promova interesele particulare. Ceea ce contravine principiului domniei legii și excede cadrul democratic.

        Ionel Sclavone

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.