Opinii

Evaluăm, dar nu evoluăm!

Ziarul de Vrancea
23 iun 2014 2136 vizualizări
Iată că după celebrele „coduri şi noduri” a venit şi mult aşteptata evaluare naţională pentru clasa a VIII-a, adevărat paşaport de intrare în clasa a IX-a la un liceu mai de firmă sau mai de rând. Aşa cum era de aşteptat, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, după simulări de răsunet, ne-a oferit un subiect care demonstrează inutilitatea manualelor în vigoare, invitând profesorii la o activitate didactică lejeră, pe şabloane, anulând orice plăcere a lecturii sau a unei analize gramaticale de esenţă, ca în vremurile când limba română era la ea acasă.

Testul de evaluare la limba şi literatura română nici măcar nu te obligă să faci şi clasa a VIII-a. Itemii propuşi sunt la îndemâna unui elev mediu care a absolvit clasa a VII-a. Să le luăm pe rând!

Subiectul I, nici mai mult nici mai puţin, propune o poezie semnată de Ion Minulescu, ”Rânduri pentru Anul Nou”, explicându-se elevilor „dificilul” cuvânt” mosor”, ca nu cumva să-i încurce în rezolvarea sarcinilor . Urmează Punctul A cu cerinţe care de care mai „dificile”: sinonime pentru „fiindcă”,”cer”,”liniştit”, explicarea rolului unei virgule, precizarea măsurii primelor două versuri, menţionarea a două trăsături ale genului liric şi, tot pentru 6 puncte, prezentarea semnificaţiei titlului poeziei.Compunerea de la punctul B, subiectul I, cerea o opinie referitoare la mesajul transmis, răsplătită cu 12 puncte.

Subiectul al II-lea propus la evaluarea de anul acesta este şi mai generos în cerinţe. Absolventul, care ştie binişor să citească, avea de transcris câte ceva din textul preluat din adevărul.ro, semnat de “celebra” Corina Zorzor, cu un titlu de răsunet „european”, ”Empatia, o abilitate dobândită prin lectură”. Itemii 3, 4, 5, 6 pun elevii în „serioasă” dificultate gramaticală. Ei vor primi punctaj maxim dacă vor recunoaşte o prepoziţie, un pronume şi un adjectiv, un subiect şi un complement direct, dacă dintr-o frază cu patru propoziţii vor recunoaşte două subordonate diferite. Se pare că dificultatea maximă de la subiectul al II-lea e concentrată în itemul 6, fiind puşi să construiască o frază din două propoziţii cu o predicativă introdusă prin „să”. În sfârşit, punctul B le solicită abilităţile componistice, fiind invitaţi să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de şcoală, cu un scriitor contemporan. 

Formulare ambiguă! Poate era nevoie de o mică precizare: o întâmplare reală sau imaginară! Am făcut aceste comentarii dintr-un singur considerent. Astfel de subiecte atenuează strădania majorităţii dascălilor de limba şi literatura română, punând totul în şabloane, în stereotipie. Nu e admisibil ca la astfel de probe de evaluare să fie excluse texte ale clasicilor, să fie lăsate deoparte probleme de stil, de fonetică, de ortografie, să fie anulate sute de ore trudite pe manuale întregi. Elevii vor înţelege curând că un astfel de test se poate pregăti în câteva săptămâni, fiindcă tot funcţionează principiul oalei în care se amestecă tot. 

Aceasta-i oare valoarea şcolii româneşti în domeniul limbii şi literaturii române? Europa ne trage în jos, spre mediocritate. De ce nu rămânem noi sus şi facem tot ce ne stă în putinţă ca să anulăm valorile învăţământului românesc? De ce nu tragem noi Europa în sus? Marii dascăli de românească ai neamului românesc ne vor bântui somnul, tulburaţi de prăbuşirea identităţii naţionale, care, indubitabil, trece şi prin limba şi literatura română. 

Evaluăm, evaluăm! Nu ar fi timpul să şi evoluăm? 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
gioni, acum 3586 zile, 21 ore, 15 minute, 32 secunde
Sincer, esti mai plicticos decat Condurache, care era culmea plictiselii.
Autor, acum 3586 zile, 18 ore, 11 minute, 53 secunde
Domnule Gioni, Scuzaţi-mă,dar nu aţi înţeles nimic şi pentru asta nici nu vă condamn.Dumnezeu a fost uneori mai zgârcit cu unii dintre noi.Despre conţinut ,oricum nu aveaţi prea multe de citeste integral
S. Georgescu, acum 3586 zile, 21 ore, 17 minute, 23 secunde
Am fost de aceeasi parere: elevul cu adevarat pregatit nu s-a putut detasa de cei de nivel mediu asa incat scolile bune sa fie convinse ca au recrutat cei mai buni elevi , elevul foarte bun si citeste integral
Ionel, acum 3587 zile, 3 ore, 28 minute, 1 secunda
Bine punctat d-le. profesor! Felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.