Opinii

Un teren din Focşani urmărit de mare ghinion

Ziarul de Vrancea
19 feb 2015 4180 vizualizări

Documentaristul Florin Marian Dîrdală, de la Serviciul Judeţean al Arhivelor Statului, readuce în atenţie interesanta istorie terenului unde a fost Combinatul de Prelucrare a Lemnului MOPAF u pe acest teren a funcţionat o unitate de elită a Armatei, distrusă în urma unui bombardament american în al Doilea Război Mondial u după ce şi CPL-ul a fost pus la pământ de "capitalismul de cumetrie" al tranziţiei, terenul a fost preluat de Banc Post în contul unor datorii şi este scos la vânzare cu 10 milioane de euro.

O anumită zonă a oraşului Focşani a avut şi are parte în continuare de peripeţii cel puţin neaşteptate, iar focşănenii de azi o pot identifica pe fostul amplasament al CPL -Mopaf Vrancea şi în vecinătatea ENET-ului cel controversat. Aici a funcţionat decenii la rând o fabrică de mobilă  şi, zic mulţi, nu doar foştii lucrători ai unităţii, că produsele nu erau deloc de slabă calitate, aşa cum s-a speculat când s-a procedat la lichidarea şi vânzarea întregii industrii româneşti, aşa zisul morman de fiare vechi, maxima postdecembristă brevetată de impetuosul, pe vremuri, Petre Roman. Întreprinderea respectivă, denumită iniţial, Combinatul de Prelucrare a Lemnului, s-a înfiinţat acum mai bine de 5 decenii pe un teren ce a aparţinut Ministerului Apărării Naţionale, devenit după 1948 Ministerul Forţelor Armate. Pe acest teren a funcţionat în perioada interbelică şi nu numai, o unitate de elită a Garnizoanei Focşani -Regimentul 11 Artilerie. Întinderea acestei suprafeţe se apropia de 10 hectare, valora în 1943- 1.600.000 lei , iar construcţiile ce deserveau nevoile Cazarmei Mihai Viteazu  - Regimentul  11 Artilerie, se ridicau, estimativ, ca indice de inventar, la suma de 26.505.540 lei. Toate aceste edificii au avut parte de un bombardament devastator la finalul celui de Al Doilea Război Mondial, astfel încât niciuna dintre clădirile respective nu au mai putut fi folosite de către resturile regimentului, nici de către garnizoana locală.

Cum s-a ridicat CPL-ul dintre ruine şi cum a ajuns o ruină

Pe locul fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului MOPAF s-a aflat Regimentul 11 Artilerie, bombardat de aviaţia americană

Imensul teren a rămas plin  de cărămizi şi de moloz, din care focşănenii s-au servit la discreţie pentru a mai cârpi câte ceva pe la locuinţele lor. Ruinele acestei foste unităţi militare, situată  pe drumul principal ce ducea de la Focşani la Bucureşti, nu aveau cum să placă la nesfârşit autorităţilor, care au făcut demersuri, după 1950, pentru a obţine fondurile necesare ridicării primului şi celui mai mare stabiliment industrial din Focşani, la acel moment. Odată ce s-a perfectat trecerea respectivului teren, în 1955, din proprietatea Ministerului de Război în proprietatea Ministerului Industriilor, au început lucrările de ridicare a colosului comunist, iar mai târziu a centralei termice a oraşului, pe la 1971. După 1989, odată cu schimbarea vremurilor, fostul CPL devenit Mopaf, a simţit din plin ascuţişul economiei de piaţă, hăţişul legislaţiei de privatizare şi incompetenţa voită sau nu a directorilor unităţii. Producţii haotice, investiţii nepotrivite şi împrumuturi riscante, laolaltă cu alţi factori mai mult sau mai puţin vizibili, toate la un loc au determinat ca, în urmă cu puţini ani, Mopaf Vrancea să intre în insolvenţă, iar creditorii să-i pregătească o soartă nu cu mult diferită de cea din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Un teren plin cu istorie şi bălării

Cu intenţia de a amenaja  o zonă rezidenţială destinată noilor generaţii ce vor alege Focşaniul ca domiciliu, dar şi pentru profitul rezervat acestui gen de investiţii imobiliare, construcţiile vechiului CPL au căzut sub roţile utilajelor. Cu toate acestea, prognozele investitorilor în această zonă au fost prea entuziaste, iar criza mondială, care, după unii s-a încheiat, după alţii nu, a blocat toate intenţiile de afacere pe respectivul amplasament. În prezent zona respectivă arată la fel ca acum 7 decenii, adică teren gol, plin de vegetaţie şi parcă fără niciun plan de viitor care să-l vizeze. Dacă în 1955 autorităţile locale şi instituţiile centrale au găsit cumva de cuviinţă să construiască pe locul fostului regiment de artilerie un obiectiv industrial, bun sau rău, dar măcar ceva în teren, acum, creditorul principal al bunului în cauză, anume Banc Post se îmbată cu apă rece, cerând aproape 10 milioane de euro pe un teren ce nu valorează niciun sfert din această valoare. În concluzie, un imobil plimbat din patrimoniul oraşului Focşani pe la Ministerul Apărării Naţionale şi apoi la Industrie şi Economie, a ajuns în prezent în cele mai nepotrivite mâini, adică la instituţiile de credit care nu vor ceda un pas în încercarea de a valorifica cât mai bine bunul şi a recupera cât mai mult din pierderea suferită. Încă o dată, Statul Român a  încasat o bilă neagră de la mediul privat , iar focşănenii se vor uita mult şi bine la buruienile din curtea fostului Mopaf ce vor creşte mai înalte decât gardul şi la terenul întins şi dezolant de gol care, parcă, face în ciudă aglomeraţiei din zonele centrale ale oraşului sau parcărilor îngrămădite de reşedinţă din proximitatea blocurilor.

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3351 zile, 21 ore, 27 minute, 44 secunde
Valoarea terenului este probabil rezultata din inmultirea pretului mediu pe metru patrat in Focsani cu numarul metrilor patrati. Este o evaluare foarte optimista si la modul practic in continua citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.