Opinii

Cât de fragil este echilibrul planetei...

Ziarul de Vrancea
13 oct 2015 1342 vizualizări
Trăim din plin zile în care lumea are nevoie mai mult decât oricând de echilibru. Suntem martori la marea criză a refugiaţilor şi la tragediile lor cutremurătoare.

Chiar dacă ideologii politice şi religioase contradictorii au existat dintotdeauna, asistăm acum la o erupţie mai radicală decât oricând a islamismului în Orientul Mijlociu. Actorii din umbra culiselor acestor  escaladări conflictuale sunt unii lideri politici şi religioşi. Este condamnabil faptul că aceşti strategi monstruoşi îşi iau dreptul de a dispune de soarta oamenilor, jucând şah cu viaţa sau moartea oamenilor planetei.

Este adevărat că pe fond religios, în ţările din Orientul Mijlociu, a avut loc un proces complex, care a cunoscut şi erori de gândire a societăţilor umane. Gândirea dogmatică religioasă a dus la solidificarea unor iluzii şi speranţe populare, greşite uneori, în ceea ce priveşte destinul lor, în raport cu oameni ce aparţin altor religii. Dar este nesănătos să gândim valorile culturii şi tradiţiilor musulmane doar prin prisma unor tendinţe religioase, a unor grupuri religioase sau lideri, depăşiţi de complexitatea unei gândiri echilibrate. În această criză de mare amploare, am văzut în unele state europene şi adevărata faţă a umanităţii.

Mulţi oameni au fost mişcaţi de suferinţa emigranţilor, care au apelat la metode ilegale, umilitoare, riscându-şi viaţa pentru a scăpa de opresiune şi căutând protecţie în Europa. Într-un gest de solidaritate cu aceştia, au ieşit pe străzi, arătându-le că sunt bineveniţi, oferidu-le ajutoare şi chiar adăpost, în propriile case.

Este greşit să judecăm oamenii discriminatoriu, după religie sau obiceiuri religioase. Toate statele trebuie să se implice în rezolvarea acestei crize, pentru eliminarea tensiunilor religioase. Este necesar un plan concret de soluţionare, de stopare a războiului religios şi a alimentării flăcării violenţei. Trebuie să existe un punct comun al toleranţei între religii, în care liderii să renunţe la adversitate şi să îşi dea mâna. Perspectiva unui război este înfricoşătoare şi nu există altă soluţie decât invitaţia la inteligenţă şi gândire echilibrată. (Grafică şi text de Constantin Pavel)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3108 zile, 2 ore, 5 minute, 33 secunde
Simpatica teoria cu echilibrul. omenia, inteligenta, etc. doar ca incalca legile fizicii. De exemplu iei o galeata de 10 litri si pui 10 litri de apa in ea. Totul e OK, apa are loc in galeata, galeata citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.