Focşaniul văzut prin ochii unui cetăţean cu dizabilităţi
Ştiu că fiecare are propriile probleme, griji şi că, luaţi de valul vieţii, oamenii nu prea au timp pentru astfel de exerciţii, aşa că mi-am propus să vă prezint Focşaniul văzut prin prizma unei persoane cu handicap, mai exact să vă prezint cateva dintre problemele cu care se confruntă vrancenii ce aparţin acestei categorii, în viaţa de zi cu zi.
V-aţi întrebat vreodată unde şi cum îşi poate face cumpărăturile o persoană cu mobilitate redusă?
Eu am ales zilele trecute un market situat la periferia oraşului. E foarte dificil de ajuns pană acolo atunci cand ai probleme cu mobilitatea, dar partea bună e că scapi de borduri şi de trepte. În plus, găseşti toate produsele în acelaşi loc.
Odată ajunsă, cu cineva cu maşina, în fata marketului ales apare prima problemă. Toate locurile de parcare situate mai aproape de intrare sunt ocupate, aşa că trebuie să te mulţumeşti cu orice loc liber, oricat de îndepărtat ar fi, oricat de dificil ţi-ar fi să te deplasezi pană la intrarea în market. Ajuns pană acolo, eşti fericit că măcar ai scăpat, după cum am menţionat şi mai sus, de trepte.
Pentru cei cu handicap locomotor, după maratonul din parcare, cursa nu s-a terminat, ci continuă şi în interior, pană găseşti zona ce permite accesul în marketul propriu-zis, fiind apoi urmată de slalomul printre rafturi.
Din start, trebuie să spun că pentru un nevăzător e imposibil să-şi facă cumpărăturile într-un astfel de loc, bazat pe autoservire, neînsoţit, din simplu motiv că nu se poate orienta şi nici nu-şi poate alege produsele. De altfel, probleme de orientare poate avea oricine, spaţiul fiind vast, neavand în locuri vizibile anumite hărţi sau indicatoare care să te ajute să găseşti mai uşor produsele de care ai nevoie. Cu atat mai mult ar avea nevoie de aşa ceva cei cu deficienţe de comunicare.
O altă problemă majoră cu care eu, personal, m-am confruntat a fost alegerea produselor situate pe rafturile de jos sau pe cele de sus. Te vezi obligat de propria ta dizabilitate şi de modul în care sunt aşezate produsele, să le cumperi doar pe cele situate pe rafturile din mijloc, care de multe ori sunt şi cele mai scumpe.
Ştiu că persoanele cu handicap reprezinta o categorie minoritară, la fel de bine cum ştiu că în Romania acestea nu sunt încurajate să se descurce singure, dar pentru cei ce investesc atat de mult în asemenea businessuri oare ar fi prea greu să instaleze şi anumite rafturi rotative pentru ca şi noi să ne putem alege produsele de care avem nevoie?!
După o oră într-un asemenea loc, am plecat epuizată cu doar jumatate din produsele de pe lista de cumpărături în coş. Data viitoare, cu siguranţă voi merge în altă parte deşi ştiu că nu există loc în care să-ţi faci cumpărăturile cu uşurinţă atunci cand ai o dizabilitate, deoarece cei ce investesc în asemenea marketuri se gandesc la clienţii majoritari ce le aduc profit şi nicidecum nu îşi propun să facă viaţa mai uşoară celor cu mobilitate redusă.
După ce aţi citit această experienţă, nu-i aşa că aţi fi mai mandri de oraşul Focşani dacă ar fi un oraş european în care toţi oamenii să aibă aceleaşi şanse la o viaţă cat de cat normală?
Iuliana Prunilă-Negoiţă
Cine este Iuliana
Iuliana Prunilă-Negoiţă are 39 de ani şi este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi persoanele cu dizabilităti, http://iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat, de asemenea, persoanelor cu dizabilitati: www.dizabil.eu. Problemele persoanelor cu dizabilităţi locomotorii sunt şi problemele ei, întrucat, în urma cu 22 de ani, Iuliana a fost diagnosticată cu poliartită reumatioidă, boală care i-a schimbat radical viaţa. Spune că şi-a dorit de la viaţă unele lucruri, dar a primit în schimb alte daruri la fel de valoroase. "Boala m-a învăţat că oamenii sunt mai importanţi decat orice altceva şi că nici un eveniment din viata noastră nu e întâmplător. Din orice trebuie să învăţăm ceva dacă nu vrem să rămânem corigenţi la "prestigioasa" şcoală numita VIAŢĂ". Ea este pasionată de literatură şi de filosofie şi militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi. "Încercăm să-i încurajăm să lupte cu afecţiunile de care suferă, cu prejudecăţile, cu obstacolele pe care le întâlnesc în viaţa cotidiană", adaugă ea. Ziarul de Vrancea susţine acest demers şi a invitat-o pe Iuliana Negoiţă să se alăture echipei de colaboratori pentru a scrie despre problemele celor cu dizabilităţi din perspectiva acestora. Sperăm ca factorii responsabili să fie la fel de sensibili la problemele acestor cetăţeni speciali. (Silvia Vrînceanu)