Opinii

Un bucovinean vrâncenizat: Gheorghe Zaiţ

Ziarul de Vrancea
27 ian 2015 3899 vizualizări
Când cineva împlineşte 66 de ani, se spune că a ajuns la un număr al bucuriei universale. Această vârstă frumoasă prin conotaţii şi împliniri aparţine astăzi unui om de multe carate, profesor şi artist plastic, Gheorghe Zaiţ. Este născut la 28 ianuarie 1949, în fascinantul Zahoreni al Botoşaniului, pe care nu-l va uita niciodată.

 Numerologia spune că această vârstă presupune, deopotrivă, asertiv, pasiv, echilibrat. Şi, iată, că un bucovinean a descoperit afinităţi sensibile cu Vrancea , ţinut în care şi-a început de fapt adevăratul traiect al vieţii, intrând în învăţământ, după absolvirea Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi, în 1972, având mari profesori.
     Gheorghe Zaiţ, membru al Uniunii Artiştilor Plastici , este un nume de referinţă pentru arta plastică a României.
      Anul absolvirii coincide cu începutul vrâncenizării lui Gheorghe Zaiţ. Începe o prodigioasă carieră didactică, ispitind prin farmecul său inegalabil sute de elevi să se aşeze în faţa şevaletului plin de taine.
E o lege nescrisă ca talentul să absoarbă talente. A făcut educaţie plastică de la toate nivelurile: consilier al Inspectoratului Judeţean pentru Cultură Vrancea, inspector şcolar, director al Palatului Copiilor, director adjunct al Liceului “Gheorghe Tattarescu”
Focşani.
      Oricât de implicat ar fi fost în treburile administrative, Gheorghe Zaiţ nu şi-a trădat vocaţia, aceea de a dărui oamenilor câte ceva din „corola de minuni a lumii”.
Este prezent în zece expoziţii personale, numeroase expoziţii de grup vernisate la Bucureşti, Bacău, Galaţi, Suceava, Târgovişte, Chişinău etc.
      Cu pasul său măsurat, Gheorghe Zaiţ păşeşte pe pământul Vrancei uşor, cu grijă, pentru a nu deranja zeii solari. E un reflexiv perpetuu, încercând să prindă din mers tonurile tainice ale culorilor. Plin de respect şi politeţe, omul Zaiţ este cuceritor şi derutant, pentru că vorbele îi sunt la fel de meşteşugite ca imaginile.
       Umorul bonomului rămas cu satul în priviri se pliază fericit pe spiritul hâtru al vrânceanului falnic. De aceea nici nu s-a mai putut dezlipi de Vrancea, în ciuda chemării Iaşului cu biserici şi coline.
       Gheorhe Zaiţ est hărăzit de ursitoare să risipească generos magia culorilor.
Să-i vezi pe cei trei Zaiţ pictând , este un privilegiu, mai ales că şi Marga şi Ionuţ Zaiţ se distanţează de ”pater familia”. Păcat că îndrituiţii din cultură nu ştiu să facă din asta un brend! Trei profesori, trei pictori, nu e chiar un lucru de trecut cu vederea!
       La cei 66 de ani, maestrul este în plină putere de creaţie, la fel de vulcanic, la fel de enigmatic, cu imensă dragoste pentru discipoli!
Taberele Naţionale de pictură pe care le organizează de ani buni sunt adevărate şcoli promotoare de talente plastice.
       Lucrările bucovineanului adoptat de Vrancea pot fi admirate în multe muzee şi colecţii particulare din ţară şi din străinătate.
Pictorul este fascinat de peisaj, fie că este din prejma Zahoreniului, fie că este din ţinutul de legendă al Vrancei. Poienile de la 10 Mai, Casa pădurarului Hromei, peisajele de la Flondora sau Sarata Basarab se armonizează cu plaiul Lepşei, cu drumul Tulniciului, cu peisajul de la Podul Nărujei.
Peisajul este transfigurat în tuşe metafizice, iradiind nelinişti existenţiale, teamă, desfrunzire, angoase inexplicabile.
Cerul întinde mâinile către Pământ, iar Marele Univers se hrăneşte cu rămăşiţele teluricului.
       Criticul de artă Valentin Ciucă nota într-un album de vernisaj: ”Cu mai mare apetenţă pentru lucru în plein-air, Gheorghe Zaiţ are voluptatea orizonturilor largi care-i permit o expresivă arhitectură a planurilor în perspectiva marcată de subtile raporturi cromatice între apropiat-depărtat. Din când în când silueta unor copaci leagă pe verticală registrele compoziţiei şi conferă imaginii un ritm sugerând muzicalitatea”.
       Pictorul Gheorghe Zaiţ nu mai e doar al Vrancei. Cu fiecare clipă, tinde să devină prin opera sa un bun naţional.
       La mulţi ani, maestre!


Vasile EFTER


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Monica Hartingher, acum 3372 zile, 13 ore, 45 minute, 26 secunde
Minunat articol!l lA MULTI ANI ,PICTORULUI SI OMULUI GHEORGHE ZAIT!
Georgica Manole, acum 3372 zile, 15 ore, 40 minute, 25 secunde
Citesc cu nesaţ aceste rânduri scrise de un artist al cuvântului (Vasile Lefter) despre un artist al culorii (Gheorghe Zaiţ). Cunosc foarte bine satele în care s-au născut cei doi, deşi sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.