Opinii

Scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis

Ziarul de Vrancea
14 iun 2015 1308 vizualizări
Domnului Preşedinte al României, Domnului Klaus Iohannis

Subsemnatul Gheorghe Liviu, în calitate de viticultor şi membru în Federaţia Viticultorii Vrânceni, şi în deplin de acord cu aceasta, cu domiciliul în Focşani, strada Bucegi nr. 10, jud Vrancea, vă supun atenţiei următoarele:

Până în anul 2013 în Programul de Restructurare şi Reconversie al plantaţiilor viticole se alocau 14.200 EU plus 1.800 EU ajutor pentru întreţinerea plantaţiei până la intrarea pe rod. În total 16.000 EU/ ha.

Începând cu anul 2013, în loc de 14 200 EU/ ha se alocă doar 12.200 EU /ha iar ajutorul de 1.800 EU /ha pentru primii 3 ani a fost tăiat. În concluzie, un fermier beneficiază de doar 12.200 EU/ha faţă de 16.000 EU/ha până atunci.

Tot începând cu anul 2013 Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a introdus şi o garanţie de 500 EU/ha pentru un fermier care doreşte să acceseze fondurile europene, în fapt un credit forţat sau o corvoadă, pe care statul o impune micului întreprinzător privându-l de puţinii bani lichizi pe care acesta îi are la dispoziţie. 

Aceste două măsuri cu siguranţă conduc la blocarea atragerii de fonduri europene în rândul fermierilor. Se descurajează astfel crearea unei clase mici şi mijlocii printre cei cu ocupaţie în aria viticulturii. 

Menţionez  că până în 2013 marile companii din industria viti-vinicolă au atras masiv fonduri europene în acest Program, lucru bun de altfel, fără a exista impedimente de genul garanţiilor sau diminuări ale sumei etalon de 16.000 EU/ha. Genul acesta de măsuri creează o discriminare evidentă între actorii mari favorizaţi şi cei mai mici care se luptă cu astfel de restricţii recent introduse. 

Domnule Preşedinte, MADR a venit recent cu modificări la Programul de Restructurare şi Reconversie a plantaţiilor viticole în speţă Manualul de Procedură. Aceste modificări emise de APIA prin Nota nr. 2175/ 28.05.2015 ne aduc mari prejuducii materiale şi financiare punându-ne practic în imposibilitatea de a continua Programul de Restructurare şi Reconversie pentru care România are alocate fonduri europene. Până acum recepţiile lucrărilor pentru măsura I şi măsura II s-au efectuat în mod corect, fără a aduce prejudicii fermierilor ceea ce se poate demonstra prin rata de absorbţie de succes de 100%  a fondurilor prevăzute acestui Program.

Or prin acestă Notă emisă de APIA, instituţie aflată în subordinea MADR, se modifică dramatic condiţiile contractuale dintre beneficiarii Programului de Reconversie şi APIA fără acordul şi acceptul celeilalte părţi, fermierii în cazul de faţă. Mai expresiv spus, se schimbă unilateral regulile în timpul jocului.

Noi deja am executat lucrările prevăzute în Planurile individuale aprobate de APIA, având contracte încheiate cu furnizorii şi prestatorii de servicii pentru plata acestora la decontarea de către APIA a sumei forfetare conform facturilor emise de aceştia.

Precizez că Ordinul MADR nr 247/23.05.2008 şi Ordinul MADR nr. 1763/10.11. 2014 prin Normele de aplicare prevăd ca recepţiile finale şi implicit sprijinul financiar pentru măsura I şi măsura II să se efectueze pe baza documentelor justificative privind costurile efective necesare realizării acestora ( Cap 2: măsuri eligibile punctul 2.5 şi subpunctul 2.5.1). Această nouă condiţie de efectuare a plăţilor tuturor furnizorilor şi după aceea acceptarea la plată a dosarelor ne pune în imposibilitatea de continuare a Programului de Restructurare şi Reconversie. De asemenea demersul ministerului constituie o intervenţie nelegală în contracte comerciale şi civile private cu termene de plată deja negociate după decontarea sumelor forfetare din fiecare cerere de plată.

M-aş bucura ca dumneavoastră să analizaţi cererea mea şi să dispuneţi măsuri corespunzătoare pentru îndreptarea acestor erori ale MADR dar şi pentru a se putea continua Programul de Reconversie din viticultură care până acum s-a dovedit un succes.

Vă mulţumesc,

Cu stimă, Liviu Gheorghe


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.