Opinii

Despre dragostea de ţară

Ziarul de Vrancea
9 apr 2014 1253 vizualizări
Vrednic de milă, de plâns, deplorabil, prost… Sunt prea puţine sinonime pentru a defini, aşa cum se cuvine, cuvântul „lamentabil”, cel mai potrivit pentru caracterizarea comportamentului reprezentanţilor României în Parlamentul European.

Aş putea trece cu vederea handicapul unora dintre ei de a nu putea vorbi şi scrie corect româneşte sau lipsa unor elemente din CV-ul lor, privind competenţa morală sau profesională, care să le justifice demersul de a accesa o asemenea funcţie, de a merge în numele unui popor în faţa celorlalte naţii ale Europei. Dar se vede cu ochiul liber faptul că mulţi dintre ei nu îşi iubesc ţara pe care o reprezintă. Eu credeam – într-o naivitate prostească, evident – că acolo merg cei mai de seamă oameni ai unei naţii, care se pricep bine să reprezinte ţara, să o facă într-un mod demn, cu responsabilitate, cu pricepere şi, mai ales, cu sinceritate şi convingere că prin prezenţa lor acolo contribuie la ridicarea prestigiului şi demnităţii neamului din care provin. Credeam aşa, pentru că ştiam că România nu duce lipsă de astfel de oameni.
Se pare, însă, că m-am înşelat amarnic cu aceste convingeri. Şleatha ultimilor parlamentari români, trimişi la Bruxelles de o mână de oameni, adică de partide – (partide care nu sunt altceva decât grupuleţe de zeci, sute, sau câteva mii de membri, ajunşi pe liste, exclusiv pe baza unor interese conjuncturale, restul, adică populaţia ţării, neavând vreo importanţă în această ecuaţie, ea votând cu ochii închişi liste şi listuleţe propuse de aceste găselniţe de partide, fără ideologii) – deci şleatha, de care vorbeam, a fost formată doar din oamenii clonţoşi pe care fiecare formaţiune politică i-a identificat în decursul luptelor politice interne. Cu cât era mai certăreţ, mai vocal pe posturile de televiziune, cu cât ataca mai virulent adversarii politici, cu atât se califica respectivul mai abitir pentru a fi trecut pe prima poziţie în listele de candidaţi. Odată ajunşi acolo, în faţa englezilor, francezilor, spaniolilor, italienilor etc. etc., aceşti parlamentari români au continuat lupta îndârjită începută în ţară contra adversarilor politici interni, uitând unde se află şi, ce este mult mai caraghios, dar şi păgubos, demonstrând, de cele mai multe ori, că nu îşi iubesc ţara pe care o reprezintă. Ca să ceri în Parlamentul European, ca reprezentant al ţării care se numeşte România, sancţiuni împotriva ei, indiferent ce nemulţumiri interne ai avea, mi se pare un lucru nemaiîntâlnit la alte popoare europene, demn de cele mai josnice epitete, ca să nu spun lipsă de bun simţ şi ticăloşie fără margini faţă de ţară.
Iată că se apropie un nou val de alegeri parlamentare europene. Românii de rând, cei mulţi şi fără importanţă prea mare în acest joc pervers al listelor electorale la care ei nu au niciun cuvânt de spus, vor vota iarăşi pe unii şi pe alţii, după cum le-au fost sucite minţile de televizoarele noastre dragi din fiecare casă! Nici nu vor citi numele persoanelor de pe buletinul de vot, pentru că şi aşa nu au auzit măcar de ele şi nimeni nu le-a spus cine sunt acestea şi ce anume le recomandă înscrierea lor acolo. Ei vor căuta cu privirea sigla partidului despre care au mai multe informaţii şi vor aplica ştampila, spre deliciul şi bucuria acelora care vor primi o indemnizaţie de 35.000 de euro lunar de la acest electorat, orbit cu bună ştiinţă, de fiecare dată când sunt organizate alegeri.
Zilele acestea, românii de rând au încercat o idee de revoltă prin strângerea acelor semnături pentru Mircea Diaconu. În mintea lor, aceşti cetăţeni au crezut în ceva, au semnat cu speranţa că vor putea trimite în Parlamentul european un om pe care îl cunoşteau cât de cât, un om în care ei aveau încredere că îşi iubeşte ţara şi că ne va reprezenta acolo cu cinste. Ei nu au luat în seamă decizia justiţiei care trebuie respectată cu orice preţ, indiferent de cine este respectivul făptuitor. Unii s-au grăbit să ceară ca toţi aceşti oameni, care au semnat listele să fie anchetaţi de Parchet, fapt nemaiîntâlnit într-o ţară democratică. Nu ştim ce se va întâmpla, deocamdată. Este posibil şi acest lucru. La noi, totul este posibil. Aceşti cetăţeni, poate din neştiinţă, poate din entuziasm, poate chiar din cauza îndobitocirii politice de care s-au contaminat, au crezut că pot sparge tiparele şi vor realiza ceva bun pentru ţara lor.
Gestul va rămâne în amintirea noastră ca o încercare a acestor români de rând de a se manifesta, o încercare de a sparge canoanele drumului pietruit pentru unii parlamentari de paie, care se aprind repede, ard repede şi în urma cărora nu rămâne decât cenuşa urât mirositoare a unor vremuri în care naţia română, din punct de vedere politic, se face de râs în Europa, la cel mai înalt nivel.
Despre dragostea de ţară parlamentarii noştri nu mai vorbesc astăzi. Le este ruşine, se pare, să rostească asemenea expresii. Este tot mai evident că, din punct de vedere politic, naţia română pluteşte într-o derivă ideologică, dar mai ales de conştiinţă.  Şi, culmea, noi toţi aşteptăm tocmai de la ei, de la oamenii noştri politici, soluţia salvatoare, care să ne facă demni într-o Europă în care legile nescrise ale demnităţii şi mândriei naţionale nu sunt intelese de români pe deplin.

Gheorghe MOCANU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Liliana - Corina, acum 3639 zile, 20 ore, 33 minute, 26 secunde
Excelent articol, în aceste zile, când toată floarea politicienilor se zbate să apuce un loc pe lista europarlamentarelor! N-ar trebui să ne erijăm noi în arhicunoscători ai noţiunilor de citeste integral
danb, acum 3640 zile, 19 ore, 3 minute, 45 secunde
Sigur, basistii cu diversiunile lor infecte au reusit sa ameteasca o anumita parte a populatiei mai putin familiarizata cu notiunile de drept. Dreptul de a alege si de a fi ales sunt drepturi citeste integral
R.A, acum 3640 zile, 6 ore, 36 minute, 19 secunde
Am o mare satisfactie ca in privinta lui Diaconu si-au furat-o si basistii de la ANI si procurorii laudati de Chinescu ba insusi marele analist Chinescu si-a luat-o -n freza cu manipularea infecta in citeste integral
Rareş Chinescu, acum 3640 zile, 4 ore, 7 minute, 29 secunde
Ce dreak să mai spun când văd la voi doi atâta amatorism!? Nimic, îs mut de uimire. Cu ultimele eforturi, înainte să amuţesc de tot, vă mai zic: măi băieţi, încercaţi să vă faceţi citeste integral
, acum 3631 zile, 2 ore, 50 minute, 39 secunde
Esti penibil, domnule Rares Chinescu!2`13
danb, acum 3639 zile, 19 ore, 40 minute, 52 secunde
Poate mah basistule sa candideze ce vrea si cand vrea, si senator, si deputat, si presedinte si orice vrea el. Si mai poate sa faca si pipi pe legea basista pe baza careia functioneaza ANI, pentru ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.