Opinii

Focşaniul lipsei acute de speranţă

Ziarul de Vrancea
2 apr 2015 3554 vizualizări
Focşani, un spaţiu urban încremenit în timp. Pe ici pe colo, o clădire renovată, două bulevarde principale fără gropi, câteva blocuri (ne)pestriţe şi ceva termopane în locul cercevelelor scorojite, ce mai dau impresia că am ieşit din perioada comunistă şi am păşit în cea capitalistă.

Ceva animaţie prin Piaţa Unirii „proaspăt” reconstruită, câteva amintiri istorice nevalorificate şi mai ce? Am fost în câteva oraşe mici şi mi-am dat seama că în altele, totuşi, s-a mai schimbat ceva. Sper să nu rămânem chiar ultimii.
Culmea este că această perioadă de tranziţie democratică şi spre economia de piaţă a adâncit disparităţile judeţene, regionale, naţionale şi, mai ales, cele europene. Ne tot străduim să ne aliniem, dar să ne aliniem la ce? La valori? La cultură? La economie? La democraţie? La politici naţionale sau europene? Sau toate laolaltă? La ce? Nu vi se pare că ne bazăm prea mult pe cei care sunt prea confuzi? Că fiecare grupuleţ acţionează după cum poate şi nu ştie stânga ce face dreapta? Ce mai poate fi în interesul cetăţeanului şi unde anume? În Focşani?
Cât timp nu va fi armonie politică, onestitate administrativă, dar şi cetăţenească, o colaborare frumoasă între autorităţi şi cetăţeni, toate conform legilor simple, sau normelor aplicabile, nu ştiu cum se va mai schimba ceva. Tot îmi şoptesc nişte „vrăbiuţe” că nu trebuie să mai aştept nimic bun, ci că va fi din ce în ce mai rău! Nu ştiu! Aşa o fi? Voi ce ziceţi?
Se împlinesc 29 de ani de când locuiesc în acest oraş. Practic, perioada de „democraţie” am petrecut-o aici, cu mici excepţii privind perioadele de studii. Am sperat şi am aşteptat evoluţii. Am sperat atât de mult, încât nu m-am îndurat să-l părăsesc, chiar dacă nu mi-a adus, locuitul aici, mari foloase, dimpotrivă. Nu mă pot lăuda nicăieri că oraşul meu este european. Vorba unui profesor de la Iaşi: „tot ce pătrunde nou, în ţară, ajunge la Bucureşti, dacă mai rămâne ceva, mai vine şi pe la noi”. Pe la noi însemnând Provincia. Aici „gătim resturi”!
Am văzut cum se prăbuşeşte industria, cum se restructurează economia locală, cum se depopulează oraşul, cum ne invadează sărăcia, în focuri de artificii. Am văzut însă şi alte oraşe din ţară, dar şi alte ţări europene, şi nu numai. Am văzut doar că indiferenţa distruge, şi atât! Există scuza, dacă urmărim arhive media, că nu s-au atras investiţii pentru că nu am avut Autostrada, nu am avut aeroport, nu am avut bani, nu am avut... Ok! Asta aud deseori! Nu avem cu ce! Dar cine e de vină că nu am avut aşa ceva? Am fi putut crea poli de atracţie şi dezvoltare regionale. Măcar să fi încercat.
Nouă? Ne lipsesc atât de multe încât mi-e teamă să nu omit ceva  din lista lipsurilor!
Avem doar trei muzee pe trei străzi diferite şi goale, biserici închise în afara programului de slujbă, catedrala în construcţie, parcuri aproape fără arbori, magazine „hărţuite” şi de lipsa clienţilor şi a banilor, lipsa unui complex sportiv adevărat, fără bazin olimpic de înot, fără locuri de agrement, străzi îngropate în gunoaie şi străduţe neasfaltate de ani şi ani, dar plombate cu nisip, pe rând, tot timpul anului, până când va fi spulberată fiecare plombă de următorul viscol sau ger; un oraş fără piste de biciclete, fără platformă pentru role, fără mall, doar cu o Promenada în care tocmai s-a deschis un cinema, bunicel, dar care se va plânge curând de lipsa clienţilor; avem o lipsă acută de bani, proiecte şi investitori. O lipsă acută de populaţie, forţă de muncă şi oportunităţi de afaceri. O lipsă acută de posibilităţi de dezvoltare, măcar în tranzit. O lipsă acută de speranţă, în rândul oamenilor obişnuiţi!
S-a reuşit performanţa să ajungem cel mai sărac judeţ din ţară, să alungăm toţi muncitorii în afara graniţelor să poată câştiga un ban, să nu mai găsim forţa de muncă disponibilă, să ne confruntăm cu lipsuri şi reacţii în lanţ ale lipsei de strategii eficiente şi aplicabile, autorităţi locale care nu se prea înţeleg cu cele judeţene, o calitate a vieţii nesustenabilă în spaţiul focşănean şi prea „departe” de standardele europene.
Nu scriu să denigrez oraşul, ci reflectez doar o dezamăgire. Un potenţial de dezvoltare care s-a irosit, dar poate că nu e nici acum prea târziu să mai salvăm ceva. Au fost multe nereguli şi mai persistă. Există milioane de lei nerecuperate din amenzi, care nu se mai întorc la buget. Administraţia e greu de făcut. Managerii de departamente poate că nu sunt tocmai potriviţi. Politizarea excesivă şi acordarea de favoruri după interese subiective au afectat drastic „zalele” din tot lanţul economic şi social.
Poate se va realiza un plan sustenabil, o strategie durabilă, se vor realiza proiecte aplicabile, o promovare agresivă de atragere a investiţiilor ori a turiştilor, o gestionare eficientă a resurselor financiare şi umane, seriozitate, consecvenţă, responsabilitate la toate nivelurile, de la autorităţi, la cetăţeni şi invers, să se creeze o echipă. Speranţe deşarte? Utopie? Naivitate?

O echipă frumoasă a comunităţii este cea care va salva oraşul, plus vocea societăţii civile, implicarea tuturor şi nu canalizarea pe interesele individuale. Un individ poate fi un pilon micuţ, dar mai mulţi indivizi pot fi pilonii de susţinere a societăţii.
Aş mai fi scris ceva despre lista de străzi care vor fi asfaltate în această vară. Nu mai vreau să scriu atât de mult cât mi-am propus la început. Dacă citiţi acea listă publicată de ZdV, mulţi dintre dumneavoastră vă veţi regăsi speranţa că va fi reparată străduţa. Şi eu voi spera încă o clipă, până în iulie, deşi tot aştept de peste 20 de ani. Sper să nu le strice planurile, starea vremii. Ar fi încă un motiv să mai lungim o boală, nu-i aşa?
NU mai vreau să văd acest oraş încremenit în timp. Poate voi pleca, poate nu. Un om în plus sau în minus nu contează, dar o istorie se tot scrie în arhive de către oameni. Timpul curge şi viaţa noastră zdruncinată de lipsuri, de asemenea! Nu luăm nimic cu noi, dar cât trăim, putem oare, să trăim civilizat?


Alexandra TĂTARU

Alexandra Tătaru se declară cetăţean, profesor, blogger. Ea scrie pe blogul www.alexandratataru.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Dan Gabriel Blog, acum 3303 zile, 7 ore, 9 minute, 57 secunde
mai sunt si alte orase unde este mai rau ca la noi, poate ne trezim si noi la realitate in cele din urma
leviathan, acum 3303 zile, 8 ore, 56 minute, 21 secunde
Un articol patruns de o naiva buna-credinta ,care sufera, din pacate, de un pacat capital :inadecvarea la realitate, survolul (superficial) si plutirea intr-un spatiu ideal teoretic. Pe de o parte, citeste integral
., acum 3303 zile, 11 ore, 16 minute, 30 secunde
un oras de tot rasul , cu o conducere judeteana lenesa si calica de imbogatire personala , o justitie corupta , in stransa legatura cu mafia evazionista , cu o populatie saraca fara curajul de asi citeste integral
nedumeritu", acum 3303 zile, 22 ore, 28 minute, 52 secunde
Trist! Trist e ca s-ar mai putea scrie mult si bine despre Focsani ,un oras ce ar fi putut fi altfel. Asa zisi edili au facut ce au vrut. Nu ma incalzeste cu nimic ca pe unii i-au arestat altii citeste integral
danb, acum 3304 zile, 3 ore, 36 minute, 34 secunde
Ilogic ar fi sa avem speranta in Focsani. Daca de 25 de ani aceiasi oameni conduc orasul si daca permanent situatia s-a dus din jos in mai jos de ce sa crezi ca de-acum incolo va fi mai bine ?? Si citeste integral
post scriptum, acum 3303 zile, 13 ore, 43 minute, 14 secunde
" LOR INSISI"
R.A., acum 3303 zile, 20 ore, 1 minut, 37 secunde
Mestere ,daca te bagi ,eu te votez si mai conving 10...
danb, acum 3303 zile, 6 ore, 32 minute, 25 secunde
Multumesc pentru sustinere. Sa stii ca ma bazez pe promisiune.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.