Opinii

Republica Moldova şi Sindromul Stockholm

Rareş Chinescu
27 iun 2014 1420 vizualizări
Motto: De atâtea Mondiale, am uitat de chestiuni naţionale!

Toţi suntem cu ochii pe Mondialul din Brazilia, olà!, şi pe Mondialii locali, mânca-v-aş gura voastră! Tensiune maximă la ambele, emoţie, răsturnări de situaţie, acuze, jucători care vor să fenteze arbitrul, care joacă teatru pe teren.  Avem vedete, Neymar şi Izaura, Messi şi Ambasador, de la care publicul aşteaptă un dribling, un gol spectaculos. La Izaura şi Ambasador golul va fi într-adevăr spectaculos, aproape consistent, după ce statul român le va confisca cei 600.000 de EURO folosiţi, zic ei, pentru şpagă.

  Dar ar trebui câteva clipe să uităm de Mondiali şi să salutăm momentul, zic eu, istoric şi naţional, al semnării acordului de asociere economică între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
  Drumul va fi greu, îl ştim şi noi pe pielea noastră, sper să-i ţină entuziasmul, cu atât mai mult cu cât există un procent foarte mare din populaţie care priveşte cu suspiciune, chiar cu aversiune, îndepărtarea de Rusia. E de înţeles poziţia populaţiei rusofone, dar nu şi a multor moldoveni români, simpatizanţi ai partidul comunist, partid care a avertizat că atunci când va reveni la Putere va anula acordul de asociere cu UE. Că vârfurile PCRM, cum e şi liderul Voronin, au în primul rând interese economice de clan, ce ţin de Rusia, poate fi o explicaţie, dar nu merge şi pentru electoratul pauper pe care se bazează. După părerea mea, avem de-a face aici cu un fel de Sindrom Stockholm. Pentru cine nu ştie, numele acestui sindrom provine dintr-un caz real de jaf la o bancă din Stockholm, unde jefuitorii au ținut captivi angajaţii băncii pentru câteva zile. În acest caz, victimele s-au ataşat emoţional de răpitori şi chiar le-au luat apărarea ulterior eliberării. Psihologii încearcă să explice acest paradox printr-o teorie care spune că oamenii în general nu pot sta nefericiți pentru perioade lungi de timp, iar atunci când sunt răpiţi pentru o perioadă lungă de timp ajung să îi iubească pe răpitori, să se identifice cu ei. Micile semne de bunătate venite din partea răpitorului sunt amplificate psihic de victimă, întrucât într-o situaţie de captivitate lipsa perspectivelor este prin definiție imposibilă. Încercările de evadare sunt şi ele percepute drept o ameninţare, întrucât, într-o tentativă de evadare, există marele risc ca cel răpit să fie afectat şi rănit. Drept consecinţă, victima devine hiper-vigilentă în privinţa nevoilor răpitorului uitând de propriile nevoi. Separarea de răpitor devine tot mai grea pentru victimă, întrucât ar pierde singura relaţie pozitivă formată – cea cu răpitorul.
  Probabil că la nivel subconştient există la fiinţa poporului moldovean (luat ostatic la un moment dat de URSS) o reacţie de genul acesta, dacă reuşeşte să uite perioada comunistă, cu apogeul său de teroare stalinist. Probabil că privesc cu frică, conform teoriei Sindromului Stockholm, evadarea din sfera de influenţă rusească, fiindu-le teamă că ar putea fi “răniţi” aruncându-se în “necunoscut”. Micile semne de bunătate ale colosului de la răsărit le dau în schimb un sentiment de siguranţă.
  Dar, la urma urmei, de ce să ne mai mirăm de reflexele lor de autoapărare când vedem  în ultimul timp şi în România nişte poziţii agresiv antiamericane şi antiUE, la pachet cu îndemnuri proruse, de te întrebi dacă ai de-a face cu agitatori plătiţi, cu idealişti aflaţi la limita ruperii de realitate, cu adepţi maniaci ai teoriilor conspiraţioniste, cu cadre nostalgice sau, să-mi fie cu iertare, cu tâmpiţi.
  Rusia ameninţă cu introducerea unor „măsuri de protecţie” împotriva celor trei republici foste sovietice (Republica Moldova, Georgia şi Ucraina) care au semnat acordul de asociere economică, dacă se va dovedi că noul lor statut va afecta economia rusă. Adică, mai direct spus, ameninţă cu represalii. Pe de altă parte, UE trebuie să fie foarte atentă cum gestionează relaţia cu cele trei state, părerea mea este că echilibrul politic, social, este foarte fragil.
  Oricum, orice drum lung începe cu primul pas aşa că trebuie salutat curajul moldovenilor de a forţa despărţirea de trecut.
Rareş Chinescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 3589 zile, 3 ore, 31 minute, 51 secunde
Numai un defectus ca butnaru putea sa scoata o asa perla de ineptie ! Tov.Butnaru, vezi ca te striga tovarasa prim-secretara !
danb, acum 3590 zile, 3 ore, 22 minute, 17 secunde
Eu inca nu m-am lamurit, tu iti iei vreun ban pentru baselile astea infecte sau le faci din pasiune ? Cat despre tampiti ia sa analizam putin, Tot mapamondul, romani, moldoveni, rusi, chiar si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.