Opinii

Un egal matematic dar şi uman

Constantin Pavel
13 sep 2016 4365 vizualizări
Problema drepturilor femeilor este una istorică. Chiar dacă societatea a evoluat social, cultural şi politic, în unele ţări mai există şi în zilele noastre legi discriminatorii la adresa femeilor.



Abia începînd din secolul al XIX-lea, în timpul Revoluţiei Franceze, a Declaraţiei Drepturilor Omului, a început să se vorbească şi despre libertatea femeilor. A fost un pas mare în istoria Civilizaţiei, pentru că de atunci femeile din întreaga lume şi-au caştigat tot mai multe drepturi. Mai multe state ale lumii s-au angajat să adopte măsuri privind rezolvarea chestiunii egalităţii de şanse între bărbaţi şi femei, precum şi eliminarea discriminărilor pe bază de sex. Cu toate acestea, şi astăzi mai există încă legi prin care femeile pot fi pedepsite, riscînd ani de închisoare pentru fapte sau acţiuni care bărbaţilor le sunt permise. Astfel, există ţări unde femeile sunt obligate să se căsătorească începînd de la varsta de 13 ani sau pot fi ţinute cu forţa în casă. Nu există nicio pedeapsă pentru bărbaţii care sunt violenţi cu soţiile, acestea neavînd dreptul să ceară divorţul. Nu au dreptul să conducă o maşină şi nu au drepturi la moştenire. Abia în secolul XX, femeile şi-au caştigat dreptul de a vota. De multe ori, aceste nedreptăţi s-au întamplat cu complicitatea legiuitorilor. Este aberantă şi greu de explicat această lipsă de încredere faţă de femei. Carta Internaţională a Drepturilor Omului cere aplicarea în întreaga lume a respectării drepturilor femeilor.
Orice Constituţie garantează libertatea de securitate a femeilor. Dar toate aceste drepturi au fost obţinute după secole de luptă şi sacrificii, chiar dacă egalitatea trebuia să se impună de la sine, în mod natural.


Caricaturist Constantin PAVEL


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.