Opinii

Primele semne de degradare la fosta clădire a Bibliotecii Judeţene

Ziarul de Vrancea
18 mai 2015 1609 vizualizări
Oare cine şi-ar fi închipuit că edificiul, care acum zace lipsit de orice utilitate, dar care, până de curând, a adăpostit Biblioteca Judeţeană, a fost acum mai bine de 100 de ani o clădire plină de zarvă , fum şi cantităţi impresionante de băuturi alcoolice.


 Acest imobil, care şi astăzi uimeşte cu arhitectura deosebită, este, după toate indiciile documentare, una din cele mai vechi clădiri ale Focşaniului, fiind ridicată cu mult înainte de anul 1848, după cum o dovedeşte o hotărnicie din acest an, precum şi o sentinţă a Tribunalului Judeţean din 1852, ambele documente fiind pomenite în chiar actul de vânzare cumpărare încheiat la finele secolului  al XIX-lea cu actualul proprietar, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vrancea şi  din ambele acte rezultând faptul că, în anul 1848, imobilul era deja construit de ceva vreme, neputându- se preciza însă, cu exactitate, o dată certă a ridicării lui. Mai mult decât atât, îl putem vedea evidenţiat sub nr. 169 şi pe harta întocmită de inginerul hotarnic Gheorghe Scipione la anul 1848 ataşată, în format foto, prezentelor rânduri.
Deci până a intrat în stăpânirea acestui organism neguvernamental şi nonprofit, adică până în anul 1898,  localul a adăpostit  o vestită cârciumă locală , numită La Olane. Aceasta i-a aparţinut lui Ghiţă Gheorghe Sârbu, care în 1898 s-a hotărât să vândă acest imobil preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Focşani, Iacob Missir . Aşadar, între anii 1898- 1949, această clădire a servit de local Camerei de Comerţ, având cel puţin la inventarierea din anul 1940 o compartimentare interioară aproape la fel ca azi: un antreu, un vestibul, o sală de bibliotecă şi consiliu pe dreapta, cabinetul preşedintelui  şi secretariatul la stânga. În fosta cameră de împrumuturi era sala de recepţii, iar în stânga acesteia Oficiul Registrului Comerţului  şi arhiva instituţiei. După desfiinţarea Camerei de Comerţ, în clădire au fost instalate, diferite instituţii locale, până în anul 1972, când aici a fost organizată  Biblioteca Judeţeană.

Încă o casă frumoasă care se degradează

Pe site- ul Direcţiei  Judeţene pentru Cultură Vrancea imobilul este clasificat monument istoric cod LMI VN-II-m-B-06445, iar la descriere se consemnează că datează din secolul al XIX-lea şi a fost construit în stilul eclectic cu influenţe din Europa Apuseană, având ca elemente decorative ancadramente la ferestre şi la intrarea principală din stuc. În ceea ce priveşte fosta Cameră de Comerţ, desfiinţată abuziv în anul 1949 , aceasta şi-a reluat activitatea după 1990  şi, cu toate că a obţinut în patrimoniu clădirea din strada Mihail Kogălniceanu nr 12, ocupă în prezent , pe str. Cuza Vodă la  nr. 14, fostul sediu al Piscicolei Vrancea, care a fost, cel puţin până în anul 1964, proprietatea medicului veterinar şef al oraşului Focşani, doctor Vetx Ignat Pascu.
Clădirea, remarcabilă şi aceasta, fiind alcătuită, conform vechilor  inventarieri, din cinci camere la parter si două la etaj şi construită din zid masiv, a fost închiriată mult timp la Administraţia Pieţii Focşani , la Orfelinatul de Băieţi şi la alte nenumărate instituţii locale, medicul ca şi angajat al Primăriei Focşani având  un cuvânt semnificativ de spus în alegerea proprietăţii sale ca loc potrivit pentru diferite unităţi  subordonate consiliului local . Revenind la imobilul din strada Mihail Kogălniceanu nr. 12,  acesta se află acum lipsit de un chiriaş pe măsura şi suferă din ce în ce mai mult de pe urma neîngrijirii. Cine e curios să-l privească cu atenţie, pe toate laturile lui, nu are cum să nu observe, mai ales în partea superioară micile avarii  care, odată cu trecerea timpului, se vor accentua cu siguranţă. Poate proprietarul nu are bani şi acest lucru e de înţeles în aceste vremuri, dar o greşeală mare acesta tot face. Nu reuşeste sau nu vrea, de aproape doi ani,  să închirieze imobilul, pentru că, probabil, ţine la preţ. Ce o fi vrând să câştige cu această încăpăţânare e greu de înţeles pentru că, practic, în acest fel nu obţine niciun ban, iar imobilul  pierde zilnic din strălucirea de altădată.


Florin Marian Dîrdală - arhivist Serviciul Judeţean al Arhivelor Statului Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3236 zile, 15 ore, 48 minute, 5 secunde
Exista un proverb in germana pe tema asta domnu Dirdala "Schuster, bleib bei deinem Leisten". Asta ar insemna in traducere ca fiecare trebuie sa ramana la ocupatia la care se pricepe. Un citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.