Opinii

Atac la baionetă pentru eliminarea limbii latine din planurile de învăţămant

Vasile Lefter
15 mar 2016 2544 vizualizări
Urmărind cu atenţie şi îngrijorare iniţiativele de ”excepţie” ale guvernanţilor care repede vin şi pleacă de la putere, cred că nu este departe vremea când ţărişoara noastră va primi un nume generic care să acopere toate “iluminările” patriotice ale unor bipezi puşi pe distrugerea identităţii noastre ca popor.

Cred că unii se gândesc deja că în loc de România, am putea fi numiţi de către mai marii lumii ţara de la margine. Această Uniune Europeană cu un picior în groapă la cheremul Angliei, tinde să se transforme într-un jandarm cu puşcă şi uniformă, infailibil şi imun la orice opoziţie naţională. Cum ar fi dacă pădurea noasrtă nu ar da toporului lemn pentru coadă, vorba unei fabule! După ce am rezolvat marile probleme ale naţiunii, încurajând romengleza ca limbă ”cool”, a apărut necesitatea scoaterii limbii latine din programele şcolare. Aşa cum pruncului prin botez i se încalcă drepturile omului, ultima găselniţă a UE, fiind obligat să se creştineze în religia părinţilor, aşa se întâmplă şi cu şcolarii. Ei nu sunt majori, deci nu pot să aleagă în cunoştinţă de cauză dacă trebuie sau nu trebuie să înveţe puţină latinească în gimnaziu şi liceu.

În consecinţă, mai marii învăţământului ştiu ce e mai bine pentru ei! Parcă e un blestem ca aici la noi să se repete mereu legenda zidirii. Cu regret, încep să cred că gradul de cultură şi informaţie al conducătorilor noştri este în cădere liberă. Odinioară, pumniştii propuneau curăţarea limbii române prin eliminarea cuvintelor nelatine, fără să aibă în vedere că în felul acesta se strica ţesătura internă a limbii. Raţiunea a învins. Acum se trece la atac frontal, ţintindu-se eliminarea limbii latine din planurile de învăţământ. Şi, dacă e bunăvoinţă, se poate! Picătura chinezească funcţionează.


Uitând de unde venim, poate vom fi şi mai ascultători şi vom sprijini previziunea lui Nostradamus privind Noua Ordine Mondială (Novus Ordo Seclorum/un singur conducător, o singură monedă, o singură biserică). Tot pe bancnota de 1 dolar este inscripţionată deviza „E pluribus unum!”. Motivaţia adepţilor eliminării limbii latine ca obiect de studiu e una ieşită din creiere cu neuroni pe cale de dispariţie. Novatorii zic fără jenă că, de fapt, limba latină se poate studia prin orele de română şi de istorie. Aceasta înseamnă să mai maltratăm o dată în plus manualele pentru obiectele recomandate.Următoarea etapă vor propune şi reducerea orelor de limba română: una-două, iar la istorie, o oră sau deloc.
Mă întreb latineşte: “Cuiui prodest?”, fiindcă această zbatere nu e chiar nevinovată. Studierea limbii latine în şcoală ajută la înţelegerea gramaticii limbii române, cât mai este, la înţelegerea vocabularului, la înţelegerea civilizaţiei moderne, literatură, filozofie, arhitectură, ştiinţă, drept, etc.. Latina a fost numită “matematica profilului umanist”. Profesorul german Karl Buchner sublinia importanţa limbii latine pentru toată Europa: ”Atât timp cât Europa vrea să rămână Europa, ea trebuie să înveţe limba latină!“. Limba latină “es una gimnacia intelectual”. După căderea Imperiului Roman, latina a rămas limbă universală, instrument indispensabil al culturii. Atâta vreme cât se organizează olimpiade internaţionale de limba latină, la care participă Germania, Franţa, Anglia, Spania, Elveţia, Polonia, Suedia, Croaţia, etc., a pleda pentru scoaterea limbii latine din gimnaziu, deocamdată, în România, are dimensiunea unui demers antinaţional.

Din păcate, opinia publică, specialiştii, inspectoratele şcolare, cu excepţia celui de la Timiş, Academia, lumea universitară  privesc totul ca la teatru. Ieşim repede în stradă ca să protestăm pentru lucruri fără nicio importanţă majoră, dar când e vorba să ne păzim identitatea, devenim apatici, indiferenţi.
Domnilor asasini ai românismului, puneţi baionetele în teacă şi cântaţi la altă masă! Vă rog!
 

 

Vasile Lefter este profesor, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.