Opinii

Atât de puţin ne trebuie ca să fim fericiţi

Paul SPIRESCU
6 aug 2014 3854 vizualizări
Se pare că ne-a scăpat Dumnezeu din mână! Alergăm bezmetic după cai verzi pe pereţi, ne inventăm nevoi artificiale, imbecile, pe care să ni le satisfacem cât mai rapid şi cât mai deplin, irosindu-ne astfel cea mai mare parte din viaţă şi din energie, dar uităm, ori ne prefacem căutăm cât de puţin îi trebuie unui om ca să fie cu adevărat fericit.

Se povesteşte despre Socrate, cum că, plimbându-se într-o zi pe stradă şi văzând el tarabele negustorilor pline de atâtea obiecte de podoabă, ar fi exclamat: „câte lucruri care nu-mi sunt de trebuinţă!” 
Nu ştiu, decât din cărţi, cum o fi fost în vremea marelui filosof; am doar vaga bănuială că şi pe atunci se întâmpla cam ce se întâmplă şi acum: cei mai mulţi alergau cu limbile scoase după acele bunuri care pe Socrate îl lăsau indiferent. Unii şi le achiziţionau, pentru că puteau, alţii înghiţeau în sec şi îi înjurau cu năduf pe cei din prima categorie.
      Pesemne că numai Socrate şi alţii de înălţimea lui spirituală, ce-i drept puţini la număr, realizau că omenia unui om are nevoie de cu totul şi cu totul altceva, mult mai simplu şi mai la îndemâna oricui: un răsărit sau un apus de soare, bucuria unei primăveri verzi şi înflorite, a unei ierni albe şi înzăpezite, liniştea pe care ţi-o poate oferi un cântec sau zbuciumul sufletesc creat de o tragedie a lui Eschil.
      Ce simplă şi ce frumoasă ar putea fi viaţa, dacă nu ne-am complica-o noi înşine cu nevoile noastre create artificial, doar pentru a ne demonstra că ne suntem unii altora superiori!
      Ce ar fi, spre exemplu, dacă, în loc de un palat, ne-am construi o casă adevărată în care pur şi simplu să ne simţim noi înşine?
      De ce ne este aşa de frică să recunoaştem cinstit că cele mai multe bunuri pe care le vânăm nici nu ne sunt de folos şi nici măcar  nu dau măsura propriei noastre valori?
      Ce-ar fi dacă nu ne-am mai bucura de necazurile semenilor noştri şi nu ne-am mai simţi frustraţi, ofuscaţi, de bucuriile şi realizările lor?
      Ce-ar fi dacă n-am mai vâna funcţii de „şef”, care, doamne – dumnezeule, nu ni se potrivesc şi care, până la urmă, ne dau chiar măsura incompetenţei noastre? 
      De ce oare nu ne putem simţi cu adevărat fericiţi, doar ascultând o nocturnă de Chopin, ori citind o poezie, ori mirosind parfumul unei flori?
      Aşa de tare să ne fi scăpat Dumnezeu din mână? Aşa de profund să se fi instalat mocirla în noi? Chiar nu ne mai putem întoarce la noi înşine? Chiar nu vom mai putea niciodată să fim cu adevărat fericiţi?

       Ce spuneţi, dragilor, am putea să încercăm? Până la urmă, e aşa de simplu!  

 


Paul SPIRESCU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Nasu si finul din Adjud, acum 3549 zile, 10 ore, 58 minute, 37 secunde
Cât de adevărat grăit-ai ! Sunt unii mari în nimitnicia lor. Noi să rămânem copii deşi am depăşit de mult vârsta lor. Copii în sensul purităţii vieţii pe care am trăit-o de peste citeste integral
articol Vasile Lefter, acum 3549 zile, 12 ore, 20 minute, 28 secunde
In articolul de zilele trecute, domnul Vasile Lefter isi arata supararea ca monumentul din curtea MOPAF-CPL arata neingrijit cu multe buruieni. Pai daca acum e pe un teren privat. Greseala a fost ca citeste integral
Adrian, acum 3549 zile, 21 ore, 11 minute, 5 secunde
Va apreciez Domnule Profesor pentru modul d-voastra de gandire, pacat ca nu ni-l insusim toti dar mai avem timp. Adrian Roman, fost elev.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.