Opinii

Biblioteca, un paradox contemporan

Ziarul de Vrancea
16 aug 2015 1918 vizualizări
"Nu trebuie să arzi cărţi ca să distrugi o cultură. Ajunge să faci lumea să nu le mai citească" Ray Bradbury

Oricât ne-am face noi că nu vedem însă, aparţia unui nou tip de suport care poate găzdui şi reda scrierea pune în mare dificultate cartea tradiţională, pe hârtie. În pofida tuturor asigurărilor care li se dau celor care păstrează cartea ca pe un obiect viabil, de neînlocuit. Ştim, pagina tipărită are parfumul ei, plăcerea inclusă a răsfoirii, posibilitatea sublinierii, cititul cu creionul în mână cum se spune, zăbava reflecţiei, blândeţea luminoasă a hârtiei, intimitatea înşăşi a lecturii, adică tot acel cortegiu de afinităţi, ticuri şi desfătări care încă mai fac agreabilă joaca de-a intelectualul. Nu ştim pentru câtă vreme. Oricum, omul hipermodernităţii, emotiv şi alergic de felul lui, vegetarian cu principii riguros ecologice, pare să nu mai aibă chef şi răbdare cu rândurile imprimate pe hârtia ascultătoare.
Cartea, acest dar fabulos, aşteptat, cândva, cu nerăbdare de către copii, iarna, în preajma Pomului, devine, pe zi ce trece, tot mai antipatic, în marketică, fie spus, mediu neprietenos. Aflăm din revista “Biblioteca” (4/2011) că directorul unui colegiu din SUA a înlocuit complet cărţile cu Kindle, întrucât majoritatea elevilor (generaţia Google) preferă suportul electronic de lectură. Prin urmare, Hamlet nu mai poate fi dilematic decât în condiţii LCD. Tribulaţiile doamnei Bovary urmează un parcurs “ecranizat”. Altfel spus, ne vom îndeletnici cu citirea unor scrieri ce vor rula, rece şi impersonal, pe dispozitive de redare, fără să mai fie nevoie ca să ne deplasăm pentru acest lucru la bibliotecă, ori să mai ţinem răspândite, “sic”, prin casă, zeci de titluri. După cinci sute de ani de îndelungată folosinţă, cartea, ajunsă la perfecţiune, ca şi alte obiecte care, în pofida avântului tehnologic, ne sunt totuşi indispensabile (încă mai folosim umbreala când plouă) şi care a stimulat rodnic gândirea unor genii, ori a însoţit, consolator, melancolia doamnelor de altădată, nu va fi pârjolită de gradele Fahrenheit, cât, mai ales, de nuanţa acetilenică a ecranelor în funcţiune. În curând “livre de poche” va fi un portabil cochet de poşetă.
Nu altfel se nelinişteşte scriitorul Ewan Morrison, aflăm din articolul scris de Giuseppe Granieri în “La Stampa” (24.08.2011), care, pe urma unei mese rotunde cu titlul “Sfârşitul cărţilor”, organizată la Festivalul de la Edinburg, întrevede, pe durata unei generaţii de aici încolo, sfârşitul definitiv al cărţii tipărite. Însăşi biblioteca, prevăzută cândva ca un loc destinat prin excelenţă lecturii, studiului şi meditaţiei, întemeiată chiar pe serviciul atât de blamat astăzi, popular traduc – ia cartea, dă cartea – trebuie să se ajusteze cu un cuvânt la modă, să se reinventeze aşa încât să ocupe un loc privilegiat, de strictă utilitate, sub soarele comunităţii. Diversificarea serviciului de bibliotecă, impusă de noul context informaţional, va face din serviciul cu cartea un serviciu printre altele. Cititorul, redenumit utilizator (user) în semantica de specialitate, ca unul care nu va mai veni la bibliotecă să citească ori să împrumute cărţi ci să utilizeze în pripă ceva. Ba chiar bibliotecarul, a cărui imagine se scaldă dintotdeauna într-o lumină rembrandtiană, trebuie să-şi redeseneze o aură în cel mai rău caz neutră, “logat” la un computer să administreze, competent, o bază de date (prelucrare, stocare, accesare, comunicare), un tip “casual” de informatician cu reflexe cultural- educative. Numai că pe măsură ce importăm şi asimilăm, cum ne pricepem, un stil de viaţă şi un nivel de tehnologie, societăţile dezvoltate încearcă acum să combată fenomenul iletrismului derulând programe costisitoare pentru redescoperirea cărţilor şi încurajarea lecturii. Dar cum se întâmplă de obicei, sub efectul sedativ al noutăţii, îngrijorările minţii de pe urmă se volatilizează.
        
Articol scris de regretatul publicist Gabriel Funica (1961 – 2015) pentru revista Lector, editată de Biblioteca Judeţeană "Duiliu Zamfirescu, al cărei redactor-şef a fost. Gabriel Funica a fost condus duminică pe ultimul drum, după ce şi-a pus capăt zilelor joi după amiază, pe fondul unor afecţiuni medicale.


Gabriel FUNICA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Gheorghita Mocanu, acum 3146 zile, 5 ore, 37 minute, 55 secunde
Am cea mai proastă părere, din câte pot să am, faţă de oamenii care se sinucid. Îmi pun de multe ori întrebarea dacă gestul nu ascunde o boală psihică gravă pe care respectivcul o are de citeste integral
cititor, acum 3146 zile, 13 ore, 5 minute, 49 secunde
pai cine are a acesta vina daca nu si profesorii, cum se poate ca sa dai o tema pe facebook, in loc sa o scrie si sa o duplice, sau proferosii de limba romana nu ii atrage pe elevi cu nimic.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.