Opinii

Legal da, moral ba - UN NONSENS

Ziarul de Vrancea
3 feb 2014 2300 vizualizări
De câtva timp a apărut o replică prin care se vrea acreditarea unei idei foarte ciudate, dacă nu periculoasă, cum că legea (juridică) şi morala ar fi două concepte diferite, dacă nu chiar antagonice.

Afirmaţia a trecut neobservată sau ca fiind un nou giumbuşluc de valoare îndoielnică, pe care îl face preşedintele, pentru a se extrage de sub sabia legii sau pentru a duce în derizoriu două concepte care guvernează lumea, de când este ea pe acest pământ, de când s-au cristalizat primele forme de convieţuire umană şi legile care guvernează o societate.
Dacă examinăm puţin cele două concepte, vom observa că ele sunt complementare.
Pe de o parte, cuvântul lege (putere, autoritate, normă, regulă, drept, justiţie, tribunal, sentinţă, decizie judecătorească etc.) reprezintă „raţiunea omenească”, instrumentul care guvernează indivizii, grupurile, popoarele etc.
Legea cu sensul de reglementare a raporturilor dintre oameni, grupuri, chiar popoare - legea juridică - este o normă cu caracter obligatoriu, stabilită şi apărată de puterea de stat, prin care se urmăreşte armonizarea societăţii.
Importanţa acestui cuvânt în mecanismul extrem de complex, de funcţionare a relaţiilor sociale se observă şi în impresionantele sensuri pe care le are: omul legii, om de lege, fără de lege, după lege, în lege, în baza legii, în numele legii, în baza legii, fără a mai pune la socoteală adjectivele: ilegal, legal, ilegalitate, legalitate, legislativ, legislaţie, legitim, ilegitim, legiuit, nelegiuit, legislatură, legitimaţie, legist, legislativ etc. 
Am lăsat la urmă sintagma „lege nescrisă” (tradiţie, obicei al pământului), pentru a face legătura cu celălalt concept - morala, o noţiune, după părerea mea, chiar mai importantă în armonizarea relaţiilor sociale.
Dacă pentru impunerea legii juridice, este nevoie de autoritatea statului, legea morală  (imperativul categoric) este apriorică şi inerentă raţiunii umane.
Legea morală presupune simţul moral, conştiinţa binelui şi răului. Omul moral este omul care se comportă şi acţionează în virtutea unor concepţii sau convingeri privind normele corecte de comportare a oamenilor între ei şi faţă de societate, norme guvernate de bine şi de rău. Să luăm aminte la basmul popular universal şi romanesc, unde binele învinge întotdeauna răul.
Conştiinţa binelui şi răului s-a cristalizat într-o suită de principii, norme, obiceiuri, concepţii morale care nu trebuie impuse ci, din contra, ele sunt asumate din partea fiecăruia în parte sau a tuturor în totalitate. Ele constituie tăria „morală” a unei comunităţi, societăţi sau a unui individ - omul moral, cel care luptă pentru o idee, pentru un drept până în pânzele albe, chiar dacă semenii săi, uneori, nu-i dau nicio şansă.
Lupta inegală şi, uneori, sacrificiul lui reuşesc chiar şi acolo unde legea juridică nu poate îndrepta răul. Luptătorul sau martirul devin modele, cei care spală păcatele semenilor, deschizând perspective luminoase mersului societăţii: iubirea aproapelui.
Dacă legea juridică poate fi strâmbă, măcar şi pentru faptul că este făcută de oameni care pot fi influenţaţi de anumite mentalităţi, idei, concepţii interese, legea morală nu poate fi niciodată strâmbă, deoarece ea este rezultatul gândirii morale colective, este sinteza unor adevăruri forjate de-a lungul a sute şi mii de ani: „Cezar nu e mai presus de gramatică”. Şi Cezar trebuia să înveţe gramatica pentru a se înţelege cu supuşii. 
Din această perspectivă, consider afirmaţia din titlu drept un nonsens, dacă nu chiar o monstruozitate. Cred că această afirmaţie ar trebui examinată, amendată şi respinsă cu tărie, deoarece este mai periculoasă decât şi-ar închipui cei mai defetişti dintre oameni.
Orice încălcare a celei mai neînsemnate legi de funcţionare a societăţii duce la blocarea acesteia. „Sed lex dura lex.” - Legea e dură dar e lege. Acest aforism antic ne spune foarte clar că omul suportă rigorile unei legi şi nu o comentează, dacă aceasta este dreaptă şi corect aplicată.
Atunci când „omul legii” îşi pierde credibilitatea există pericolul blocării societăţii. Nimic nu revoltă mai mult decât nedreptatea.
„Adevărul iese deasupra ca uleiul”, iată un adevăr care, prin credinţa în dreptate este mai puternic decât orice lege juridică, pe care justiţiabilii ar trebui să şi-o însuşească necondiţionat şi să o aibă în minte de câte ori intră în sala de judecată. Se ştie că au fost oameni care n-au putut muri până n-au mărturisit o nelegiuire în timpul vieţii şi care n-a fost ,,judecată”. 
Odată cu aceste principii, justiţiabilii ar trebui să poarte răspunderea morală, juridică şi patrimonială, pentru orice eroare judiciară comisă cu ştire sau fără ştire, dar mai ales cu ştire şi din interes.   
Comportamentul moral şi respectul legii morale fac legea juridică, inutilă. Nu se poate să fii imoral şi legal în acelaşi timp. Afirmaţia de mai sus este o mostră de gândire ilogică dacă nu iresponsabilă, mai ales atunci când este făcută de un lider, de preşedintele unui stat.
Este o jignire adusă naţiunii pe care ai pretenţia că o reprezinţi.


De câtva timp a apărut o replică prin care se vrea acreditarea unei idei foarte ciudate, dacă nu periculoasă, cum că legea (juridică) şi morala ar fi două concepte diferite, dacă nu chiar antagonice.

 


Costică NEAGU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
george, acum 3698 zile, 16 ore, 38 minute, 27 secunde
Ai scris si tu sa nu adormi! E plina tara de filozofi ca tine care scriu sa se afle in treba.
un elev, acum 3705 zile, 9 ore, 8 minute, 17 secunde
In primul rand,despre ce afirmatie a presedintelui este vorba ? In ce context a fost facuta si pentru care speta exact ? Nu ar fi moral, caci legal este, ca dl autor sa indice concret mai intai citeste integral
danb, acum 3705 zile, 20 ore, 1 minut, 49 secunde
Acum desi pentru ca i-o da in gura lu Base normal ar fi sa tac trebuie sa-l contrazic totusi pe dom prof. pt ca pur si simplu nu are dreptate. Dom prof ai auzit de legea "Ius primae noctis". citeste integral
maria, acum 3705 zile, 22 ore, 14 minute, 5 secunde
Comunistul acesta inca are glas in 2014? Cineva sa-i taie corzile vocale .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.