Opinii

Avem Ziua naţională a costumului popular dar nu prea mai avem costume!

Aurelian Ivan
10 mai 2015 7582 vizualizări
In fiecare an, în a doua duminică a lunii mai se va sărbători Ziua naţională a costumului popular românesc

Costumul tradiţional românesc este sărbătorit printr-o zi naţională, pentru prima dată în ţara noastră ca urmare a unei legi promulgate de preşedintele Klaus Iohannis pe data de 6 mai. Această zi, care va fi sărbătorită în a doua duminică a lunii mai, pune în valoare bogăţia patrimoniului naţional şi local. Se spune că arta costumului popular din Ţara Vrancei este unică în ţară, costumul fiind categorisit printre cele mai valoroase.

Artiştii de la Ansamblul Folcloric Profesionist  „Ţara Vrancei” 

 Din păcate, la ora actuală au mai rămas puţine costume populare autentice şi doar câteva gospodine din Vrancea arhaică mai ştiu să brodeze iile şi catrinţele după modelele tradiţionale. Uneori, duminica, prin satele de munte, mai putem vedea bătrâne îmbrăcate în portul popular moştenit din străbuni, însă puţini mai sunt cei care pot face diferenţa ntre costumul autentic şi cel care a degenerat în kitch. Ieri, la Biserica din Piaţa Unirii, artiştii Ansamblului Folcloric Profesionist "Ţara Vrancei" au venit îmbrăcaţi în costume populare de sărbătoare, marcând această zi specială. ”Gândiţi-vă la migala aceea de a ţese o cămaşă cu fir de aur şi argint. Nu mai vorbim de mâneca răsucită de la noi din Vrancea, unică în ţară. Din păcate, după 1990, multe costume au dispărut din judeţul Vrancea, pentru că unii bătrâni nu le-au ştiut valoarea şi le-au vândut pentru bani puţini. Ziua naţională a costumului popular românesc este una specială, de bucurie, de mândrie că putem avea asemenea valori unice în lume. Îmi aduc aminte că în Franţa se ţineau oamenii după noi să ne vadă în costum popular. Asta este cartea noastră de vizită în Europa. Să fim mândri de această tradiţie, de arta noastră populară. Ar trebui ca în şcoli să revină lucrul manual, să se facă ore opţionale de joc popular, cântec şi să reînvăţăm să ţesem aceste costume populare pentru că, dacă nu o vom face, această artă va pieri şi ne vom chinui să o redescoperim”, ne-a spus cântăreaţa Maria Murgoci, directorul Ansamblului Folcloric "Ţara Vrancei", care are o colecţie valoroasă de costume vechi. Ziua naţională a costumului popular va fi marcată şi în şcoli prin ore opţionale introduse la clasele IV-XII, consacrate tematicii portului tradiţional. Se va studia, de asemenea, semnificaţia portului tradiţional în păstrarea identităţii naţionale. (A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.