Opinii

Reincepe Era Marii Praduiri

Florin Budescu
26 nov 2007 826 vizualizări
Prezenta la votul pentru referendum a fost sub 50%A1, deci referendumul pentru alegerile uninominale nu a fost validat. Pe de alta parte, marele castigator al europarlamentarelor este Partidul Democrat.

Rezultatul este ca intram acum intr-un nou stadiu al actualitatii noastre politice si economice. Si economice? O, da, pentru ca reincepe, ca intotdeauna inainte de alegeri, Epoca Marii Praduiri.


Stare de fapt

21 decembrie 1989. O tanara asistenta se trezeste in miez de noapte la usa cu un adolescent ranit. Impreuna cu iubitul ei, medic, il duc la spitalul unde lucreaza. Ii dau ingrijirile necesare. Tanarul este in afara oricarui pericol. Dimineata, asistenta il descopera pe tanar la morga spitalului, impuscat in cap.

25 noiembrie 2007. Un stat tanar membru UE, tanara democratie, se trezeste in miez de noapte impuscat in cap de proprii sai politicieni. Impreuna cu mai-prietenul sau decat ceilalti, presedintele statului, tanarul se duce la spitalul de tari, unde i se dau ingrijirile necesare.

Tanarul stat ar putea fi, in timp, in afara oricarui pericol. Dimineata, peste cateva luni sau aproape un an, tanarul ar putea avea sansa sa se faca bine, daca mai-prietenul sau se dovedeste, in timp, un adevarat prieten. Daca nu, are foarte multe sanse sa fie gasit impuscat in cap, lucru care s-ar putea intampla oricum, pana la urma, intr-o zi.


Starea faptelor si lucrurilor


Participarea slaba la vot din ziua de 25 noiembrie nu ne mira. Ea este un fapt pe care il asteptam de mult timp. N-a fost in anul 2000, nici in anul 2004, a fost surprinzator de mare la referendumul din maianul acesta, iar acum lucrurile au ajuns la situatia normala, prin inscrierea pe linia absenteismului de occidental. Oamenii nu sunt interesati de politica, pentru ca sunt scarbiti de cum se face politica.

Judetele care inainte erau cele cu absenteism ridicat, ca Vrancea, de exemplu, acum sunt fruntea, nu pentru ca se duc aici la vot mai multi electori, ci pentru ca se duc mult mai putini, in regiunile unde anterior participarea era foarte mare inainte, ca in Timis sau in Bucuresti.Zone conservatoare. Ca si judetele cu participare mare, printre care acelea cu electorat maghiar din Ardeal. Dar unde ne aflam de fapt acum?


Praduire, numele tau este Romanie


In fiecare an preelectoral, inainte ca partidul/partidele de guvernamant sa isi incheie mandatul, cand acesta/acestea stiau deja ca nu mai au nicio sansa sa nu piarda puterea, incepea Actiunea Praduirea, pentru ca intram intr-o noua Era a Marii Praduiri.

Referendumul pentru votul uninominal este invalidat, din cauza ca nu s-au prezentat destui electori. Dar, cu 89,2% dintre voturile valabil exprimate in favoarea votului uninominal pur, Basescu este in agresiune politica in continuare, si tot ceea ce se intampla il avantajeaza.


PD, spre guvernare


Ce cred romanii aflam de dincolo, de la scrutinul plictisit al europarlamentarelor, unde PD marsaluieste spre viitoarea guvernare. Cu 11 europarlamentari, ca sa nu mai punem la socoteala redistribuirea pe circa 15% din voturi, partidul lui Boc sta bine.

Mai putin bine decat aratau sondajele, dar pe obiectivul stabilit. Vor urma alegerile locale, unde Partidul Democrat, daca ramane consecvent, va castiga foarte multe mandate de primar si va domina foarte multe consilii locale.

Dupa locale, vor urma legislativele, care vor consfinti, in mod normal, o guvernare PD. PNL si UDMR, aflate la guvernare, precum si PSD, in complicitate cu acestea, stiu aceasta foarte clar acum. Cum poate PNL sa guverneze anul viitor, daca la Legislative va obtine 15%? Dar PSD, cu 21%? Europarlamentarele au fost un test excelent pentru a demonstra ca ne indreptam spre o alta guvernare, cu alte partide.

Sa revenim: in anul 1996, FDSN si-a petrecut ultimul an de guvernare luand cu japca si dand cu japca, arzand ogoarele si otravind fantanile, inainte de venirea CDR.

Sa ne aducem aminte de datoria externa enorma, care era sa ne duca la faliment, dar si de creditele neperformante cu care s-au cadorisit, prin benevolenta statului, BCR si Banca Agricola, de s-au vandut ulterior pe mult mai putini bani, dupa chinuri seculare care durara pana de curand.

A urmat un an 2000, in care probabil ca doar zapaceala macrocoalitiei CDR-UDMR-USD, complet dezorganizata, a dus la o mai mica rata a raptului national.


Pelicanii la atac


Dar ne-am scos parleala in anul 2004, cand praduirea a inceput in ritm infernal, de se umpluse tara de baroni, pe care-i mai gasim si-acum in fruntea multor bucate. Dam doar cateva nume: Ion Rus (Alba), Viorel Pupeza (Bistrita), Marian Oprisan (Vrancea), Teodor Nitulescu (Teleorman), iar exemplele pot continua inca o jumatate de ora. Mitrea stie de ce. Hrebe, rozaliu, asijderea.

Acum, credem noi - dar poate ne inselam, cine stie - va reincepe praduirea. Iar aceasta pentru ca printre oamenii acestia sunt foarte multi pelicani. Dar ce este pelicanul? Pelicanul este o pasare iubitoare de apa, care mananca foarte mult peste.

Cand s-a ghiftuit si nu-l mai poate manca, pelicanul continua sa-l vaneze, depozitandu-l sub lungul sau cioc portocaliu, pentru ca mai tarziu sa poata sa haleasca iar fara sa mai munceasca pentru asta.

Tara noastra superba este plina de pelicani. O parte dintre ei vor intra acum in actiune, si vor rade tot ce pot sa rada, pana vor pleca de la putere, dupa alegerile legislative de anul viitor, pentru ca apoi sa inceapa sa consume, daca va fi cazul, rezerva de peste acumulata pentru vremuri de restriste opozitionista.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.