Opinii

Drumul spre iad şi intenţiile bune

Daniel ILIE
7 oct 2016 3361 vizualizări
Din când în când mintea populaţiei este ocupată cu câte un subiect emoţional care să îi abată atenţia de la subiecte mai importante sau pentru a masca lipsa de rezultate şi chiar incompetenţa unora. În acelaşi ton s-a desfăşurat şi campania împotriva vânării carnivorelor din Romania, iniţiativă pornită chipurile din zona “independentă” a ONG-urilor dar care a venit mănuşă pentru scandalurile gata să erupă înainte de alegeri. Voi încerca să explic imaginea de ansamblu într-o limbă uşor de înteles de către orice nevânător pentru cei ce nu se lasă înghiţiţi de valul media şi au o doză sănătoasă de scepticism.

Tocmai am văzut anunţul doamnei ministru Cristiana Paşca Palmer şi m-a frapat seninătatea cu care dânsa tocmai şi-a bătut joc de munca de zeci de ani a specialiştilor ce au făcut ca Romania să fie pe primul loc în UE la biodiversitate (singurul capitol pozitiv la care suntem primii, în rest suntem cei mai nespălaţi, avem cele mai proaste drumuri, suntem cei mai corupţi etc). Mai mult, ni se comunica printre zâmbete forţate că aceasta este o victorie şi nu o utopie a ONG-urilor sugative de fonduri europene şi donaţii “pentru studii”. O să încep însă prin a o felicita că a distrus un mit ONG-ist, dânsa a recunoscut că alte ţări nu vor să preia de la noi surplusul de carnivore. Adică trebuie să ne descurcăm singuri! Dânsa anunţă prima măsură revoluţionară, înfiinţarea Serviciului de Urgenţă Animale Sălbatice (SUAS) în colaborare cu MAI, astfel încât să se intervină în baza unui apel la 112 când se produc pagube şi motivează aceasta invocând directiva UE. Cea mai mare neregulă din această măsură este chiar interpretarea directivei prin faptul ca se vor împuşca animalele doar când fac pagube oamenilor şi nu şi când pun în pericol alte specii protejate. Cine sună la 112 când cocoşul de munte este decimat de un număr prea mare de pisici? Inconştienţa tehnocrată ne poate lăsa mai săraci!

Directivă dată de nişte occidentali care NU mai au populaţii de carnivore mari

 Toţi citează din directiva UE dar o fac incomplet. Uită să menţioneze că noi avem această directivă nenorocită din cauză că nu am negociat când am aderat la UE, la alte ţări nu se aplică. Vă sună cunoscut? Aşa s-a întamplat cu multe aspecte de care "s-a uitat" la momentul aderării (protejarea pieţei interne, vânzarea de terenuri străinilor, lipsa de pregătire pentru absorbţie de fonduri). Noi, românii, urmăm o directivă compusă de nişte occidentali care NU mai au populaţii sănătoase de carnivore mari la ei acasă. Adică ne învaţă cei fără niciun urs cum să ne administrăm noi urşii. Aberant!
Mă rog, faptul că e în pericol ierunca, cocoşul de munte sau cocoşul de mesteacăn ne doare doar pe puţini, noi, nebunii pasionaţi de natură. Să vedem ce implicaţii sunt pentru restul oamenilor.
Gospodarii şi oierii vor suna la 112, se formează o celulă de criză şi vin jandarmii să ucidă sălbăticiunea. Cum fac ei acest lucru? Ursul nu se întoarce la hoit de fiecare dată (vezi cazul cu ursul din Colţi, jud Buzău, ce ataca mereu alte gospodării) deci pânda va da doar uneori rezultate. Trebuie jandarmi suficient de pregătiţi încât să recunoască urma unui anume urs, să o urmeze pană în desişul unde se odihneşte, să îl încercuiască şi să îl împuşte. Am tot respectul pentru jandarmi şi munca lor contra interlopilor şi scandalagiilor, sigur avem şi colegi vânători ce sunt jandarmi şi se mai pricep, dar în acest domeniu sunt complet nepregătiţi.
Şi nici nu au cu ce să intervină, nu au maşini de teren, nu au arme de vânătoare, nu au muniţie de vânătoare, nu au experienţă în domeniu şi, cel mai important, nu cunosc terenul (cine s-a plimbat prin imensităţile munţilor înţelege).
Oamenii de la ţară se vor lămuri repede ca această măsură este contra lor, în 2-3 ani urşii vor fi o şi mai mare pacoste. Problema mea e cine răspunde. Va scoate doamna ministru banii din buzunar dacă se dovedeşte că a făcut o prostie? Nu cred!
Dânsa recunoaşte cu candoare că ministerul e “un pic în urmă la plata daunelor” şi că e ceva birocraţie. Un pic? Sunt daune neplătite din 2014! Poate că nu ne interesează ce păţeşte un cioban uitat de lume dar acolo e munca lui, transpiraţie şi ploi îndurate sub cerul liber şi nu în apartament.

Lupul este, poate, cel mai prudent animal de la noi

 

 

O turmă de oi decimată de lupi

 

 

Ne întoarcem la jandarmi. Ce pot face ei împotriva lupilor? Câte săptămani vor arde degeaba motorina noastră prin munţi fără să vadă un lup? Ştiu jandarmii să deosebească urma de lup de cea de câine? Pentru că lupul este poate cel mai prudent animal de la noi şi degeaba se miră Rareş Bogdan că el nu a văzut lup. Nici nu o să vadă! E ca şi cum ne-am îndoi de existenţa microbilor pentru că nu îi vedem.
Ce e rău că se vrea împuşcarea lupilor? O fac chiar şi norvegienii. Da, aia în ţara cărora faci puşcărie dacă baţi un copil vor să împuşte peste 60% din lupi (adică vreo 47 de exemplare) ca să apere crescătorii de reni iar noi avem mii de lupi şi cerem extragerea a doar 10% anual. Oare nu e şi un sabotaj economic la adresa fermierilor?
La TV dânsa ne mai şi explică ce bine este că urşii nu mai au valoare economică. Cu câtă nonşalanţă aruncă banii statului pe geam! Nu mai zic că este o poziţie dubioasă pentru un ministru al mediului, un om documentat asupra modului în care se face conservarea cu succes în lume. Banii obţinuţi din vânarea urşilor se întorc în protecţia animalelor prin pază şi hrană suplimentară.

 

 

Cine a ţinut în echilibru animalele din păduri?

Costume fabricate din pieile urşilor braconaţi de locuitorii din zonele de munte

 Ungaria obţine aproximativ 1% din PIB din vânătoare în timp ce noi, o ţară mult mai mare cu toate formele de relief, nu suntem în stare să obţinem nici jumătate din banii lor. Dacă vânătorii nu ştiu meserie, cine a repopulat ţara cu animale după război şi cine le-a ţinut în echilibru de suntem pe primul loc?
Campania a avut ca punct de plecare pisica sălbatică şi râsul, ecologiştii inflamându-se pe motiv că acestea nu fac pagube. Cu această afirmaţie ei s-au făcut de râs faţă de specialişti dar au manipulat oamenii neinformaţi. Mai mult, au folosit imaginea unui pui de pisică pentru scopurile lor, de parcă vânătorii ar fi împuşcat aşa ceva şi nu exemplare adulte! Combinaţi aceasta cu numărul mare de gospodine ce umplu internetul cu poze cu pisici şi vedeţi ce iese.
Cam aşa arată o pisică sălbatică adultă. Parcă nu mai e aşa dragălaşă, nu? Şi da, există şi pagube pentru oameni, chiar dacă o găină nu se compară cu o oaie şi păgubitul nu se mai oboseşte să declare paguba. (Dacă nu plăteşte ministerul oile, vacile, porcii sau pomii fructiferi distruşi oare plăteşte o găină)?
SUA, Noua Zeelandă şi alte ţări au simţit-o pe pielea lor, zeci de specii de păsări au ajuns extincte din cauza pisicilor. Pisicile sălbatice de la noi nu sunt cu nimic mai prejos, sunt robuste cât să răpună un ied de căprioară, iar un cocoş de munte nu ar fi mare scofală pentru ele.

Perdele de protecţie, curăţări ale albiilor, stoparea microhidrocentralelor? Nimic.

 

Pisica sălbatică se înfruptă dintr-un fazan proaspăt ucis

 Am zis că această campanie s-a potrivit unor interese şi ce poate fi mai potrivit să maschezi insuccesul în lupta contra celor mai mari ameninţări împotriva biodiversităţii decât să arunci praf în ochi neinformaţilor şi să pozezi în erou? Contra agriculturii intensive ce ne otrăveşte natura, contra tăierilor ilegale ce ne devastează munţii, contra poluării ce a făcut? Dar măsuri de ameliorare a biotopului? Perdele de protecţie, curăţări ale albiilor râurilor, stoparea microhidrocentralelor? Nimic.
Prin nişte măsuri utopice servite nouă drept bune intenţii ni se pregăteşte o campanie electorală ieftină.
Pun la îndoială multe din acţiunile acestor ONG-uri pentru că dacă ele chiar ar vrea protecţia animalelor atunci s-ar înscrie şi ele la licitaţiile pentru fondurile de vânătoare ca să muncească asemeni vânătorilor, să plătească paznici şi să care mâncare şi sare cu cârca. E mai uşor să sabotezi şi să cerşeşti donaţii decât să munceşti.
Nu înţeleg de ce bagă bani să arunce cu noroi în vânători şi adâncesc conflictul om-animal, ducând la flagelul braconajului din răzbunare pe urşi şi lupi. Oamenii pun mana pe furcă şi topor şi îşi vor face singuri dreptate cu laţul de sârmă şi otravă. Nici de tradiţiile noastre nu se iau deşi toţi urşii ăia sunt braconaţi şi sunt în o singură comună mai mulţi decât se împuşcă anual într-un judeţ.
În loc să îşi vadă de treaba lor în linişte, medicii pierd acum timp să explice de ce trebuie vaccinuri, profesorii trebuie să explice de ce folosesc o anume metodă de predare iar vânătorii trebuie să explice gospodinelor isterice de ce trebuie vânat şi un număr de pisici sălbatice.
Haideţi să nu ne mai agităm la orice fitil lacrimogen aruncat pe internet de organizaţii ce nu mai pot stoarce bani din lacrimi de panda pentru că nebunia asta cu "Salvaţi -ceva-!" este doar o faţadă prin care nişte băieţi deştepţi sifonează bani europeni şi chiar şi banii unora ce donează.
Stai calm şi socoteşte la rece de ce şi-ar da singuri vânătorii cu stângul în dreptul prin distrugerea vânatului!   (Daniel ILIE)

Daniel Ilie este vanător, membru al AJPS Buzău şi membru în comisia de promovare a imaginii AGVPS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
vânătorașul cel viteaz, acum 2753 zile, 21 ore, 29 minute, 50 secunde
Dacă tot vă afirmați domnilor vânători că sunteți niște specialiști extraordinari care au făcut treaba bună până acum, de ce cocoșul de munte și cel de mesteacăn au ajuns pe cale de citeste integral
Ilie Daniel, acum 2755 zile, 1 ora, 7 minute, 45 secunde
Nu asta am spus, domnule gigel. Am pus ca vanarea unui numar mic si fx din animalele dintr-o zona aduce banii necesari pazei si hranei pentru toate celelalte. La fel cum ciobanul taie si vinde din citeste integral
gigel, acum 2755 zile, 7 ore, 38 minute, 43 secunde
Ce ne spune domnul vanator este ca el omoara animale salbatice ca sa le ajute. Daca nu le-ar baga el gloante in cap, nu le-ar manca dupa aia si nu le-ar jupui de blana, fauna Romaniei s-ar prabusi. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.