Opinii

Incredibil, dar adevărat!

Ziarul de Vrancea
27 oct 2014 1502 vizualizări
Ştiaţi că, în conformitate cu legile româneşti în vigoare, dacă ai probleme psihice nu poţi ficonducător auto, profesor, pilot de aviaţie, poliţist sau electrician, dar poţi fi magistrat, parlamentar, ministru sau preşedintele ţării?

Ştiaţi sau nu ştiaţi, aceasta este realitatea, şi nu ar trebui să ne mirăm atunci când vin peste noi tot felul de ciudăţenii din partea aleşilor, după ce se văd cu sacii în car, adică după ce s-au aşezat confortabil în scaunele de parlamentari, hotărând, în mare măsură, destinul fiecăruia dintre noi.
Prin 2011, a existat o iniţiativă parlamentară a unor senatori independenţi prin care s-a propus obligativitatea, în cazul candidaţilor la funcţii de demnitate publică, de a efectua o testare psihologică. Erau vizaţi atât cei care ocupau funcţii în administraţie, dar şi înalţii funcţionari publici, miniştrii şi chiar candidaţii la preşedinţia ţării. Deşi legea a trecut de Senat, ea a fost respinsă de Camera deputaţilor, fiind camera decizională. Guvernul a fost cel care a dat tonul respingerii acestei iniţiative, susţinând că „persoanele candidate la Preşedinţie şi Parlament nu trebuie examinate psihologic si psihiatric, deoarece procedura încalcă Constituţia si confidenţialitatea datelor, şi că ar fi "excesiv" ca şeful statului şi parlamentarii să piardă mandatul dacă nu efectuează anual acest control.” Executivul invoca însă faptul că „aducerea la cunoştinţa publică a adeverinţei medicale, ca parte a dosarului de candidatură, pentru persoanele care candidează la alegerile locale, generale sau prezidenţiale ar constitui o încălcare a caracterului confidenţial al informaţiilor privind sănătatea persoanei, aducându-se astfel atingere dreptului constituţional la viaţa intimă, familială şi privată". Cum rămâne însă cu interesul general, al nostru, al tuturor, dacă în astfel de funcţii pot accede bolnavii psihic care ne hotărăsc destinul? O altă întrebare care se pune este de ce în cazul celorlalţi, care sunt obligaţi să facă examinarea psihologică, nu se pune problema încălcării Constituţiei, aşa cum spune Guvernul. Pentru ei nu este valabilă încălcarea caracterului confidenţial al informaţiilor privind sănătatea persoanei? Mă refer aici la cei respinşi, despre care află „tot poporul” că au fost respinşi la testul psihologic de intrare la examenul auto, în poliţie sau în învăţământ? Pentru aceştia nu se aplică aceeaşi unitate de măsură prevăzută de Constituţie? Se pare că nu, după capul Guvernului încadrat, se ştie, de persoane neverificate psihologic.
Hai să căutăm prin dicţionar să vedem ce presupune „boala psihică” şi după asta să ne închipuim că o persoană cu o asemenea boală este magistrat, parlamentar, primar sau preşedinte al ţării. Facem această analogie pur şi simplu pentru că o asemenea ipoteză, cel puţin teoretic, există, dat fiind faptul că legislaţia noastră permite acest lucru. (o modificare organică sau funcţională prin care se deformează forma specifică de reflectare a realităţii produsă de activitatea sistemului nervos).
Dacă în cazul magistraţilor există o reacţie: „CSM analizează posibilitatea introducerii în legislaţie a unor prevederi care să permită aplicarea efectivă în practică a unor dispoziţii existente privind suspendarea din profesie a magistraţilor care suferă de boli psihice şi supunerea acestora evaluărilor comisiilor medicale de specialitate.”, în celelalte situaţii lucrurile par a fi bătute definitiv în cuie”.
Nouă nu ne rămâne decât să ne consolăm cu ideea unui comentator care spunea: „Eu m-aş simţi mai în siguranţă cu un Parlament de nebuni bine intenţionat, decât cu un Parlament plin de hoţi sănătoşi.”


Gheorghiţă MOCANU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
not cardiologist, acum 3461 zile, 21 ore, 10 minute, 51 secunde
De acord cu sustinerea propunerii de verificare psihica a unoe personalitati (si de ce nu toata lumea?). Dar, ce ne facem, daca aceste verificari medicale se fac "la gramada", pentru ca citeste integral
pentru danb, acum 3462 zile, 3 ore, 20 minute, 14 secunde
Despre dumneata nimik????? Faci exceptie?
danb, acum 3461 zile, 22 ore, 10 minute, 9 secunde
Bineinteles ca nu fac exceptie
danb, acum 3462 zile, 11 ore, 6 minute, 30 secunde
Stiam si e corect asa. Presedintele Romaniei si parlamentarul sunt functii reprezentative. Ori si nebunii au nevoie de reprezentanti. Si pana la urma cine poate sa spuna in Romania ca e perfect citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.