Opinii

Cum stăm cu spaţiul verde din Focşani? Răspuns: foarte prost

Ziarul de Vrancea
27 iul 2015 4300 vizualizări
În decembrie 1993 Primăria municipiului Focşani a solicitat alcătuirea unui PUG privind zonele verzi din Municipiul Focşani, din care a rezultat că oraşul avea la acea dată un total 65 de ha spaţiu verde, reprezentând 6,2% din intravilan şi 6,3 m.p. pe cap de locuitor, cifre apreciate ca fiind foarte mici în comparaţie cu media pe ţară

La acel moment autorul lucrării, compania Urban Proiect, a identificat mai multe terenuri agricole în intravilan care contribuiau la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi care, teoretic, puteau fi păstrate în aceeaşi formă, până în ziua de azi, eventual, unele puteau fi transformate în parcuri. Este sau mai bine zis era vorba de terenurile din nordul oraşului, poziţionate în stânga şi dreapta străzii Vrancei, cele din vecinătatea drumului E 85, din apropierea Onasisului, precum şi cele din zona Cartierului de Sud al oraşului. Timp de două decenii aceste potenţiale - guri de oxigen- au căzut pradă rechinilor dintre noi, care au pus mâna uşor, uşor, pe ceea ce putea deveni certificatul verde al unui Focşani mai curat. În nord, în est, în sud, mai nou şi în vest, peste tot s-au turnat munţi de beton, asfalt şi pietriş, în avantajul câtorva sute de familii, dar în defavoarea a  zeci de mii de focşăneni.

Cu toate acestea, din Planul Urbanistic General al municipiului Focşani, ediţia 2012, situaţia spaţiilor verzi din oraş, cel puţin din hârtii, nu pare dezastruoasă, deşi se recunoaşte că suprafaţa este sub media prevăzută pentru un oraş cu un număr de locuitori situat între 50.000 şi 100.000 de locuitori, unde normele prevăd o suprafaţă de 26 mp/cap de locuitor. În Focşani zona spaţiilor verzi, sport, agrement, protecţie cu o întindere de 100,43 ha, reprezintă o suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor de aproximativ 9,7 mp (la o populaţie de 98.146 locuitori), reprezentând 5,52% din suprafaţa intravilanului existent. Cele 100 de ha de spaţiu ecologic constatate în 2012 faţă de cele 65 ha în 1992 se datorează mai mult ca sigur măririi ariei de intravilan nu creşterii perimetrelor verzi din mijlocul oraşului, aşa încât este evident că problema nu este nici măcar pe departe pe drumul cel bun, aşa cum ar trebui.

Iata un exemplu de ceea ce înseamnă - abilitatea- celor care ne conduc. În acest an, 2015, autorităţile locale au ajuns la concluzia că cel mai mare cartier din Focşani, Sudul are nevoie de un parc, fapt pentru care au solicitat un teren aflat acum în administrarea Armatei, anume UM 02542 Focşani. „Solicitarea trecerii imobilului se face în vederea amenajării unui parc şi este motivată de faptul că în Cartierul Sud al municipiului Focşani nu există un parc amenajat iar la nivelul oraşului nostru se fac eforturi mari pentru îndeplinirea dezideratului de 26 mp spaţiu verde/locuitor“, se arată în referatul ataşat proiectului de hotărâre. Această iniţiativă seamănă mai mult cu o poveste de legănat focşănenii, pentru că în Cartierul Sud exista în anii trecuţi suficient teren pentru a se amenaja nu un parc, ci două sau chiar trei. Acum, pe aceste suprafeţe se lăfăie câteva stabilimente comerciale şi câteva zeci de vile luxoase, în vreme ce ochii autorităţilor se îndreaptă către zestrea Armatei, deşi este puţin de crezut că va avea loc un astfel de transfer, ştiut fiind cât este de greoaie procedura, existând şi posibiltatea ca Ministerul Apărării să ceară ceva la schimb. Iar toate aceste demersuri trebuie să se desfăşoare sub temerile stârnite de un precedent periculos, adică condamnarea spectaculoasă a unui celebru personaj al zilelor noastre tocmai pentru un motiv similar. Din acest motiv îndrăznesc să cred că hotărârea aleşilor noştri este una fără ţintă şi ar fi trebuit să ne spună adevărul în faţă, nu să ne prostească pe ocolite.

Soluţii pentru un oraş mai proaspăt s-ar putea să mai fie, cu condiţia să se vrea, aşa cum s-a întâmplat la case mai mari, adică o hotărâre a unei instanţe, prin care şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău au revenit în 2015 în proprietatea municipalităţii Capitalei, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis să anuleze documentele prin care Biroul de Turism şi Tranzacţii SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului. Ori un miting, cum s-a întâmplat pentru salvarea Parcului Gârleanu din Capitală, singurul spaţiu cu verdeaţă şi singurul loc de joacă, în mijlocul unor blocuri din centrul Capitalei. În final ar mai exista calea negocierilor cu proprietarii, răscumpărarea terenurilor, iar dacă nu sunt posibile înţelegeri pe cale amiabilă să se ajungă la exproprieri, aşa cum s-a propus în cazul parcului Titan /IOR şi exemplele pot continua.



Marian Florin Dîrdală

Marian Florin Dîrdală este arhivist la Serviciul Judeţean Vrancea al Arhivelor Statului


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
ioan, acum 3417 zile, 10 ore, 7 minute, 53 secunde
-fosti comunisti sunt in toate partidele-presedintii , toti au fost comunisti, (mai mult securisti unii , vezi basescu) , Nastase, Boc, Ungureanu -SRI, Blaga,..................., nu asta e o problema, citeste integral
cetateanu', acum 3417 zile, 11 ore, 3 secunde
Parcul ,,Primaverii" ce se va construi in zona Crang Petresti, va rezolva spatiul verde pe cap de locuitor.Cei ce locuiesc in zona vor veni cu plamanii plini de oxygen in centrul orasului.
danb, acum 3417 zile, 17 ore, 8 minute, 21 secunde
Sa presupunem ca un om da cu capul de un perete. Va observa ca il doare capul. Si daca va da a doua oara iar il va durea capul. Si daca va da a zecea oara tot il va durea capul. Focsanenii aleg citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.