Opinii

Binefacerile unui stat minimal democratic

Ziarul de Vrancea
14 feb 2015 1953 vizualizări
Domnul Z este un om cu adevărat liber, într-un stat într-adevăr democratic şi se bucură întotdeauna ca un copil de toate drepturile şi libertăţile unei democraţii consolidate. Dar, mai presus de toate, domnul Z se bucură de libertatea de a alege întotdeauna între mai multe alternative pe care statul, în generozitatea lui, i le pune la dispoziţie

Prima dată când a simţit din plin binefacerile acestei libertăţi a fost atunci când, la nici trei ani de la câştigarea ei, a fost anunţat de către noul proprietar al fabricii unde lucra că, gata, fabrica a devenit în mod subit nerentabilă, ceea ce înseamnă că se va închide, urmând a fi vândută la fier vechi, bucată cu bucată; astfel încât, atât el cât şi toţi ceilalţi lucrători vor trebui să-şi caute un nou loc de muncă.
Ce poate fi mai dinamizator, mai creator de autentică libertate în plină acţiune, ca o asemenea perspectivă care ţi se cască în faţă ca o prăpastie? Obligatoriu, trebuie să ajungi pe celălalt mal şi, în acest scop, trebuie să-ţi pui mintea la contribuţie, să analizezi toate variantele pe care le ai la dispoziţie şi să opt.

Avea de ales între a pleca din ţară, eventual la cules de căpşuni sau la construit ţara altora, a pleca doar din localitate, într-alta mai mare şi mai generoasă în privinţa ofertei de locuri de muncă, sau a rămâne în oraşul în care s-a născut şi a trăit atâţia ani, mulţumindu-se doar cu câştiguri provizorii din munci ocazionale, atât cât să trăiască de pe o zi pe alta. A optat liber pentru ultima variantă.

În numeroasele zile când nu găsea nimic de lucru, îi urmărea pur şi simplu pe fereastră, cu sinceră compătimire, pe toţi aceia care se îndreptau grăbiţi spre locurile lor de muncă şi, prin comparaţie cu ei, se bucura de faptul că el este liber de aceste constrângeri şi că ar putea, spre exemplu, să compună o simfonie sau să mediteze asupra sensurilor adânci ale teoriei relativităţii generalizate.
Iată adevăratele binefaceri ale unui stat care îi garantează drepturile şi libertăţile lui inalienabile!

Toate acestea, până într-o zi când domnul Z s-a trezit intempestiv la poartă cu nişte indivizi cam tuciurii, însoţiţi de un expert judiciar, care l-au anunţat că, în două săptămâni va trebui să părăsească locuinţa pe care şi-o cumpărase de la stat, întrucât aceasta fusese retrocedată între timp vechilor ei proprietari.
Este foarte adevărat că, pe moment, domnul Z a rămas cât se poate de descumpănit: doar ştia foarte bine că el cumpărase casa cu acte în regulă şi că aşa – zişii moştenitori erau de fapt nişte impostori şi nişte falsificatori de acte. Dar avea de ales: între a-şi părăsi propria locuinţă cu coada între picioare, cu toate că ştia bine că dreptatea este de partea lui, şi iniţierea unui proces civil pentru susţinerea căruia ştia bine că nu are resursele financiare necesare... Aşa că a ales...să se mute, împreună cu soţia sa, într-o baracă părăsită de la marginea oraşului. Era liber să aleagă aşa ceva.
Apoi, la câtva timp, o veste năucitoare i-a pus din nou libertatea la încercare: soţia sa se îmbolnăvise grav şi numai o operaţie extrem de costisatoare ar putea-o salva. Dar de unde atâţia bani? De data aceasta însă a ales soţia: a plecat pe negândite de lângă el, s-a dus la râul din marginea localităţii şi s-a aruncat în apele lui învolburate.

Ajuns în acest moment culminant al existenţei sale, domnul Z încă se mai bucură totuşi, ca un copil, la gândul că statul îi mai pune la dispoziţie o grămadă de alternative viabile între care să poată alege: râul de la marginea oraşului,  butelia şi robinetul de gaz metan, vreo locomotivă stingheră care încă se mai plimbă din când în când pe şinele ruginite ale căii ferate sau chiar vreun capăt de sfoară, ori de sârmă, destul de uşor de găsit prin orice container de gunoi menajer. Statul încă mai are grijă de el şi de libertatea lui!


Paul SPIRESCU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
elio, acum 3357 zile, 4 ore, 35 minute, 37 secunde
Ar fi multe de spus despre d-nul Z. 1. D-nul Z a avut de ales atunci cand d-nului X i s-a facut o nedreptate. Sa stea in casa , sau sa i se alature. Dar a cosiderat ca nu este cazul . Fiecare cu citeste integral
Democratu`, acum 3357 zile, 4 ore, 49 minute, 41 secunde
De ce nu va plac domnilor urmarile "Restitutio in integrum"? Democratia se mai si plateste!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.