Opinii

La plimbare cu o persoană cu dizabilităţi

Ziarul de Vrancea
1 mar 2015 2863 vizualizări
Dacă în urmă cu şase luni vă invităm într-o plimbare în care să vă faceţi cumpărăturile alături de o persoană cu handicap pentru a conştientiza problemele cu care se confruntă aceasta în viaţa cotidiană, astăzi vă voi invita într-o altă plimbare.

De data aceasta mi-am propus să vă scot puţin din Focşani...
    V-aţi întrebat vreodată cum poate călători o persoană cu handicap dintr-o localitate în alta?
    Fie că stai la ţară şi vrei să ajungi în oraş sau vrei să ajungi din Focşani într-un alt oraş, problemele cu care te confrunţi  sunt cam aceleaşi.
Se ştie că persoanele cu dizabilităţi călătoresc pe distanţe mai lungi destul de rar şi atunci doar când sunt nevoite să meargă pentru vreo consultaţie medicală, un tratament etc.  Dacă nici un membru al familiei nu are un autoturism propriu pentru a-le ajuta în aceasta deplasare cea mai la îndemână modalitate de a călători sunt microbuzele.
    Eu astăzi vă voi invita într-o călătorie la Bucureşti. Pentru aceasta trebuie să te prezinţi la Autogara Focşani. Ţin să menţionez că firma ce asigură cursele spre Bucureşti nu are nici un acord încheiat cu DGPPH  sau cu Casa de Pensii şi nu acordă gratuitate persoanelor cu handicap sau vreo reducere pensionarilor, aşa că plata biletului se va face integral.
Ar fi bine că aceasta să fie singura problemă dar din păcate... Nu e simplu să călătoreşti când ai un handicap locomotor... Aşa că dacă ai chef de plimbare, te apucă insomniile cu câteva nopţi înainte...
    Odată ajuns în Autogară te înspăimânţi când vezi cât de înalte sunt microbuzele şi te întrebi cum poţi oare escalada tu cele două trepte, făcute parcă special atât de înalte să-ţi facă ţie ziua un coşmar.
Aşa că încerci să ridici piciorul pe prima treaptă  dar parcă nu vrea să te asculte şi gata, astfel dacă n-ai fost prevăzător şi nu ai venit însoţit de una sau două persoane ceva mai corpolente care să te poate ridica pe cele două trepte, există riscul ca microbusul să plece fără tine.
Trebuie să recunosc că de două ori s-a întâmplat ca unul dintre dispeceri să mă ajute să urc dar de cele mai multe ori dacă n-aş fi fost însoţită, aş fi rămas în Autogară.
Nu înţeleg de ce firmă respectivă încalcă flagrant drepturile celor cu mobilitate redusă, neadaptându-şi mijloacele de transport pentru a fi accesibile şi acestei categoriii de persoane şi  nimeni nu o sancţionează. Le-ar fi  oare atât de greu  să adauge o treaptă suplimentară? Le-ar micşora considerabil profitul o asemenea investiţie?
îOdată urcat în microbuz, nu există nici un semn care să indice dacă acesta are locuri speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, aşa că eşti nevoit să-ţi cauţi un loc, oriunde s-ar afla el.
Iar la coborâre te loveşti iar de coşmarul treptelor înalte...
Cât despre cei imobilizaţi în fotolii rulante ce să mai spun?! Nu există rampă, culoarul din microbuz este mult prea strâmt pentru a permite accesul unui scaun cu rotile şi nu există nici un loc unde ar putea avea acces un asemenea dispozitiv.
Iar despre călătoriile cu trenul...deşi aceste sunt gratuite iar compania CFR Călători oferă asistenţă persoanelor cu mobilitate redusă, aceasta este oferită doar în anumite staţii, Focşaniul nenumarându-se printre ele, dar chiar şi aşa apare aceeaşi problemă a treptelor prea înalte, a peroanelor prea joase, a treptelor de acces pe peroane în stare precară, imposibil de accesat de o persoană  în fotoliu rulant, destul de periculoase de altfel pentru toţi călătorii ce pleacă din Gara Focşani.
    Oare persoanele cu dizabilităţi locomtorii nu au şi ele dreptul să călătorească în această ţară? Oare nu au şi ele dreptul la puţină demnitate?

Iuliana Prunila-Negoita
http://iuli-ana.blogspot.ro/
http://dizabil.eu

Acest material apare în cadrul campaniei sociale "Schimbă ceva! Învaţă să înţelegi persoanele cu dizabilităţi!" derulată de Ziarul de Vrancea începând de anul trecut şi care vizează conştientizarea a problemelor pe care le au persoanele cu dizabilităţi atunci când ies în spaţiul public. Deschide-ţi şi tu mintea şi inima! Învaţă să înţelegi persoanele cu dizabilităţi!

Citeste si: Magazinele cu handicap
 
Focşaniul văzut prin ochii unui cetăţean cu dizabilităţi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.