Opinii

Dreptul la replică: Învăţăturile economisului Ion Martiş către teologul Valentin Muscă

Valentin Muscă
30 iun 2014 4771 vizualizări
Ion Martiş, proprietarul postului Atlas Tv Focşani, s-a simţit lezat de scrisoarea deschisă trimisă de teologul Valentin Muscă ÎPS Ciprian şi a trimis redacţiei un “Drept la replică” ce se doreşte moralizator, din care nu lipseşte atacul la persoană, amestecat cu filosofia creştină u “Într-un judeţ în care piramida axiologică este pe dos, aceste rânduri ne amintesc că trăim în Vrancea,” răspunde Valentin Muscă u în această polemică, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei tace pentru moment deşi ar fi vocea cea mai autorizată să ofere un răspuns u Ziarul de Vrancea publică reacţiile celor doi

"TV ATLAS a luat act cu dezaprobare de articolul teologului Romeo Valentin Muscă “Înalt Prea Sfinţite Ciprian, opriţi circul TV de la “Catedrala “ruşinii!” care întai de toate nu face cinste unui teolog.
    Transmisiunea noastră a fost de ani de zile de la diferite biserici dar acum am insistat la Paraclisul viitoarei catedrale, cu speranţa că vom sensibiliza vrancenii pentru a contribui la terminarea lucrărilor.
    Un teolog, de “marcă“ nu poate fi atat de inconsecvent în acelaşi articol şi insinuant cand defineşte Paraclisul de lemn “daramătura de sub zidurile catedralei” cand “baraca” cand “locaş de cult”  cand “maglavit mioritic”. Dansul are ceva aparte cu spaţiul mioritic pe care îl dispreţuieşte, dispreţuindu-i oamenii, sau îl absolutizează, dispreţuind alţi oameni din alte spaţii geografice. Faptul că se revendică un “justiţiar al Vrancei” în cele duhovniceşti – să nu spun bisericeşti-, e un lucru lăudabil, dar uneori o face cu note de dispreţ la adresa altora. Spre exemplu, vorbind despre consilierii ÎPS Ciprian spune: “Nu ştiu cine vă informează din teritoriu sau cat de pricepuţi sunt consilierii dvs., ca să nu amintim de noul jurist”... Oare nu-şi dă seama, de la înălţimea gandirii sale, că-i jigneşte şi pe consilieri şi pe Arhiepiscop?!  Să nu mai vorbim de faptul că rafinatul
“teolog” Muscă ar trebui să dovedească că este expert în “a vorbi cu Dumnezeu” pentru îndreptarea tuturor relelelor, nu să arate cu degetul la necazurile, neîmplinirile, suferinţele romanilor în aceste vremuri de apăsătoare criză.
    Cum îşi permite să jicnească credincioşii ce merg la biserică şi la acel Paraclis pe care îl numeşte “maglavit mioritic”? Ce fel de creştin este teologul Muscă?! Dispreţuitor la adresa semenilor?!
    De altfel şi Arhiepiscopia ar trebui să se sesizeze  fiindcă a scris: "... o oarecare simfonie domneşte la Arhiepiscopie”. De vreme ce doar “o oarecare simfonie domneşte”  e de la sine înteles restul: “în cea mai mare parte domneşte anarhia, disfonia, neoranduiala”. Poate ştie ceva Muscă şi nouă ne scapă !!
    În sfarşit, ne rezumăm să-l suspectăm de dispreţ la adresa transmiterilor TRINITAS TV care aduc în fiecare zi în casele romanilor Sfanta Liturghie. Dar pentru Muscă asta este “teleevangelism duminical”. Noi credem şi mărturisim că este dorinta noastră de a fi aproape de cei suferinzi, ce nu pot veni la Biserică şi pe care dorim să-i ajutăm să simtă ceea ce nu-şi pot oferi: starea de comuniune în iubire.
    Dezaprobăm scrisul teologului Muscă , cu atat mai mult cu cat a fost prezent la televiziunea noastră şi a avut totală libertate de exprimare. Noi însă credem că adevărata libertate este doar în a face bine.
    Hristos spune că: “Din prisosul inimii vorbeste omul!”. Dacă teologul Muscă vorbeşte atat de urat la adresa colegilor săi teologi, la adresa creştinilor, la adresa Arhiepiscopiei, oare care-i este “prisosul inimii“?!

TV ATLAS
Director General, Ec. Martis Ion

Nota autorului: "Aşa cum se poate observa, proprietarul postului Atlas TV Focşani, economistul Ion Martiş, face prin acest ”Drept la replică” un rechizitoriu subsemnatului, deşi în Scrisoarea deschisă adresată ÎPS Ciprian nu am citat numele acestui post TV, nu am pomenit numele proprietarului şi cu atât mai puţin nu am afirmat că am fi împotriva transmiterii Liturghiei dominicale. Dimpotrivă, numai că Liturghia trebuie să fie transmisă dintr-o Biserică reprezentativă a judeţului. Trinitas TV transmite Liturghia din Catedrala Patriarhiei, nu din subsolurile şantierului Catedralei ”Mântuirea Neamului”. Am apreciat de fiecare dată spaţiul acordat cu generozitate de postul Atlas TV transmiterii emisiunilor religioase, la care am fost în repetate rânduri invitaţi, şi-i rămânem recunoscători pentru acest lucru.
Suntem cu atât mai surprinşi de acest rechizitoriu, cu cât obiectul scrisorii deschise nu l-a constituit postul mai sus amintit sau angajaţii, cu atât mai puţin proprietarul, iar din text se înţelege limpede acest lucru. Faptul că Domnia sa ne judecă în termeni teologici este de admirat, cum demnă de laudă este francheţea Dlui Ion Martiş şi condescendenţa cu care ne tratează. Într-un judeţ în care piramida axiologică este pe dos, iar adevărul pare să nu trăiască sub acelaşi acoperiş cu dreptatea, aceste rânduri ne amintesc, dacă uitaserăm cumva, că trăim în judeţul Vrancea. Creştineşte vorbind, îi mulţumim Dlui Martiş pentru caracterizarea făcută. Am mai trecut prin asemenea caracterizări înainte de 1989, iar aceasta nu este, cu siguranţă, ultima. "


R-V Muscă, doctor în teologie

Înalt Prea Sfinţite Ciprian, Opriţi Circul TV de la ”catedrala” ruşinii !

De ceva vreme asistăm în plan mediatic la o degradare a imaginii Bisericii din Vrancea prin intermediul transmisiei Liturghiei dominicale din dărâmătura de sub zidurile ”catedralei ruşinii".

Nu ştim dacă noua echipă de consilieri v-a adus la cunoştinţă această situaţie sau cine permite ca Liturghia dominicală să fie transmisă dintr-un sordit lăcaş de cult, încropit pentru a alimenta financiar conturile unora decât pentru a invita creştinii la jertfa euharistică. Există în Focşani biserici splendite, armonios alcătuite, arhitectonic şi pictural, cu formaţii corale şi atmosferă duhovnicească, pe care creştinii să le primească în casele lor prin intermediul televiziunii. Dar să oferim, duminică de duminică, prin intermediul televiziunii locale, imaginea unei biserici decandente, din cel mai controversat loc de cult este mai degrabă un deserviciu adus acestui judeţ şi implicit Bisericii. Ştiut fiind că niciun cui nu se bate în biserică fără aprobare de la Arhiepiscopie, ne surprinde laxismul pe care funcţionarii Arhiepiscopiei îl manifestă în acest caz şi de ce conducerea Protoieriei Focşani închide ochii în faţa unui paroh care se remarcă în primul rând prin realizări personale, decât prin acte comunitare. Oricât am fi de naivi nu putem accepta ca Focşaniul să devină, prin acest teleevangelism dominical, o mahala a Buzăului.
Înalt Prea Sfinţite Ciprian, „este ceva putred” la „catedrală”! Nu ştim cine vă informează din teritoriu sau cât de pricepuţi sunt consilierii dumneavoastră, ca să nu amintim de noul jurist... Ştim însă că zidurile „catedralei” s-au umplut de bureţi, apa pluvială de 15 ani a pătruns în toată structura imobiliului, iar existenţa acelei barăci sub zidurile „catedralei” este o sursă de îmbogăţit pentru unii. Au fost măcelărite parohiile din jur pentru a înfiinţa o parohie, unde a fost teleportat un tânăr care nu se remarcase prin nimic, umilind vrednicii preoţi care şi-ar fi dorit un post in Foşani. Şi ca ridicolul să atingă cote maxime a fost bricolat un „paraclis”, deşi misiunea noului paroh, după ce preotul D. Dumbravă renunţase, era să zidească această „catedrală” nu să-şi amenajeze o baracă „făcătoare de minuni”. La Buzău inauguraţi în această vară frumosul Palat Brâncovenesc, muzica bizantină răsună din nou din catedrala voievodului Matei Basarab şi o oarecare simfonie domneşte la Arhiepiscopie. La noi, la Focşani, suntem condamnaţi să ascultăm din galenele răguşite de la „catedrală”, „miorlăiturile” unei muzici care aduce mai mult a mahala decât a muzică bizantină. Cât timp va exista baraca „făcătoare de minuni” şi televiziunea locală va transmite în direct Liturghia dominicală din acest Maglavit mioriţic, putem crede orice, inclusiv că echipa dumneavoastră de consilieri vă protejează informaţional aşa cum serviciile l-au protejat pe Băsescu în cazul „Bercea”!


Cu tot respectul,

teolog Romeo-Valentin MUSCĂ


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 20

Adaugă comentariu
, acum 3364 zile, 14 ore, 54 minute, 14 secunde
Si d-ul Musca nu mai are nimic de adaugat?Vai !!! S-au si-a dat seama de greselile facute si acum se caieste?
obicitur, acum 3369 zile, 12 ore, 8 minute, 41 secunde
Daca asta e drept la replica scris de Martis atuNci eu sunt papa de la Roma.Dupa stilul de exprimare si stilul de atac ...asta nu e altul decat.....Pr.prof. dr. ENE IONEL!!
acelasi viorel i. iancu, acum 3369 zile, 19 ore, 39 minute, 24 secunde
Fiecare cetatean are dreptul sa-si spuna, nu sa impuna punctul sau de vedere. Totul in termeni care sa nu aduca atingere celeilalte parti. Condescedenta trebuie sa fie cea care impaca partile. DAR, citeste integral
Ionut Cititorul, acum 3369 zile, 21 ore, 29 minute, 30 secunde
Pentru cei care s-au trezit azi dimineata din somnul lung si puturos si care nu sunt la curent cu pozitiile constante ale domnului Musca de-a lungul timpului fata de biserica mioritica extinsa spre citeste integral
evanghelistul, acum 3369 zile, 21 ore, 22 minute, 26 secunde
Treburile se vor rezolva la alegerile prezidentiale cand romanii ortodocsi vor alege in functia de presedinte al Romaniei pe Claus Iohanis - de religie EVANGHELIST
, acum 3369 zile, 23 ore, 46 minute, 43 secunde
Este dureros ca am ajuns sa traim aceste vremuri vitrege sub domnia Buzaului, dar toata lumea din Vrancea stie cine conduce acest judet din punct de vedere bisericesc - CEL MAI BUN POTROPOP care citeste integral
vlad tepes, acum 3370 zile, 5 ore, 25 minute, 28 secunde
sunt interese mari cu catedrala neamului prost din focsani-ul asta de rahat si corupt. preotul e un baiat finut, simaptic,..dar are si el afacerile lui.. in Paltin cu ce bani a renovat biserica si citeste integral
Martalogu, acum 3369 zile, 18 ore, 37 minute, 47 secunde
De cand da lectii de moralitate Martis???? Cumva de cand fii-su Marius l-a batut pe turc si i-a furat 2500 de dolari?! Ori de cand l-a arestat DNA si l-a condamnat justitia la 3 ani de inchisoare pt citeste integral
danb, acum 3370 zile, 5 ore, 40 minute, 7 secunde
Eu inca nu m-am lamurit care este exact problema ? Un cetatean privat, domnul Musca, are o anumita opinie, repectiv dansului nu-i convine ca liturghia nu se transmite dintr-o locatie mai fastuoasa si citeste integral
, acum 3370 zile, 7 ore, 53 minute, 18 secunde
Pacat... Atata rautate,pentru ce? A-ti concurat cu pr.Rauta la acest post si a-ti pierdut? Cred ca mai aveti nevoie de inca 60 de ani de acum incolo sa ajungeti la nivelul acestui modest si destoinic citeste integral
Mihaea Panaitache, acum 3370 zile, 7 ore, 58 minute, 13 secunde
E bine ca scrie teologul, dar parca a fi teolog inseamna a vorbi cu Dumnezeu ! ce scrie el e urma de teolog ? el vorbeste in dodii si jigneste in dreapta si in stanga, chiar pe Ianalt Prea Sfintitul citeste integral
credincios Paltin, acum 3370 zile, 8 ore, 5 minute, 56 secunde
Pacat ...Mi-ar fi rusine sa mai pronunt macar cuvantul TEOLOG domnule Musca. Atata rautate ,pentru ce? A-ti concurat cu pr. Rauta la acest post si a-ti pierdut?Cred ca mai aveti nevoie de inca 2 vieti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.