Opinii

Lecţie de patriotism pe Acropole

Ziarul de Vrancea
30 oct 2015 1446 vizualizări
Citisem din cultura greacă lucrări ştiinţifice şi legende, tragedii şi comedii, poezii şi discursuri filozofice etc., dar nu puteam să înţeleg această încrâncenare contemporană a poporului său în confruntarea cu mai marii Uniunii Europene, prin proteste şi avertismente.

Doar o lungă excursie de la Corfu la Meteora m-a făcut să desluşesc în 12 zile că ţara unde nu s-a putut impune limba cuceritorilor romani are oameni plămădiţi din aura zeilor Olimpului. Grecia. Punct de plecare şi de întoarcere!
      Am vizitat zeci de locuri, am stat de vorbă cu sute de greci, din toate categoriile sociale. Oricât ar fi de ”palicari”, oricâte ore ar sta la taifas în taverne, locuitorii vechii Helade nu uită că de aici a pornit marea cultură: filozofia, tragedia, comedia, mitologia, oratoria etc. Am fost mândru să declam în marele teatru antic un fragment din ”Despot Vodă” a lui Vasile Alecsandri. Niciodată vocea mea nu a răsunat mai emoţionant ca în mijlocul arenei celebre în antichitate.
     Se tot spune despre greci că nu prea muncesc. Eu aş zice că muncesc exact cât trebuie. Au de toate: o infrastructură de invidiat, măslini, portocali, lămâi, curmali, piper, plante aromatice şi, de la un capăt la altul, muzee în aer liber, la care vin să se minuneze turişti din toate colţurile Planetei. Grecii ştiu să facă bani, punând în valoare istoria şi legenda!
Secretul miracolului grecesc este unul simplu. Sunt mândri de ţara lor. Vorbesc frecvent despre strămoşi, sunt solidari între ei, chiar dacă de ochii lumii îşi critică guvernanţii, în ciuda faptului că aceştia negociază la sânge tratatele cu UE. Au ştiinţa manipulării turistului dornic de ceva nou. O schimbare de gardă la Palat, deşi mişcările sunt uneori stângace, devine prilej de spectacol pentru vizitatorii încântaţi să se fotografieze cu „robotul” intrat de serviciu, dotat cu fustă şi saboţi pe care abia îi ridică.
Un ghid local pentru Acropole îşi începe discursul turistic cu o declaraţie pro domo: „Sunt mândru că sunt grec. Sunt mândru de strămoşii mei!” Intrând în rolul de ghid local, impus prin lege în Grecia, obligatoriu pentru grupurile de vizitatori, trece repede prin mitologie şi istorie. Nu uită să amintească şi de ajutorul dat de Tudor Vladimirescu poporului grec la vreme de cumpănă. Că drapelul României nu prea este de văzut pe meleagurile elene, asta nu se pune la socoteală!
Citind admiraţia pe feţele turiştilor români, nu uită să amintească de România, care oferă locuri la fel de frumoase, cunoscute de el în cei zece ani de studii şi şedere în ţara noastră, pe banii noştri. Suntem un popor cu dare de mână!
      Ceva este de reţinut de pe Acropole. Fiecare popor îşi are locurile proprii încărcate de legendă şi istorie. Mărturiile trecutului românilor sunt privite de mulţi dintre noi ca simple pietre puse sau nu în monumente.
Pentru poporul lui Homer, pietrele au cântecul lor, fie că eşti în Olimp, fie că eşti la Delfi sau la Meteora. Aceste harfe nevăzute adună din univers ceea ce poetic poate fi numită Simfonia Zeilor.

Profesor de limba română şi publicist, Vasile Lefter este membru în Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Ultima carte publicată este "Cu ochii în patru", un volum apărut în 2014 dedicat realităţilor în care trăim văzute prin ochii unui om al cetăţii.


Vasile LEFTER


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
delavrancea, acum 3096 zile, 18 ore, 7 minute, 14 secunde
" Miracol grecesc " !??? Oare la ce fel de miracol se gandeste dl Lefter V. ? Probabil ca la cel antic si demult consumat , caci ceea ce experimenteaza bietii greci astazi este departe de citeste integral
VL, acum 3096 zile, 36 minute, 2 secunde
"Ce vită ne-călţată!Şi el ,ca toţi ceilalţi! O vită ne-ncălţată,degeaba vrei s-o-ncalţi! VA-"Fântâna Blanduziei"
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.