Opinii

STEV 2016: Titanic vals și o noapte furtunoasă

Olimpia SĂPUNARU
15 iun 2016 3534 vizualizări

Despre aceste articole acesta e al șaptelea și ultimulnu vreau să credeți că au fost scrise pe principiul "după ce dau cu mopul, totul strălucește!" Nu strălucim, dar nici nu suntem invizibili. Am înfăptuit cu toții (elevi, părinți, profesori, îndrumători artistici, angajați ai Casei de Cultură și cei ai Teatrului Mr. Gh Pastia, Inspectorat Școlar, Consiliu Local) și, cu voia voastră, Ziarul de Vrancea, un act cultural. Cu lipsuri, cu preaplinuri! 

E important pentru copiii aceștia, care au ales să-și petreacă timpul lor liber sub o altfel de presiune? E important pentru acest oraș actul artistic? STEV (Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni) e importantă pentru orașul ăsta?

Sper să găsim cândva, la capătul acestui răspuns sau în ecoul lui și mâini întinse. Mai multe și, mai ales, de un real folos. Mai ales financiar! Și da, și noi ținem mâinile întinse către cei care pot și vor ca această manifestare culturală să se îndrepte spre ceva ce ar putea să fie. Ținem mâna întinsă, pentru că mâna noastră poate spune o poveste.

A orașului, a acestui județ!

Nu o să fac din acest articol de final un discurs de închidere, precum cel al personajului Spirache, în sensul "nu ne votați!", sperând a avea efectul contrar. Unde, și pentru că, pe undeva, nu cred că s-a terminat... deși o cortină s-a tras, nu zic nu!

Nu voi povesti nici "Titanic Vals" sau "O noapte furtunoasă", fiindcă are cine povesti în rândurile de mai jos, iar despre pălăria verde ca-n text (cea a lui Spirache) sau despre fusta Vetei, cea cu imprimeul cu multe palme, am zis deja.

Voi lăsa concluzia, dacă e nevoie de ea, chiar prin intermediul celor care au fost până la urmă prinși de această lume a stărilor, a tuturor actelor sufletești și cărora noi, oamenii, le zicem emoții, o lume exprimându-se prin acest univers infinit al gândului, cum este Teatrul. 

Trupa de teatru a Liceului de Artă Gh. Tattarescu - "Titanic Vals" de Tudor Mușatescu - Mențiune.

"Prin intermediul STEV-ului am învățat că nu trebuie săștigi un premiu pentru a fi învingător". (Cătălina Neagu- Decebal)

"Chiriachița e prototipul universal de soacră. STEV? O experiență pe care am s-o repet!" (Gabriela Popa- Chiriachița)

"Un personaj care m-a ajutat să cunosc diversele tipologii de oameni, să pătrund în teatrul român, să evoluez frumos." (Ioana Popa- Dacia - foto stânga)

"De mult timp mi-am dorit să particip la acest concurs. Dar acum mi-am dat seama că nu a fost un concurs. A fost o experiență unică... cu niște oameni unici" (Ciprian Popa- Dinu)

"În toată aceasta perioadă, în ciuda faptului că am avut un rol "fițos", în realitate m-am simțit foarte iubită, apreciată și integrată; cu scumpii mei colegi de breaslă/familie! Trăiască familia Necșulescu!" (Emma Obreja- Miza)

"Această activitate m-a ajutat să mă integrez într-un colectiv care s-a comportat ca o familie. Aș putea spune ca m-am simțit protejat! Nu mi-am făcut prieteni, mi-am făcut o familie!" (Edy Ochea- Traian)

"Chiar dacă am fost personajul principal, neapreciat de familia lui și luat în ras, pot să spun ca m-am distrat foarte tare la repetiții, alături de colegii mei, pe care îi iubesc foarte mult. Vă iubesc!"(Marian Barbu- Spirache)

"Am avut multe de învățat de la Gena: bunatatea ei, calmul... Sunt fericită ca am putut să o readuc la viață." (Ana Maria Lazăr- Gena)

În alte roluri: 

Nercea- Ovidiu Saghin, Gigi- Mihai Popa, Procopiu/Vecin- Dinel Cherciu, Vecina- Sorina Pascovschi, Servitoare- Ana Mihalache, Bianca Chirilă, Doica- Luana Roman, Fotograf- Gabriel Gheorghiță

 

 

Trupa de teatru a Liceului cu Program Sportiv, "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale. - Locul II

"Câtă muncă în spatele unui spectacol de teatru! Sunt bucuros că la primul meu STEV am reușit să luam un loc pe podium." (Cosmin Martinescu -Jupân Dumitrache)

"Poate o să continui cu teatrul și după liceu. Țin să le mulțumesc îndrumătorilor noștri, George Năstase și Dragoș Stanciu. Îmi cer scuze în public celor doi îndrumători, pe care i-am supărat". (Radu Rugină - Nae Ipingescu)

"Într-un fel, cred că orice om poate deveni actor. Convingerea mea e că actorul zace în tine înainte de a-l naște. Mi-am dat seama că teatrul nu reprezintă doar o artă sau clădirea în care se desfășoară spectacole, ci un mod de a gândi. Prin teatru, tinerii își pot forma și dezvolta abilitatea de a lucra în echipă și de a gândi. Mai des! (Georgiana Cherciu - Veta)

"Ca să fii actor, trebuie să ai oamenii potriviți lângă tine. Ai nevoie de susținere și comunicare. Muțtumesc STEV pentru această ocazie! (Giani Neagu, nominalizat la premiul pentru cea mai bună interpretare, rol masculin- Spiridon)

"Experiența STEV a fost, este și va rămâne cel mai important proiect la care am luat parte. Cei patru ani de stagiune se văd în formarea mea și pot spune că  mi-au schimbat viața." (Silviu-Adrian Androne, nominalizat la premiul pentru cea mai bună interpretare, rol masculin- Chiriac)"Un rol care mi-a venit mănușă. Ce am trăit prin STEV, nu o să poată simți niciodată un copil care nu iese din zona lui de confort. Nu e o joacă!" (Mădălina Racoș-premiul pentru cea mai bună interpretare, rol feminin -Zița)

Rică combate! Rică nu are internet! (Dragomir Philip Emanuel, nominalizat la premiul pentru cea mai bună interpretare, rol masculin- Rică Venturiano (foto dreapta) 


Dup
ă spusele lor, aș tăcea, dar trebuie, e musai, e corect să spun încă ceva! Teatrul ăsta "stevist" e o ușă. Și trebuie privit așa și nu căutat la toc (tocul ușii, tocul pantofului, tocul de scris). Poate și acea ușă spre exterior, dar în primul rând una spre propriul interior al nostru, al fiecăruia dintre noi, cei care făptuim și care asigurăm, așa cum ne pricepem, continuitate unui gând început de alții, cândva, în urmă cu 34 de ediții, din care, ai acum-ului, Ana Pușcălău, Adrian Damian, Valentin Cotigă, Floris Cucu, Eduard Cîrlan, George Năstase, Dragoș Stanciu, Alexandru Mănăilă, eu (Olimpia Săpunaru), Carmen Ion, Marina Pătrașcu, Ionelia Ilie, Doina Boboc, Alexandra Tătaru, Teodora Bentz, Ionuț Țandără, Ion Gh. Cherciu, Silvia Oancia, Ionela Andrei, Lavinia Anghel, Marlena Bărculescu, Mădălina Temelie, Neculai Florea, Oana Andrei, Marian Munteanu, precum și Paula Grosu, Sorin Francu, Silvia Chelariu (Juriu).

Despre trecutul STEV, las aici, în încheiere, o opinie a domnului profesor Vasile Lefter, asemeni unui punct (chiar și de vedere) dintr-o infinitate de posibile alte puncte.

 




<<
Este prima dată când invitația la STEV se face incitant, cu trimiteri inspirate la textele dramatice, cu mult umor și bună dispoziţie. Păcat că stagiunea se consumă în grabă și nu se lasă timp tinerilor să vizioneze spectacolele. Nu ar fi de prisos ca de fiecare dată să se arunce o repede ochire retrospectivă, făcându-se cunoscute generației de azi începuturile. Stagiunea s-a născut dintr-o inițiativă a câtorva oameni iubitori de teatru. Costel Apostolescu este cap de serie. Lângă el am fost noi, profesorii-regizori, Vasile Lefter, Ion Vlaicu, actorii Ioan Constantinescu, Vasile Onesciuc și  ziarul "Milcovul", cu Butucii lui, Petrică și Ovidiu. S-au pus în scenă multe piese în trei acte: "Siciliana", "Jocul de-a vacanța, "Oameni care tac" etc. Mulți elevi din vremea acelor ani entuziaști au rămas toată viața sclavi ai teatrului. Unul dintre ei a jucat ani de-a rândul pe scena Teatrului Pastia. Se numește Mihai Spiridonescu (n.a.- Mișu). Vă amintiți de el? Oricum, suntem foarte mândri că visul nostru donquijotesc merge mai departe! Drum bun, cavaleri ai florii de cireș!>>


Da, ne amintim de Mișu! Și actorul Adrian Rădulescu tot în STEV a descoperit teatrul. Și Luiza Anghel... Suntem mulți, chiar dacă unii nu mai sunt(em)! Nu, Alex?! (Alexandru Atănăsoaei). Cum spuneam, nu se termină aici, poate că de-abia acum începe!

A dumneavoastră, prin aceste articole, moș Timofte (bătrânelul care suna pentru intrare sau ieșire, din seria "Cireșarii" a lui Constantin Chiriță), Olimpia Săpunaru, sunând de ieșire.

Sper ca într-o bună zi să nu mă mai trezesc cum mă trezesc acum, bându-mi cafeaua de dimineață cu amarul lui "Focșani, din păcate... "

Pe mâine! (de data aceasta, un mâine sinonim cu viitorul)

 

 

Olimpia Săpunaru este actriţă, absolventă U.N.A.T.C. "I. L.Caragiale" București, secţia Actorie, păpuși-marionete. În paralel, s-a specializat și în regie. De 17 ani este coordonator de trupe de teatru în STEF, iar în ultimii ana fost membru al juriului. Olimpia scrie pe blogul https://almanahe.wordpress.com și este implicată în nenumărate activităţi de educaţie nonformală prin teatru.

 Ziarul de Vrancea îi mulţumește pentru seria generoasă de articole dedicate STEV-ului, unul dintre cele mai interesante proiecte culturale pentru tineri din judeţul nostru. Sperăm ca autorităţile, oamenii de bine și cei ai TEATRULUI să susţină mai mult acest frumos proiect și să revedem cele mai bune spectacole jucate pe scena STEV 2016.  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Olimpia Săpunaru, acum 2864 zile, 23 ore, 28 minute, 44 secunde
Așa e, e prima dată când se descrie pe larg, dar trebuie să vă mulțumesc eu vouă pentru deschidere, Silviei Vrînceanu pentru invitația de a scrie, pentru spațiul generos, pentru, pentru...! citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.