Opinii

Alegerile parlamentare ne prind pe toți apolitici!

Dumitru-Alexandru Filimon
14 nov 2016 1823 vizualizări
Să începem cu adevărul...să încercăm un simplu exercițiu de sinceritate! Ce este în esență un parlamentar (fie el deputat sau senator)? Mai mult ca sigur vă veți recunoaște vouă că această noțiune(menită execrării, pe bună dreptate, în spațiul public de la noi) vă este ambiguuă. Cei care știu sunt o mică minoritate! Restul sunt în tăcere și întuneric! La fel ca întregul nostru județ, Vrancea! Îi vedem pe la cârciumi cum boscorodesc politicieni, spun verzi-uscate despre unul și despre altul și se opresc doar atunci când au în față băuturi ieftine și degustă visele lor sfărâmate de sistemul politic ce ne înconjoară! Sfâșietor!

Să fim optimiști când trebuie, nu în proximitatea alegerilor!    

Da, parlametarii sunt niște indivizi patibulari care fură și trag numai pentru ei. Perfect! Haideți să depășim această gândire legitimă din punct de vedere moral, dar inutilă pentru un plan real de modenizare a sferei politicului. Câți dintre voi ați consultat listele partidelor pentru alegerile parlemantare din decembrie? Câți dintre voi ați fost curioși să urmăriți parcursul lor profesional sau juridic(ce și pe unde au furat și cine forțați sau neforțat i-a mai ciripit pe la DNA)? Tot o mică minoritate... Îmi mențin pleonasmul!

Adevăr: Dacă ești apolitic nu prea face două parale opțiunea ta!

Un alt fetiș politic al electoratului român este apoliticul, în toate formele sale. Defapt, a spune că ești apolitic sugerează că ești moral, că esti corect din punct de vedere moralicește și nu ca ăia care ”vezi Doamne, fură și stau degeaba cu bucile pe scaunele luxoase și exotice din Parlament”. La ce ne folosește această suspendare din viața publică, din viața cetății dacă lucrurile vor rămâne la fel, poate chiar se vor agrava prin ignoranța noastră?! Doar ca să ne mințim în oglindă că suntem diferiți când noi suntem părtași cu politicienii la aceeași ipocrizie, prin indiferență sau complicitate.

Să ne deschidem mintea și cu o carte!

Să începem cu Constituția României! Tot noi am votat și legea fundamentală, nu extratereștrii... Să descoperim împreună ce am votat! Haideți să deschidem Constituția României să vedem acolo ce este un parlamentar și care sunt obligațiile și responsabilitățile sale. O puteți consulta online aici. Poate vă va atrage atenția sintagma ”Orice mandat imperativ este nul”! În esență, acest articol din Constituție practic îl protejează pe respectivul parlamentar până la terminarea mandatului de patru ani de orice i-ai putea face tu. Va avea scaunul asigurat indiferent de frustrările și mârăielile tale. Ce zici?! E bine!? Mergem mai departe, dar nu înainte de a-ți aminti că există dreptul de recall în SUA prin care cetățenii îl pot trage de mânecă pe respectivul ales al poporului sau chiar să-l demită daca vor. Detalii aici. 

Acum să ne deschidem mințile și să observăm care sunt caracterisiticile unui parlamentar longeviv. Le puteți descoperi și singuri, nu este nevoie de o enumerație(dacă mă gândesc mai bine chiar vreau să le descoperiți singuri!). Nini Săpunaru ar fi un bun exemplu de reflecție! Nu aruncați cu roșii, sunt scumpe, în primul rând, și demersul nostru este unul de observație, reflecție, deci cât de cât stiințific. Dacă doriți, puteți încerca și cu Miron Mitrea dacă vă este mai drag!

 România și vorbele pe care le aud în fiecare zi!

După această etapă poate avem noroc să înțelegem un pic sistemul politic atât teoretic cât și practic și astfel putem depăși soluțiile colective de salvgardare națională de care suferă românii și pe care le visează de la izbânda revoluționară, în frunte cu asasinarea familiei Ceaușescu(este bine să mai amintim). ”Ce vrem, monarhie sau republică? Ce sistem este mai bun, cel prezidențial sau cel parlamentar? Vot uninominal sau pe liste? Ce ideologie este mai bună pentru România?” sunt doar vorbe pe care le aud în fiecare zi și exemplele pot continua...

Dezbaterea în România nu este inutilă ci necesară însă nu când totul rămâne la stadiul fictiv de proiect. Practic, noi nu construim nimic cu vise ce rămân la masa de discuții.

Eu zic să începem odată de undeva. Pai... în primul rând să ne dorim să ne dăm jos din pat să ne facem curat prin casa noastră și apoi dacă avem timp să facem curat și în fața blocului chiar dacă vecinii stau pasivi la table și spriț în timp ce noi muncim să facem câte ceva pentru comunitatea noastră.

Dacă tot nu dăm doi bani pe politică și suntem proprii noștri făuritori ai destinului, să ne facem curat la noi în pravalie, să facem până la urmă orice, orice, numai să fie ceva concret și nu fictiv, și după ne putem câstiga dreptul de a fi apolitici. Până atunci, suntem părtași la aceeași ipocrizie, la fel ca politicienii, cu mențiunea că ei nu se drogheză cu pretenții imaginare de moralitate!

 

 

DUMITRU-ALEXANDRU FILIMON

 

Vrancean la origine,Dumitru-Alexandru Filimon este jurnalist, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti. Este interesat de analiza politică, psihosociologie şi cultură. În prezent scrie pentru revista www.catchy.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Filimon Alexandru, acum 2716 zile, 10 ore, 1 minut, 22 secunde
Dragilor! Se pare că aveam dreptate când am insistat cu acel "orice, orice, numai să fie ceva concret și nu fictiv"! Există şi o veste bună! Se aplică şi pentru voi! Sugerez să citeste integral
delavrancea, acum 2716 zile, 12 ore, 5 minute, 8 secunde
Intelege oare cineva ce vrea de la noi baietasul asta care a insiruit aici niste fraze goale, ilizibile,ilogice si redundante ? Nu cumva avea alta treaba si cei de la ZdV il chinuie sa screme un citeste integral
piscot, acum 2716 zile, 14 ore, 16 minute, 50 secunde
prost articol si fooaaaarteee lung si plictisitor. Du-te bah si fa ceva util, nu mai manca aiurea
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.