Aţi votat trecutul!!
Patru milioane dintre noi au plecat, mai în glumă, mai în serios, slugi la străini, economia distrusă de nepăsare şi diletantism, agricultura, pomicultura, viticultura la pământ, la care adăugăm cu mândrie, cei care am rămas în ţară, suntem bolnavi, bătrâni şi campioni negativi pe toate palierele sănătăţii. În scurte cuvinte, nici mongolii, nici nemţii, ruşii, tătarii, ungurii sau turcii n-au făcut atâta rău românilor cât le-au făcut politicienii postdecembrişti în această perioadă. Am bâjbâit şi ne-am strecurat prin istorie, am pierdut o imensă avuţie naţională. Mea culpa dacă unii dintre dumneavoastră nu aţi văzut şi nu aţi simţit cum se strecoară munca poporului român printre degetele şi buzunarele celor care au primit votul dumneavoastră. Când oare vom vedea cum trece viaţa pe lângă noi în sărăcie şi neajunsuri? Când vom vedea cum ne pleacă copiii de acasă să-şi găsească munca şi pâinea pe care nu le găsesc în ţara lor?! O ţară fără investiţii, fără dezvoltare, fără sănătate, fără meseriaşi şi licenţiaţi care să ducă mai departe bogăţia lăsată de înaintaşii noştri nu are şansă de supravieţuire. O să ne trezim împărţiţi, ca la tarabă, între aşa-zişii prieteni şi vecini, fără să ne pese că de peste două mii de ani acest popor deosebit trăieşte pe aceste meleaguri.
Aceasta este faţa politicienilor noştri, începând cu primarii, baronii locali şi vestiţii noştri parlamentari. Priviţi cruntul adevăr în faţă?!
La conducerea ţării şi la cel mai faimos partid conducătorii sunt condamnaţi! Nu politicienii postdecembrişti au vândut Roşia Montană, platoul continental câştigat la Haga, petrolul şi pădurile austriecilor, siderurgia indienilor, transformând România într-un paradis al multinaţionalelor corporatiste care exploatează fără milă resursele ţării noastre, controlează sistemul bancar, construcţiile, transporturile şi comerţul; nouă ne-a rămas economia de subzistenţă şi când te gândeşti că toate acestea pentru un pumn de dolari. Cheltuim sume uriaşe neproductiv, parlamentari mai mulţi decât SUA, bugetari mai mulţi decât China, ajutoare sociale mai multe decât în India şi, cu permisiunea dumneavoastră, conaţionalii noştri, specialişti în nemuncă, furturi, violuri, ne-au făcut de râsul lumii; şi staţi aşa... peste zece-douăzeci de ani vom ajunge sclavii lor! Îţi pui întrebarea cum s-a ajuns aici?... S-a ajuns datorită unei conduceri pline de erori administrative, a corupţiei, a minciunii, a credibilităţii şi naivităţii noastre, votându-i de fiecare dată tot pe cei care ne-au înşelat încrederea, oameni care nu au făcut nimic în viaţa lor, toată ştiinţa lor s-a bazat pe promisiuni neonorate, îmbogăţire personală, jefuind banul public, aceptând lucrări de proastă calitate pe care trebuie să le facem din nou, cu preţul unui plic gros cât o cărămidă: mergem mai departe?! Şi lăsăm copiilor şi nepoţilor noştri munţi şi dealuri fără pădure, bogăţiile subsolului străinilor şi nu exagerez cu nimic când spun că toate acestea sunt fructul colorat frumos la suprafaţă şi putred pe dinăuntru a celor care pretind a fi în continuare conducători cu licenţe obţinute la minut, aroganţi, fără să contribuie cu nimic la traiul poporului din care se trag. Nu fac trimitere la niciun partid sau conducător de frunte, fac doar un apel la conştiinţa noastră, la bilanţul celor 26 de ani trecuţi fără perspectivă, fără rezultate, fără viitor.
Vin alegerile parlamentare cu entuziasm şi bucurie, pâraie de lapte şi miere, fanfare cântând viaţa şi libertatea noastră, iar nesătuii timpului, cu steaguri în mână exprimându-şi patriotismul. De bine ce o ducem, ne-am împuţinat de tot. Aceeaşi Marie, dar cu altă pălărie. Unii dintre ei mor şi tot parlamentari s-au preşedinţi de Consilii Judeţene vor să rămână: halal politică, halal popor român! Se ştie că politica nu este o distracţie, doar pentru foştii sau actualii politicieni politica înseamnă şpagă, agonisirea de bogăţii fără muncă, concedii la Miami sau Coasta de Azur. Explicându-mi afirmaţia, mă gândesc că avem cele mai mici salarii, cele mai mici pensii, că plătim cele mai multe impozite şi taxe. Nu este greu să observi că a fi democrat înseamnă să fii cinstit, onest şi cu responsabilitatea că ai în mâna ta viaţa celor care te-au votat. A fi social înseamnă asigurarea unui trai decent poporului tău. Aceste deziderate până acum nu s-au văzut. Pe viitor ne va lipsi şi speranţa. Sigur, pentru cei care nu ştiu ce înseamnă viaţa este scuzabil, dar pentru cei care ştiu şi se fac că nu văd, aceste rânduri li se vor părea anomalii. Ei bine, viaţa fiecăruia este un dar sublim, respectând anumite standarde de calitate, dar asta nu înseamnă ca unii să mă fure şi să-şi trăiască viaţa în vile şi cu iaht la poartă, iar cei ce trudesc să ducă un trai de subzistenţă.
Nu sunt purtătorul de cuvânt al celor mulţi şi săraci, dar mă revoltă starea de fapt, într-o ţară ca aceasta noi cerşim din poartă-n poartă. Acesta este apogeul politicii noastre, după atâtea sacrificii ale revoluţiei. După părerea mea, suntem conduşi de ipocriţi, corupţi şi vânzători de ţară, dar cu steagul României în braţe. Ce mai, suntem ruşinea Europei! Luând ca titlu „Aţi votat trecutul!“ aţi votat corupţia, condamnaţii şi baronii locali. Se ştie că o societate sănătoasă şi echitabilă este bazată pe lege, fundamentul unei societăţi sigure şi nediscriminatorii. Evident, cei care nu au votat au avut un sentiment de lehamite faţă de această politică, dar nu este o soluţie. Tinerii ar trebui să gândească la viitorul lor şi al copiilor lor, ei vor trebui să schimbe această societate întinsă ca o pânză de păiajen peste viaţa noastră.
Gheorghe Băeşu
Gheorghe Băeşu a fost primul primar al Focşaniului după 1989