Opinii

Analfabetism funcţional de partid

Ziarul de Vrancea
15 iul 2014 1606 vizualizări
Analfabetismul funcţional diferă de analfabetismul absolut (care se referă la persoanele ce nu au învăţat niciodată să scrie şi să citească) şi este o noţiune care se referă la persoanele care ştiu să citească, dar nu înţeleg ceea ce au citit. Mai simplu spus, o persoană poate să reproducă verbal sau în scris un text, dar nu îi pricepe mesajul pentru a-l folosi ca resursă în reuşita unei acţiuni. Literele sunt recunoscute, dar conţinutul de idei nu este înţeles decât, eventual, la un nivel foarte superficial.

Conform studiului PISA 2012, publicat la 1 decembrie 2013, aproape 40% dintre elevii români au dificultăţi să citească şi să înţeleagă un text şi pot rezolva doar exerciţii elementare la matematică. Studiul, care a fost realizat pe 510 000 elevi în vârstă de 15 ani  din 65 de ţări, mai arată că elevii români sunt cel mai puţin motivaţi dintre copiii care au luat parte la cercetare, la mare distanţă de toţi ceilalţi. Cu cei 40% de elevi aflaţi în situaţia de analfabetism funcţional, România este aproape ultima din UE, fiind urmată doar de Bulgaria. Specialiştii spun că principala vină o are metoda de învăţare românească bazată mai mult pe memorie şi mai puţin pe corelaţii între diferite informaţii. Cunoştinţele noi sunt memorate forţat, mecanic, şi nu asimilate logic, natural. Cât despre motivaţie, dacă-l ai pe Gigi Becali drept model de succes…

Oricare ar fi însă cauza, avem o mare problemă şi asta se vede şi în rezultatele de la Bacalaureat, unde dacă aduni rezultatele promovării (cu peste 200.000 de elevi căzuţi) începi să te întrebi la ce naiba i-am mai chinuit pe tinerii ăia cu liceul şi de ce-a fost nevoie de atâta risipă de resurse materiale şi umane! Cu banii aruncaţi aiurea mai bine plăteam decent profesorii, pentru stimulare! Dacă nu vrei să urmezi o facultate PE BUNE, 10 clase sunt mai mult decât de-ajuns.

Un inspector şcolar declara mai demult: „La Colegiul Letea (Bacău) s-a intrat în liceu cu 3,58, la Grupul şcolar din Fieni (Dâmboviţa) cu 3,32, iar la Mărăcineni (Argeş) s-a intrat într-a noua cu 3,52. De aici, elevul merge târâş-grăpiş până într-a XII-a, unde termină cu un 5. La Bac se copiază şi apoi facultăţile particulare îi primesc cu braţele deschise. Termină facultatea la fel, plătind doar taxele şi apoi absolvenţii nu sunt buni de nimic. De ce trebuie să alimentăm sistemul universitar cu semianalfabeţi?.” Trebuie să recunoaştem că domnul în cauză spune lucruri de bun simţ, clare, simple, astfel încât până şi un semianalfabet funcţional ar înţelege acest text. În acelaşi timp, ca o consecinţă a analfabetismului funcţional, suntem pe ultimul loc în UE în privinţa numărului de cetăţeni care au studii superioare. Avem prin urmare două statistici, două evidenţe. Orice om funcţional la cap înţelege legătura dintre ele şi că nu poţi arde etapele acumulării cunoştinţelor, că nu merge cu heirupismul şi cu depăşirea planului la hectar în cazul de faţă. O iei de la rădăcina răului. Nu vopseşti petalele atunci când tulpina se usucă. Nu faci integrale când ai uitat tabla înmulţirii. Orice om, entitate, organizaţie funcţională pricepe asta. Mai puţin Partidul Social Democrat care, prin ultima Ordonanţă de Urgenţă, încearcă să crească forţat numărul de studenţi la facultăţile particulare. N-am de gând să acuz acum Guvernul că face jocul acestora (unele dintre ele sunt adevărate fabrici de bani), nici că această forţare seamănă în fond tot cu o electorată, o mică pomană electorală în ajun de alegeri, am să mă limitez doar la a acuza social-democraţia de analfabetism funcţional de partid: ăştia citesc cele două statistici, texte, dar pur şi simplu nu pot face conexiunile, nu pricep mesajul lor „pentru a-l folosi ca resursă în reuşita unei acţiuni”. Curat analfabetism funcţional!

Rareş Chinescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 3557 zile, 8 ore, 19 minute, 7 secunde
Foarte corect ! Din pacate este un sistem pazit cu strasnicie de foarte multi ani si nici nu se va schimba curand. Profesorii il cultiva pentru ca nimeni nu vrea sa-si piarda locul de munca. Este ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.