Opinii

Scurt istoric al serviciilor secrete din Judeţul Putna-Vrancea

Ziarul de Vrancea
25 mar 2015 4305 vizualizări
(articol dedicat aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea Direcţiei de Informaţii Vrancea a SRI)

Istoria serviciilor de informaţii române începe pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Dacă în Franţa activa încă din epoca napoleoniană (1812) controversata Sûreté Nationale (Siguranţa Naţională) a lui Eugène François Vidocq iar în Rusia temuta Secţie a III-a a Cancelariei Majestăţii Sale Imperiale, precursoarea Ohranei, în Principatele Române exista Poliţia Secretă, înfiinţată de domnitorul Barbu Ştirbei în Ţara Românească (1848) şi de caimacamul Nicolae Vogoride în Moldova (1857). Poliţia Secretă era o structură specială subordonată direct Ministerului de Interne, separată de activitatea instituţiei Agiei de la Bucureşti şi Iaşi. Structura informativă a continuat să funcţioneze la Bucureşti atât în perioada domniei lui Cuza cât şi în timpul domniei lui Carol I.
    La 1888, în cadrul Prefecturii Poliţiei Capitalei, se va înfiinţa Serviciul Siguranţei iar la 1892/1908 Siguranţa Generală a Statului în cadrul Ministerului de Interne.
Primul agent special pe linie de siguranţă la Focşani este atestat în mai 1905 în persoana lui Iacob Guţă. Din 1908 va funcţiona Brigada Specială de Siguranţă Focşani ale cărei merite deosebite au constat, pe lângă misiunile speciale din timpul celor două conflagraţii mondiale, în combaterea mişcărilor de extremă stângă (anarhismul, comunismul) şi dreaptă (legionarii, lăncierii).
    În timpul Primului Război Mondial (octombrie-decembrie 1916), la Adjud s-a instalat Centrul Informativ şi de Contraspionaj al Siguranţei Generale care a desfăşurat activităţi specifice în zona interioară Putna-Bacău şi în zona exterioară, în aşa-zisul ţinut Secuiesc.
    În perioada interbelică dar şi după, până în 1948, în cadrul Companiei de Jandarmi Putna şi a Legiunii de Jandarmi Putna (din 1929), a existat câte un compartiment informativ şi contrainformativ.
    La 1924, celebrul Mihail Moruzov punea bazele Serviciului Secret de Informaţii. Rezidenţa Putna a SSI va fi înfiinţată abia în 1934.
    În ceea ce priveşte structurile informative ale Armatei Române, amintim că, începând cu 1882, la Focşani se instalează statul major al Diviziei 6 Infanterie. În cadrul acesteia funcţiona Biroul 2 Informaţii şi Contrainformaţii. În intervalul 1927-1930 comanda acestui birou a fost preluată de căpitanul, devenit ulterior maior, Ion Lissievici ca ajutor-şef birou şi şef birou. Lissievici (al căruit tată fusese ajutor de primar la Focşani) luptase cu eroism în Primul Război Mondial ca ofiţer în cadrul Regimentului 11 Artilerie Putna apoi trecând ca ofiţer la Regimentul 10 Infanterie Putna. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost şeful Eşalonului Mobil al SSI (Detaşamentul Vulturul) şi subdirector al SSI iar în intervalul septembrie-decembrie 1944, şef al SSI. A fost arestat şi întemniţat de comunişti în 1949. A fost eliberat din Penitenciarul Gherla abia în 1963.
    La rândul său, şeful Biroului SSI din Focşani (1946), Filip Nicolau a fost arestat de comunişti în 1948 şi a decedat în 1952 în Penitenciarul Făgăraş.
    Alţi ofiţeri ai SSI din Focşani au murit la datorie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cum este cazul lui Iancu Ionescu.
    Spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial (mai-august 1944), în judeţul Putna s-a instalat Biroul Statistic Militar Focşani-Odobeşti (fostul Birou Statistic Militar Chişinău). Această unitate specială informativă şi contrainformativă a Armatei Române a capturat pe Alexandru Eck, şeful reţelei de spionaj a Marii Britanii în România şi pe adjuncţii săi, Margareta Haller şi pictorul George Tomaziu. Ei au fost interogaţi şi anchetaţi la Odobeşti.
    În 1948, Siguranţa Statului se desfiinţează în locul ei constituindu-se Securitatea Poporului, apoi Securitatea Statului. Exista câte un birou de Securitate în fiecare reşedinţă de plasă subordonat Serviciului de Securitate al Judeţului Putna.
    Din septembrie 1950, în urma raionării şi regionalizării teritoriului R.P.R. după model sovietic, Securitatea Statului se reorganizează. În perioada septembrie 1950-septembrie 1952, Direcţia de Securitate a Regiunii Putna dirija activitatea Serviciilor Raionale de Securitate Focşani, Adjud, Panciu, Tecuci, Vrancea. În perioada 1952-1956 forul superior al Serviciilor Raionale de Securitate din Focşani, Adjud, Panciu şi Vrancea a fost Direcţia de Securitate a Regiunii Bârlad. De asemenea, în oraşele Mărăşeşti şi Odobeşti funcţiona câte un birou de Securitate. Pentru intervalul 1956-1968 avem Serviciul Raional de Securitate Adjud, subordonat Direcţiei Regionale de Securitate Bacău, şi Serviciile Raionale de Securitate Focşani, Panciu şi Vrancea (desfiinţat în 1960) subordonate Direcţiei de Securitate a Regiunii Galaţi.
    În mediul rural, Miliţia asigura munca informativ-operativă, inclusiv pe linie de Securitate.
    Din 1968 până în 1972 a funcţionat Direcţia de Securitate a Judeţului Vrancea, apoi din 1972 până în 1989 Inspectoratul Judeţean Vrancea al Ministerului de Interne ce îngloba sub o comandă unică cele două structuri de forţă: Securitatea şi Miliţia.
    După Revoluţia din decembrie 1989, la 26 martie 1990 se înfiinţa Serviciul Român de Informaţii.

Bogdan C. Dogaru-arhivist la Arhivele Naţionale Vrancea
   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 3289 zile, 22 ore, 24 minute, 11 secunde
Lucruri de interes pentru societatea noastra ascultata si neascultata, cand se cere cvorum, nu numai pentru adunari, ci si pentru luarea unor decizii. Felicitari pentru prezentarea acestor citeste integral
danb, acum 3291 zile, 13 ore, 22 minute, 37 secunde
Exact, de ce avea nevoie judetul Vracea ca sa se dezvolte ? Pai de securisti, de ce altceva. La puzderia de teroristi care misuna pe strazile Focsaniului daca nu aveam sectie de SRI la Vrancea chiar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.