Pe urmele istoriei

Acum o sută șapte de ani de la epopeea romanească, 1916-1918.Focşani sub ocupaţie inamică-25 decembrie 1916

Cezar Cherciu
29 dec 2023 6086 vizualizări

Istoria pămanturilor Vrancei a fost mai mult decat zbuciumată. Aici durerea a brăzdat urme adanci regăsite azi doar în cantecele de durere, în amintiri.

 Vrancenii au trecut prin toate pragurile de suferinţă, dand dovadă mereu de un optimism robust, avand în firea lor tradiţia de veacuri a divinităţii şi a libertăţii. Spre cinstea lor, vrancenii au fost alături de întreaga suflare romanească, au fost în primele randuri ale celor ce au plătit cu viaţa şi sangele lor, libertatea şi marele ideal al unirii. „Aici a fost cu adevărat războiul” spunea cu durere, dar şi mandrie, diplomatul, dar şi scriitorul Diuliu Zamfirescu. Oraşul Focşani a fost cu adevărat un oraş erou, ce a renăscut din propria-i cenuşă, precum pasărea Phoenix, care a supravieţuit – de la ultimele jafuri ale tătarilor (1750), la distrugerile făcute de greci (1821) la vicisitudinile războiului din 1877-1878. În aniii epopeei eroice 1916-1918 populaţia acestui oraş a dat dovada unei rezistenţe supraomeneşti, în faţa inamicului. Anul 1916 a fost un an al marilor necazuri şi dureri morale şi materiale, al unor neîmpliniri militare, dar şi al unor pierderi umane mari. De la o populaţie de 22.500 locuitori în 1916, în anul 1917, populaţia oraşului Focşani a scăzut la 17.000 de locuitori. În anul 1916 debutează o veste tristă adusă populaţiei de către Prefectura Purna, cu încetarea din viaţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta la Palatul regal din Bucureşti. În vară, pe 8 iulie, Regina Maria, însoţită de principesele copile Elisabeta şi Mărioara, sosesc la Focşani unde vor distribui un dar regal pentru elevele sărmane şi va dona suma de 5.000 de lei pentru azilul de bătrani al oraşului. Primarul oraşului, avocatul Graur aduce mulţumirile cuvenite.

 

„Unirea cu Romania a teritoriilor aflate sub Imperiul Austro-Ungar”

 

La 14 august, la Bucureşti a fost semnat tratatul de alianţă între Romania şi Antanta prin care se stipula „unirea cu Romania a teritoriilor aflate sub Imperiul Austro-Ungar”. În aceeaşi zi, s-a ordonat mobilizarea armatei romane în Focşani, unitatea Diviziei a VI-a se pune în mişcare, îndreptandu-se către eliberarea Transilvaniei. Retragerea trupelor din Focşani, evacuarea Spitalului Militar din Focşani, a unor depozite, a creat o adevărată stare de şoc, panică, aşteptare. Mutarea grabnică a Prefecturii Purna, condusă de prefectul Anton Aleci, la Sascut şi cu ea a serviciilor tehnice şi sanitare, au întărit nelinştea populaţiei. Cei cu stare şi posibilităţi de transport vor părăsi în grabă oraşul, retrăgandu-se la conace, sate şi locuri ferite de primejdie. Cei mulţi şi neajutoraţi vor întampina cu durere şi stoicism urgia ce avea să se abată cu toată furia asupra lor. Pe plan local, inimosul primar nu-şi mai pierde cumpătul, luptand cu greutate pentru a apăra populaţia. Astfel, prin ordonanţe şi cu sprijinul poliţiei şi parte a armatei, va trece la măsuri de precauţie. Din august 1916 se întrerupe iluminatul electric pe timpul nopţii pentru a preîntampina atacurile aeriene, va pune protecţie depozitelor de gaz şi în special la uzina electrică, folosind cei 40 de militari va pun sub control conducta de alimentare cu apă (27 km), de la Burca-Bucureşti, pană la Focşani. Consternat de abuzurile făcute de trupele ruseşti „aliate”, în trecere prin Focşani, primarul ordonă a se restitui populaţiei oraşului Focşani între 19 şi 22 decembrie 28 de tone de benzină, ulei şi 38 de tone de gaz lampant. Cu sprijinul autorităţilor rămase pe loc din ordin, s-a trecut la organizarea unor spitale de companie, numerotate simbolic de la 182 la 187, în localuri precum Orfelinatul de băieţi, Şcoala profesională de fete. Primii răniţi de la frontul de pe Valea Argeşului au fost aduşi şi la Focşani, în număr de 500 încă din august 1916. Au căzut la datorie şi primi ofiţeri ai Regimentului 10 Putna, maior Sava Constantin  şi maior Popescu Valentin.

 

Foto:Eroii ofiteri, mr Sava Constantin si Popescu Vasile, Reg 10 Putna cazuti in batalia din Transilvania

25 decembrie 1916 - Focşani sub ocupaţie inamică

 

Neliniştea oraşului este amplificată de retragerea spre Moldova a coloanelor de refugiaţi din Oltenia şi Muntenia, în speranţa de a-şi salva copiii şi puţinele lucruri şi animalele ce-i însoţeau. Ocuparea orajului Focşani de nemţi a fost a fost pregătită psihologic printr-un asalt aerian, pentru intimidarea autorităţilor şi înfricoşarea populaţiei. Astfel, la 13 decembrie, un german a aruncat bomba ce a adus pagube casei Montano, bisericii Sf. Nicolae Stroe şi Inspectoratului agricol. La 14 decembrie, un aeroplan german loveşte o coloană rusă aflată în marş, ucigand soldaţi. La15 decembrie este bombardat aviatic centrul oraşului, Banca „Milcovul” şi uzina electrică, au fost ucise 28 de persoane şi devastate grav clădirile din jur. Potrivit însemnărilor de front ale generalului Al. Averescu, „la 25 decembrie Focşani şi Brăila sunt în mainile inamicului. Generalul rus Ragoza mă înştiinţează că se retrage cu toate trupele pe stanga raului Siret. A fost cea mai urată zi a vieţii mele.”Sfantul Crăciun al anului 1916 a fost unul al deznădejdii, tristeţii şi pribegiei. În zilele de 22-25 decembrie, pe o vreme cumplită, armatele germane, conduse de generalul von Morgen, au depăşit oraşul Ramnicul Sărat, ocupand în ziua de 25 decembrie oraşul Focşani. O altă armată austro-ungară, condusă de generalul von Kraftt ocupă Odobeştiul şi îngrange ultimele rezistenţe ale romanilor de pe Măgura Odobeşti, unde cade erou maiorul C. Bălan, trupele invadatoare se opresc pe dreapta Putnei. La 25 decembrie, trupele germane trec podul de peste Milcov. Comandatorul militar al Etapei 225 germane se va instala. Începuse de fapt calvarul populaţiei oraşului Focşani şi a unei bune părţi din teritoriul ocupat al judeţului Putna.

Profesor Cezar Cherciu – Focşani

Articol republicat în Ziarul de Vrancea

Prima publicare 25 decembrie 2016

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.