Opinii

Rămâne Focșaniul fara piață?

Florin Marian Dîrdală
12 apr 2015 5123 vizualizări

De cativa ani umbla prin targ o vorba ca o parte din piata orasului a fost retrocedata sau urmeaza sa fie inapoiata vechiului proprietar, iar precupetii sa fie mutati in alta parte.

Cercetand deciziile instantelor am gasit lucruri interesante despre acest zvon. Exista o persoana care, acum ceva  timp in urma, a solicitat o suprafata de teren situata in acel punct din piata, ocupat de comertul cu pepeni, legume, pasari, alte animale si articole industriale. Pana acum solicitanta a pierdut, inclusiv  la Inalta Curte, dar are in continuare un dosar pe rol, cu acelasi obiect, la Curtea de Apel Galati, cu termen in mai 2015.  Ce va hotari instanta, e greu de spus, mai ales ca unii judecatori din tara, culmea tot de  la Galati, au dat o hotarare cel putin ciudata, rerocedand terenul de sub un bloc, iar proprietarii de la toate palierele trebuie sa plateasca fostului proprietar o chirie lunara pentru pamantul de sub edificiul cu pricina.  Piata din Focsani, cu componenta ei cea mai importanta, Hala, a  avut in istoria ei, doua momente semnificative. Primul, la finele secolului  al XIX lea cand a fost creata aceasta zona comerciala, printr- un sir de exproprieri, legale, in baza legilor timpului si cu despagubirile aferente. Locul nu a fost ales intamplator.  Aici exista vestita biserica a orasului, demolata in 1977, hotelul Pompic, multe stabilimente comerciale si o mica piateta, zisa Domneasca. Primarii si consilierii  din acel moment au avut pe masa o masura, la prima vedere, stranie. Piata Munteni zisa azi Piata Unirii era spatioasa si nu necesita o cheltuiala suplimentara pentru largirea ei. In schimb, in acesta zona fusese ridicata Autoritatea comunala locala, adica Primaria Focsani, tot aici era si asa zisa catedrala a orasului  sau cum o cunoastem cu totii,  Biserica Sf Ioan, iar in multe ocazii piata  respectiva gazduia festivitatile timpului, fie ziua regelui  sau paradele  militare ori ceremoniile inchinate eroilor din Razboiul de Independenta. Din aceste motive, Piata Munteni, azi Unirii, nu mai putea servi ca loc de comercializare a produselor agricole venite din toate zonele judetelor Ramnicu Sarat si Putna si nici functionarii de la Primaria Focsani nu mai suportau tranzactiile galagioase ce aveau loc sub ferestrele lor, astfel incat s-a hotarat sa fie mutată intreaga activitate specifica aprovizionarii cetatenilor focsaneni  in sectorul Pietei Domnesti.

Aceasta era foarte stramta si nu permitea transferul in bune conditii a unei astfel de sarcini , asa incat primarii timpului au inceput seria de proceduri de expropriere, greoaie si costisitoare, care au permis ca in acea portiune  sa fie amenajata  o zona  de comercializare in aer liber, dar mai ales vestita Hala, atat de draga vechilor generatii de focsaneni. Opt decenii mai tarziu, pe la 1970, conducatorii orasului, in frunte cu Dobrovici, dupa mintea lor,  au decis ca vechea Hala si piata ce o inconjura, erau insuficiente unui oras  pretentios cum se dorea Focsaniul si au inceput, pe doua directii, sa intervina, in forta, asupra respectivei zone. Au demolat vechea si solida Hala  a orasului, dar si   toate casele din vecinatate , au indreptat strazile ce comunicau cu acest sector , iar la final a rezultat perimetrul pe care se afla instalata actuala piata  a orasului , laolalta cu noua cladire ce se dorea un inlocuitor pe masura, dar nereusit pana la urma, al fostei  hale din trecut.

In prezent sectorul raspunde convenabil nevoilor focsanenilor, mai ales ca dupa 1990, s-au facut ceva investitii in acest loc. Ceea ce deranjeaza ,in schimb, este aglomeratia din anumite momente, care face respectiva piata extrem de neprimitoare . Daca d-na care revendica o parte din teritoriul rezervat comercializarii de pepeni, pasari si ce o mai  fi in punctul acela, dupa cum se poate observa in randurile ce urmeaza, va avea pana la urma castig de cauza, ma tem ca micile neplaceri  de azi, adica accesul cateodata ingreunat catre acest obiectiv  sau galagia specifica targuielilor si aprovizionarii , vor fi o boare de primavara, fata de ceea ce poate urma.  

Decizii ICCJ - 

R O M Â N I A

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

SECŢIA I CIVILĂ

Decizia nr. 7/2013

Dosar nr. 4170/1/2012

Şedinţa publică din 15 ianuarie 2013

Deliberând, în condiţiile art. 256 C. proc. civ., asupra recursurilor de faţă, constată următoarele:

Prin acţiunea înregistrată la data de 2 februarie 2009 pe rolul Tribunalului Vrancea, reclamanta M.A. a chemat în judecată pe pârâta Unitatea administrativ teritorială a municipiului Focşani, solicitând să fie obligată aceasta să emită dispoziţie motivată cuprinzând oferta de restituire în natură a unui teren în suprafaţă de 400 m.p. situat în intravilanul oraşului Focşani.

…………………………………………………………………………

Expertiza efectuată în cauză la instanţa de fond a stabilit că din vechiul amplasament, 60 m.p. sunt ocupaţi de stradă şi trotuar, iar 340 m.p. sunt liberi de construcţii fiind folosiţi de pârâtă pentru desfăşurarea unor activităţi comerciale pentru producătorii particulari, respectiv piaţa de pepeni din oraşul Focşani. După planul cadastral, terenul este inventariat ca domeniu public -parcare - prin H.G. nr. 908/2002.

Prin suplimentul de expertiză efectuat în rejudecarea apelului, s-a reţinut că suprafaţa de 340 m.p. reprezintă, ca destinaţie, potrivit H.G. mai sus menţionate, parcare, dar că, la data expertizei şi a revenirii, aceasta era folosită de Primăria Focşani ca piaţă, fiind închiriată către persoane fizice şi societăţi comerciale pentru desfăşurarea de activităţi comerciale de desfacere a legumelor, păsări, material săditor şi produse industriale…………………………………………………….

Trimiţând cauza spre rejudecarea apelului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia civilă şi de proprietate intelectuală, ca instanţă de recurs, a statuat că „pricina trebuia evaluată în baza dispoziţiilor art. 11 din lege, astfel încât, instanţa de apel, pentru o legală dezlegare a cauzei era ţinută să verifice ipotezele acestui text, pentru care dispoziţiile art. 10 alin. (3)-(6) reprezintă norme de trimitere", indicând totodată că „este necesar ca instanţa de judecată să lămurească dacă, potrivit legii, operează indisponibilizarea terenului în discuţie (340 m.p.) faţă de cele constatate în expertiză, respectiv, dacă acesta reprezintă parcare sau piaţa de pepeni, singura indisponibilitate valabilă la acest moment fiind porţiunea de teren de 60 m.p. din totalul de 400 m.p. afectată căii de comunicaţie", dat fiind că „apartenenţa la domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale a terenului în litigiu nu constituie un impediment la restituirea în natură".

………………………………………………………………………………………….

Totodată, s-a arătat că, potrivit suplimentului de expertiză, suprafaţa de 340 m.p. reprezintă, ca destinaţie, potrivit Hotărârii de Guvern mai sus menţionate, parcare, dar ca, la data expertizei şi a revenirii, aceasta era folosită de Primăria Focşani ca piaţă, fiind închiriată către persoane fizice şi societăţi comerciale pentru desfăşurarea de activităţi comerciale de desfacere a legumelor, păsări, material săditor şi produse industriale.

Drept urmare, în ceea ce priveşte suprafaţa de 340 m.p., curtea de apel, având în vedere concluziile raportului de expertiză efectuat la fond, precum şi concluziile expertului exprimate în suplimentul la raportul de expertiză instrumentat în apel, coroborat cu actele depuse la dosar, a apreciat că acest teren nu poate face obiectul restituirii în natură întrucât, dincolo de faptul că face parte din domeniul public al municipiului Focşani, este afectat de o amenajare de utilitate publică, în sensul art. 10.3 din H.G. nr. 250/2007, respectiv de o parcare, ce deserveşte ansamblul de locuinţe edificat pe terenul expropriat, care a fost recepţionată ca atare odată cu ansamblul de locuinţe, care exista ca atare la data intrării în vigoare a Legii nr. 10/2001 şi care, în prezent este folosită ca piaţă, fiind destinată, deci, tot unor activităţi de interes public.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de reclamanta M.A. şi de pârâta Unitatea administrativ teritorială a municipiului Focşani împotriva deciziei nr. 32/A din data de 2 aprilie 2012 a Curţii de Apel Galaţi, secţia I civilă.

Irevocabilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 15 ianuarie 2013.

Părțile dosarului(conform datelor publicate pe portalul instanțelor)

• MORARU ALEXANDRINA - Recurent (Reclamant)

• UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ A MUNICIPIULUI FOCȘANI - Recurent (Pârât)

Portal  > Curtea de Apel GALAŢI  > Informaţii dosar 

Informaţii dosar 

Informaţii generale

Nr. unic (nr. format vechi) : 716/91/2014 

Data inregistrarii 28.08.2014

Data ultimei modificari: 29.03.2015

Sectie: Secţia I civilă

Materie: Civil

Obiect: legea 10/2001

Stadiu procesual: Apel

 

 

Părţi

Nume Calitate parte

MORARU ALEXANDRINA Apelant Reclamant

UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ A MUNICIPIUL FOCŞANI - PRIN PRIMĂRIA MUN. FOCŞANI Intimat Pârât

 

Şedinţe

06.05.2015

Ora estimata: 8:30

Complet: C5A

Florin Marian Dirdala - cercetator Serviciul Judetean Vrancea al Arhivelor Statului


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Lucian, acum 3293 zile, 5 ore, 15 minute, 22 secunde
Nu s-a prins nimeni observ. Cineva vrea sa valorifice printr-o tranzactie supermarketul Interex si faptul ca s-ar muta centrul de greutate si spre mall-ul care a fost inceput si sta in paragina si citeste integral
Fane Arpagic, acum 3293 zile, 6 ore, 39 minute, 16 secunde
Pai daca il lasa pe Fane Spanac fara slujba de unde mai haleste Spoponaru mici mokka ?
cetateanu'', acum 3293 zile, 9 ore, 50 minute, 15 secunde
Dreptul la propietate il are orice cetatean.Dar el poae fi dobandit platind un avocat.Avocatul are si el dreptul sa primeasca niste bani.Daca nu ai bani se pot face intelegeri,vinzi drepturile de citeste integral
@dan bo..., acum 3293 zile, 23 ore, 3 minute, 20 secunde
De curiozitate te intreb.. In piata cand te duci sa cumperi (orice nu conteaza) si ceri de ex : 1 kg de mere sau doua ca vezi merele frumoase in exterior.. nu ai avutv "surpriza" sa vezi ca citeste integral
danb, acum 3290 zile, 16 ore, 52 minute, 23 secunde
Sa inteleg ca nu iti place marfa din piata. Nici o problema, in mod sigur ai sa gasesti un supermarket in zona ta, sunt vreo 20 in tot orasul, deci ai si tu maxime sanse ca sa gasesti unul. Piata citeste integral
Focsanean, acum 3293 zile, 23 ore, 35 minute, 51 secunde
Pai dupa ceea ce se intampla, nu m-ar mira. Fara strazi am ramas, toate au devenit ulite. Iar la sate nu am prea vazut piete.
dragalai, acum 3294 zile, 3 ore, 59 minute, 39 secunde
aici primaria este de vina, de ce nu ii ofera coanei reclamante un teren 2/1 m si cu adancimea de 2 m in alta parte, domle unii sunt groznici, credeti ca aceasta MA, se zbate pentru aceasta bucata de citeste integral
danb, acum 3294 zile, 4 ore, 53 minute, 45 secunde
Piata Focsaniului deranjeaza extrem supermarket-urile prin faptul ca ofera fructe si legume proaspete incomparabil superioare celor oferite in aceste magazine. Marile magazine de discount, gen citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.