Opinii

Şi dacă…

Iulia Crețu
14 ian 2015 1215 vizualizări
Oricât ne-am preface că suntem cuprinşi de fiorul aniversării geniului literaturii române, ne vor trăda ochii trişti şi faţa torsionată de vremurile pe care le trăim.

Nici anul acesta, 2015, nu e darnic pentru români în ceea ce priveşte atmosfera de sărbătoare. Creată odinioară în jurul zilei aniversare a poetului numit de unii ironic şi duşmănos” naţional”, fiindu-le peste puteri să demonstreze că nu e aşa. Nici de data aceasta, nu-mi vin în minte versuri cu lumină stelară, pline de avânt juvenil, versuri de iubire pătimaşă şi trăire paroxistică a miracolului existenţei telurice. Prim-planul este luat de Eminescu-Dionis-călugărul,filozoful, savantul, Dionis-sărmanul, neliniştitul, fragilul, naivul, visătorul, care evadează din lumea comună, prea puţin atrasă de genii, înfricoşată de adevăr şi puritate. Zoilii culturii româneşti se vor întrece să laude ceea ce nici măcar nu au citit. Discursurile vor fi sforăitoare, împănate cu superlative şi neologisme de ultimă oră, care să ateste calitatea vorbitorului, preocupat de trend.
Puţinii auditori se vor retrage la o bere, bucuroşi că l-au sărbătorit pe „bădiţa Mihai” . Vor fi şi români care vor ofta la gândul că unul din simbolurile românismului devine un fapt banal, care o dată pe an, cel mult de două ori, trece puţin câte puţin în neuitare. „ La steaua care-a răsărit” e o cale din ce în ce mai lungă, pe care noi, contemporanii, nu o vom putea străbate niciodată. Un poet postbelic, uitat pe nedrept în aceste vremuri de sfârşit de lume, avea curajul să proclame unicitatea autorului “Luceafărului”, dând parcă un avertisment şi celor care vor veni în literatura română în deceniile următoare: ”Pe Eminescu, noi, poeţii tineri,/Zadarnic vom cerca, nu-l vom putea ajunge ! Poate o ultimă stampă a chipului devenit” coloana fără de sfârşit a românismului”, ne-a lăsat-o vrânceanul nostru Alexandru Vlahuţă, fascinat de talentul fără egal al celui care şi-a irosit ani buni la ziarul “Timpul”, tânjind după clipe de odihnă într-un colţişor de sat: ”Sfiicios, mă uitam la Eminescu şi mi se părea un zeu tânăr, frumos şi blând, cu părul negru, ondulat, de sub care se dezvolta o frunte mare, palid la faţă, cu ochii adormiţi, osteniţi de gânduri, mustaţa tunsă puţin,gura mică şi-n toate ale lui o expresie de o nespusă bunătate şi melancolie.” Şi dacă…românii vor fi cândva la greu, mai au o speranţă: Mihai Eminescu. Poetul va fi mereu aproape să ne lumineze calea spre adevăr, oricât de “strâmtă” ar fi cărarea, ducându-ne de mână pe sub „umbra de răchiţi”. Poate atunci ne vom răscumpăra sufletul vândut în vremuri de căutări besmetice neguţătorilor de iluzii, murmurând , cuprinşi de magie: “şi dacă norii deşi se duc/De iese-n luciu luna,/ E ca aminte să-mi aduc/ De tine-ntotdeauna.


Vasile LEFTER


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ion, acum 3712 zile, 18 ore, 22 minute, 14 secunde
Cine-o indragi strainii Mancaiar inima cainii !! .......................................... Vai de biet roman saracul Ca-napoi tot da ca racul ,,Rebelul magnific Eminescu ,, PS citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.