Opinii

Colţul profesorului: ŞCOALA, IZVOR DE APĂ VIE…

Ziarul de Vrancea
1 nov 2015 1523 vizualizări
După un început de an şcolar care a debutat, ca şi în anii trecuţi, în aceeaşi stare de lentoare: ba nu sunt manuale şcolare, ba sunt, dar n-au ajuns la elevi, ba nu sunt tablete, ba sunt, dar nu-i internet şi nici curent electric, ba nu s-au igienizat şcolile, ba s-au igienizat dar un număr impresionant de şcoli nu au aviz de funcţionare de la direcţiile de sănătate…!!!

Toţi, de la preşedintele ţării şi până la ultimul director ridică din umeri. Ce să-i faci, n-ai ce-i face! „Bună ţară, rea tocmală, mama ei de socoteală”, vorba cronicarului.

Tocmeala însemna tocmai înţelegerea, organizarea muncii, a treburilor societăţii, însemna administraţia de care se face astăzi atâta caz. „Am pus degitele ca să crează.” Atunci credibilitatea era asigurată prin cinste şi prin corectitudine, pentru că pe unde iese vorba, pe acolo iese şi sufletul.

În toată această lentoare, singurii care sunt alături de şcoală, sunt elevii, în special cei din învăţământul primar şi… gimnazial, pentru că odată cu vârsta elevii şi tinerii încep să înţeleagă şi să simtă lumea care-i înconjoară, să-i simtă imperfecţiunile şi mecanismele perverse.

Plecând de la afirmaţia că „şcoala face omul om”, că educaţia este, cu adevărat, cea mai veche ocupaţie a omului - schola în greaca veche însemna „răgaz după muncă” -, putem conchide că în acel răgaz, adulţii îşi învăţau copiii cum să vâneze, cum să domesticească animalele şi… plantele.

Cred cu toată convingerea că pentru limpezirea parcursului pe care-l are şcoala trebuie să armonizăm cel puţin trei factori: comunitatea, familia şi şcoala, altfel totu-i în zadar. Dacă şcoala nu poate coagula în jurul ei părinţii şi copiii, munca dascălilor este ca o arătură în Sahara.  

În toată această derută, în care nimeni nu se mai înţelege cu nimeni, am văzut în cel puţin trei aşezări - Pufeşti, Soveja şi Păuneşti -, unde s-au sărbătorit 150 de ani de la înfiinţarea şcolii, ce de vreme ce de timp!!

Oricine a fost la aceste evenimente a putut vedea cum s-au adunat în jurul şcolii, copiii, părinţii, bunicii, tinerii, întreaga comunitate. La aceste evenimente, politicienii au vorbit aceeaşi limbă cu dascălii şi cu părinţii. Nu s-au lăudat, nu s-au împăunat pentru că de faţă erau şi dascăli „vechi de ani”, iar primarii au fost în mijlocul dascălilor şi al elevilor.


 

 

La Pufeşti, profesorul Nicolae Damian a prezentat  „cronica” celor 150 de ani de viaţă a şcolii, în lucrarea "Pufeştii Vrancei, 150 de ani de învăţământ”, marcând vârsta acesteia şi printr-un monument ridicat în curtea şcolii. Toată lumea s-a bucurat să vadă împrejurul şcolii, întreaga comunitate, dascăli la vârste patriarhale,  părinţi şi foşti elevi, astăzi oameni care duc pe umerii lor toate greutăţile societăţii. 

La Soveja, sub aura Mioriţei şi sub steaua savantului Simion Mehedinţi, mai tânăr decât şcoala cu doar 3 ani (1868), în frunte cu patriarhii şcolii - Florica şi Iulian Albu, a căror vârstă adunată (181 de ani), este mai mare decât vârsta şcolii. Aceştia au fost secondaţi de Constantin Macarie - sufletul sărbătorii şi de Mariţica Viţă, de generaţia tânără, care a prezentat o cronică a şcolii şi vieţii sătenilor. 

Am văzut aici o adevărată „defilare” a vârstelor, a istoriei şi sufletului acestor „oameni de la munte” strămutaţi pe acest meleag din secolul XVII. Am văzut cursul şcolii, o adevărată apă vie şi armonie a generaţiilor, la chemarea căreia au venit şi au trimis mesaje din toată lumea, foştii săi elevi.

La Păuneşti, aceeaşi atmosferă de armonie, de entuziasm şi nostalgie care s-a forjat prin legătura dintre generaţii. Cu această ocazie s-a împlinit un vis mai vechi acela de a face un bust şi de a atribui şcolii, numele lui Ion Ciocârlan (1874-1941), un adevărat „cazac” al lui Haret. 

Tradiţia şi solidaritatea dăscălicească, au fost ilustrate cu respect şi emoţie prin prezentarea „istoricului şcolii” (prof. Iulian Roman), prin  omagiul adus foştilor directori de către prof. Mihaela Enache - directorul şcolii. Cei omagiaţi, de ieri şi de azi, prin munca şi dăruirea lor de apostoli, au ridicat prestigiul şcolii în ultimii 50 de ani. Răspunsurile celor omagiaţi au ilustrat cu emoţie ataşamentul acestora faţă de şcoală, faţă de elevi şi de părinţii acestora.

*   *   *


Consultând lucrarea profesorului Ionel Budescu - Istoria învăţământului din Judeţul Vrancea, de la origini până la 1918, constatăm că vrâncenii au fost oameni cu dragoste de lumina cărţii, aşa că în anul 1865, la numai 1 an după Legea instrucţiunii (1864), dată de Al. Ioan Cuza, s-au înfiinţat pe actualul teritoriu al Judeţului Vrancea, fost Putna, următoarele şcoli: Adjud - şcoala de Băieţi; Adjudul Nou; Bătineşti; Boloteşti; Călieni; Colacu; Jariştea; Jorăşti; Livezile; Mărăşeşti; Mera; Pădureni; Vizantea; Vulturu de Sus.

Să luăm exemplul celor enunţaţi mai sus şi să rostim un laudatio pentru întreaga şcoală românească, care a clădit de-a lungul timpului, drumul acestui popor!

Tuturor acestor şcoli le urăm viaţă veşnică, iar truditorilor acestora sănătate şi spor în toate!

Costică NEAGU        


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
C. N., acum 3091 zile, 4 ore, 8 minute, 31 secunde
Domnule ,,elev”, Se vede treaba ca ti-a fost tare urata scoala. Nu cred ca mi-ai fost elev, nu cred ca ai avut in viata dumitale vreun profesor normal, nu cred ca ai invatat intr-o scoala citeste integral
un elev, acum 3091 zile, 2 ore, 36 minute, 56 secunde
Ha, ha, stimate domn, penibilul face casa buna cu umorul ( involuntar ) ... Inteleg ca veti depune munca de detectiv , intru " demascarea " mea imediata , ceea ce nu poate decat sa ma citeste integral
un elev, acum 3091 zile, 13 ore, 25 minute, 39 secunde
Rumegus, tone de rumegus ...acest domn Neagu pur si simplu nu se mai satura , in stilul de acum inconfundabil, de a debita in cea mai aspra limba de lemn deprinsa la scoala culturnicilor comunisti, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.