Opinii

Asta e părerea mea!

Ziarul de Vrancea
21 iul 2016 2217 vizualizări
În spitalele romaneşti ai nevoie de Protecţie Divină

În ultimele zile pe toate canalele media a fost difuzată o ştire conform căreia în Spitalul de Arşi o pacientă a murit după ce i s-a făcut o transfuzie greşită. Deşi asemenea  situaţii nu au mai fost făcute publice, nu cred că sunt atat de izolate pe cat s-ar crede. Sunt convinsă că asemenea greşeli medicale au loc şi în alte spitale, uneia dintre ele fiindu-i chiar eu victimă.
În decembrie 2007 mă aflam în secţia ATI a unei clinici de ortopedie din Bucureşti, cand la aproximativ o oră după ce suferisem o intervenţie chirurgicală, asistenta ce avea grijă de mine, mi-a pus o unitate de sange.
Nu era prima dată cand mi se făcea o transfuzie, mi se mai făcuseră şi la celelalte intervenţii pe care le suferisem în aceeaşi clinică şi ştiam că am două unităţi pregătite şi acum, pentru care mama făcuse mari eforturi pentru a le obţine de la secţia de hematologie a aceluiaşi spital. Înaintea fiecărei intervenţii, medicii îi spuneau că nu mă pot opera dacă nu facem rost de sange. În acea zi, în timp ce asistenta regla perfuzorul, iar primele picături de sange îmi ajunseseră deja în venă, i-am spus că mă simt rău, unde pană atunci fusesem relativ bine. Mi-a măsurat tensiunea arterială şi am observat că s-a schimbat la faţă. Am apucat s-o întreb ce tensiune am, iar ea mi-a zis că cinci în timp ce mi-a închis perfuzorul, apoi a fugit revenind imediat însoţită de o altă asistentă mai în varstă, înarmate cu cateva seringi al căror conţinut mi l-au introdus pe branulă. Deşi mă simţeam foarte rău, reuşeam să-mi dau seamastarea mea le îngrijora, în scurt timp făcandu-şi prezenţa şi medicul de gardă. Din cauza stării în care eram n-am reuşit să întreb ce îmi injectau, aşa cum făceam de obicei şi nici nu ştiu în cat timp TA (n.r. tensiune arterială) a revenit la valori normale, dar ştiu că acea noapte a fost cea mai groaznică din viaţa mea fiind nevoită să suport dureri post-operatorii insuportabile, medicul interzicand asistentelor să-mi facă analgezice mai puternice ce se prescriu în asemenea situaţii, de teama să nu-mi scadă iar TA. Din discuţiile cadrelor medicale am aflat că făcusem un şoc anafilactic.
 Întotdeauna am suspectat că acest şoc a fost provocat de acea unitate de sange ce probabil nu era corespunzătoare grupei mele sangvine, dar medicul anestezist a evitat să dea un răspuns întrebărilor mele pe această temă. În asemenea situaţii probabil s-au aflat şi alţi pacienţi... Unii au fost mai norocoşi, alţii din contră... Eu îi sunt recunoscătoare Celui de Sus pentru că a vrut să-mi mai acorde O Şansă!

Iuliana Prunilă Negoiţă

Iuliana Prunilă-Negoiţă  este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confrontă în viaţa de zi cu zi persoanele cu dizabilităţi, http://iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat, de asemenea, persoanelor cu dizabilităţi: www.dizabil.eu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dana, acum 3061 zile, 13 ore, 2 minute, 40 secunde
Acum circa 1 luna de zile am ajuns la UPU Focsani, cu dureri foarte mari, Am fost preluata de o asistenta , i-am spus ca am dureri f mari in zona colicistului, In timp de domni doctori discutau citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.