Opinii

Ms Cetăţeanule care nu te duci la vot, ascultă-mă un pic!

Ziarul de Vrancea
29 oct 2014 3319 vizualizări
Caragiale către Vlahuţă: ”Asadar, să nu ne mai facem inima rea şi spaimă gândindu-ne că lumea românească ar fi mai stricată decât altele. Nu, hotărât; neamul acesta nu e un neam stricat, e numai nefăcut încă; nu e pân’acum dospit cumsecade

E încă nelimpezit de mizeriile seculare sub care a mocnit cu junghetura frântă; încă nu crede în dreptate; încă nu poate scoate din sânu-i pe cine să-i poată comanda; încă nu ştie de cine să asculte – fiindcă nu are deocamdată încredere în nimeni… Fript cu lapte, suflă şi ‘n brânză. N’a ajuns să cumpănească bine ceea ce i se pune împotrivă; şi astfel încă nu înţelege că în mâna lui ar sta să-şi îndrepteze soarta şi să dispună apoi de ‘ntregul de ea – precum e drept şi precum are să şi fie odată. În fine, nu are încă destulă îndrăzneală să-şi răfuiască socotelile cu “binevoitorii lui epitropi”. Dar cu vremea, trebuie să vină şi asta; trebuie să vină şi înţelegerea fără de care nu poate fi o naţiune sigură de avutul ei, nici de onoarea, nici de viitorul ei. ”

M-am întrebat cine este mai vinovat atunci când ai politicieni de slabă calitate: cel ce merge la vot condus de propria-i inspiraţie şi alegere şi votează ”cu cine nu trebuie”, cel care votează cum i se spune, dus cu zăhărelul, cu făina sau găleata de primar, sau cel care nu votează pentru că ”n-are cu cine”!?
Citindu-l şi citându-l pe Caragiale îmi pare că cei mai vinovaţi sunt cei ce ”Fripţi cu lapte, suflă şi ‘n brânză”. Dacă cei ”nelimpeziţi încă de mizeriile seculare ( …) care nu ştiu încă de cine să asculte” au şansa ca, încetul cu încetul, de la un scrutin la altul, să recunoască manipularea ordinară, să-şi limpezească gândurile şi să voteze, cu timpul, pentru ceea ce înseamnă obiectiv un pic mai bine, dacă cei care încă ”nu au destulă îndrăzneală să-şi răfuiască socotelile cu “binevoitorii lor epitropi” sunt de înţeles în ipostaza lor de oameni captivi, săraci material sau spiritual, luaţi ostatici de Sistem, pentru cei care nu se prezintă la vot pentru că se feresc şi de iaurt, şi care sunt o masă imensă care ar putea spulbera toate maşinăriile de partid, pentru ei nu există nicio scuză. Nu depind de vreun primar ca să primească ajutoare, nu-s săraci cu duhul să nu ştie în ce ţară şi pe ce lume trăiesc.
Doamnelor şi domnilor, când aud că nu aveţi pe cine vota mărturisesc că mă ia cu durere de cap. Da, nici noi, cei care mergem lucizi la vot, nu ”prea avem cu cine vota”, da, poate ne mai ţinem şi de nas când intrăm în cabina de vot, dar măcar încercăm să mişcăm ceva, cumva!
Dar voi cui i-aţi da votul, dragilor: Papei, lui Dalai-Lama, Nelson Mandela, Sfîntu Petru? Părerea mea este să reveniţi în lumea reală. Şi apropo, vă garantez că dacă-i iau televiziunile de partid la puricat nu mai rămâne nimic din reputaţia lor.
Domnilor, a NU FACE nimic nu este o opţiune. A sta pe tuşă dezamăgit de ofertă, tu, om cu discernămînt, în timp ce alţii votează la comandă, cu minţile secătuite de foame, manipulare, analfabetism, nu este o formă de protest valabilă. Votul tău pe care-l dai chiar şi atunci când nu te duci la urne (pentru că vrei să crezi sau nu, tu votezi de fapt atunci când stai acasă) se va duce la partidul cel mai mare, cel care îşi mobilizează cel mai bine electoratul. De aceea protestul tău nu are efect: votul tău nu este dorit, este prea periculos. Închipuie-ţi o masă de măcar vreo 5 milioane de neînregimentaţi care ar vota după cum i-ar duce capul! Iată o imagine care dă coşmaruri şmecherilor care ne conduc!
De fapt, am să-ţi spun pe şleau cum e cu protestul tău tăcut şi demn: E CA şi CUM VREI SĂ PEDEPSEŞTI O CURVĂ DUCÂNDU-TE SĂ TE FACI SIHASTRU! E mai plastic aşa? Acum pricepi mesajul?
Uită-te pe internet la toate filmuleţele la care râzi amar, unde vezi români care nu ştiu cum se cheamă ţara lor, care visează extratereştri, care-s convinşi că Eminescu-i premier şi Iliescu preşedinte în acest moment, că Adam, Eva, Noe sunt probabil nişte indivizi din satul vecin. Toţi aceştia vor vota. Votul lor este egal cu votul tău. Bună, rea, asta-i democraţia, asta-i regula jocului. Votul lor îţi va hotărî şi ţie soarta, şi a copiilor tăi. Aşa că ar fi bine să te duci la urnă şi să-l anulezi pe-al lor. Nu înţelegi că nu e vorba aici de lucruri măreţe, de nu ştiu ce bătălii importante câştigate, ci că este vorba mai mult de supravieţuire?
Întotdeauna există o opţiune un pic mai bună. Chiar şi Iliescu a fost o opţiune mai bună decât Vadim.
Problema cu voi este că aveţi senzaţia că la Everest ajungi aşa, de la sine, îţi spui într-o zi că vrei, şi-ai plecat! N-ai antrenament, nu faci pauze pe traseu, eşti echipat de mântuială, nu faci baze intermediare la diferite înălţimi, tu vrei pe Everest şi cât mai repede. Vrei să intri şi tu în lumea selectă. Dar n-ai răbdare, încerci să urci într-o zi, două, maxim trei. Evident că n-o să poţi, nu eşti pregătit tehnic, fizic, mental să urci un munte aşa de mare, dar tu vrei imposibilul. Şi cum nu-i de nasul tău s-o iei mai domol cu ţintele, să încerci prima oară să înveţi să-ţi pui bocancii, să faci ascensiuni pe o culme mai domoală, să înveţi să montezi un cort, atunci drăcuieşti Everestul şi te hotărăşti să aştepţi să treacă nişte ere geologice, poate ajunge Everestul cât Bucegiul, aşa, natural, să te urci apoi ca un domn pe el. Sau poate aştepţi o minune să te care altul până sus. Până atunci stai la câmpie îmbufnat: ” Eu sunt bun, foarte bun, dar fabrica nu ştie să facă bocanci ca lumea, colegii sunt nevolnici, este foarte frig pe munte, cortul nu se montează singur…!”

Dragilor, veniţi la vot! Un pic câte un pic, vot lângă vot, avem şansa să schimbăm în timp, în foarte lung timp, după cum pare citindu-l pe Caragiale, ceva în ţara asta. E o şansă. Dar dacă nu mergem la vot, dacă stăm ofuscaţi în colivia de aur, dacă nu tragem niciun bilet cu speranţa unui mic câştig, nici măcar şansa asta nu o s-o avem. Între o mămăligă râncedă şi o pâine tare ca piatra alegi totuşi ceva, altfel mori de foame. Când te îneci dai din mâini şi încerci să ieşi chiar dacă nu ştii să înoţi, nu stai împăcat cu soarta: ”Asta e, n-ai ce-i face!”
Bulă, credincios mare, nu înţelegea de ce nu câştiga la Loto, fiindcă în fiecare zi se ruga la Dumnezeu:
- Dă Doamne să câştig la Loto! Dă Doamne să câştig la Loto!
Tot rugându-se şi rugându-se fără rezultat, într-o bună zi, disperat, îl întrebă pe Dumnezeu:
- Ce să fac Doamne să câştig la Loto?
Atunci din ceruri Domnul îi răspunse:
- Joacă, Bulă, joacă!

 

Rareş CHINESCU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
ieseanul, acum 3463 zile, 14 ore, 27 minute, 55 secunde
Problema mitei electorale ramane cea mai greu de digerat intro tara mistuita de coruptie si corupti. Asta la nivel de simpli cetateni indobitociti de alcool si saracie , analfabeti din generatie in citeste integral
danb, acum 3464 zile, 22 ore, 52 minute, 6 secunde
Cum taranii, bugetarii, pensionarii si saracii sunt strans in mana PSD-istilor, escrocii care-si zic de dreapta incearca sa mai pacaleasca inca o data pe cei mai rasariti putin, sa-i scoata la vot si citeste integral
troscau, acum 3465 zile, 8 minute
80% i-au spus "Pleaca!" si n-a plecat. Concluzia: iese cine trebuie, orice ai predica tu si oricati am veni la vot. Si, apropo, stilul tau gazetaresc este cam agresiv, ca sa nu spun nesimtit citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.