Opinii

Tara cu raspundere limitata

Cristian Ghinea
23 nov 2007 568 vizualizări
Acum ceva vreme reporterul Marius Zamfir de TVR l-a batut pe editorul Radu Gafta. Acesta a ajuns pe prima pagina a ziarelor cu fata tumefiata. Zamfir s-a enervat ca îi fusese scos numele unei banci dintr-o stire. între timp, TVR a facut o ancheta si a aplicat o sanctiune: Zamfir a primit 10% reducere din salariu. Da, ati înteles bine: un tip îl bate pe altul la serviciu si în loc sa fie dat afara i se taie 10% din salariu.

Ca sa intelegeti de ce acest deznodamint, trebuie sa stiti ca Zamfir e din gasca de reporteri uitati de lume prin TVR, corespondent la guvern. Gafta e dintre cei adusi prin concurs care au incercat sa schimbe televiziunea publica, pina la recenta contra-revolutie. Ma gindesc ca Alexandru Sassu, omul responsabil cu imaginea la PSD, momentan delegat la TVR, gaseste ca Zamfir e mai simpatic. Asa ca noua sefa de la directia stiri l-a demis pe Gafta de la jurnalul principal si l-a promovat pe Zamfir in functia de editor.


Ce intelegem de aici? Ca la TVR esti promovat daca umfli fata unui coleg. Aviz angajatilor: daca vreti sa fiti promovati, data viitoare cind va intilniti cu Sassu pe hol, puteti sa-i dati un pumn in gura. Potrivit regulilor stabilite chiar de el, veti fi amendati cu 10% din salariu, dar aveti sansa de promovare. Eu asa rationez, ca la fapta similara se aplica pedeapsa similara. Doar nu o fi fata lui Sassu mai valoroasa decit fata lui Gafta.


Romania e tara unde batausii de bine sint promovati. Asa cum este tara unde nulitatile de bine ajung sefi la Parlament. Seful Camerei Deputatilor are o problema cu modul in care isi numeste Bush ambasadorii. Spune Bogdan Olteanu ca in Romania o asemenea practica ar fi considerata coruptie. în concluzie, din cauza ca e America atit de corupta, Parlamentul Romaniei poate vota legi prin care procurorilor li se cere sa-i anunte pe infractori cind ii asculta. Olteanu nici nu si-a cerut scuze nici nu si-a dat demisia, partidul il tine in brate, mindru de replica sa cu "in Romania o asemenea practica ar fi considerata coruptie". Doar se stie ce tara curata este Romania si ce traditie are in acest sens, inca de pe vremea cind corupti ca Washington si Lincoln isi numeau ambasadori politici, cum ar fi de pilda Benjamin Franklin "" un politruc trimis ambasador la Paris, tocmai bun de criticat de o somitate ca Bogdan Olteanu. Altfel ideea ca Taubman a facut acele declaratii la inchiderea unui program in care americanii ne-au dat bani sa ne reformam inclusiv justitia nu le-a trecut prin cap iubitorilor de suveranitate nationala neconditionata si absoluta, de la Gheorghe Funar si Ion Iliescu la Dan Pavel si Zoe Petre. Adica americanii ne dau bani, noi decidem in mod suveran sa ii luam, dar sa ne mai lase cu sfaturile.


Asa cum UE ne da bani pentru reforma justitiei, ne primeste inauntru cu conditia sa luptam cu coruptia, dar ministrul Chiuariu spune ca tocmai UE ne impiedica sa luptam cu... coruptia. Adica, intelegeti dumneavoastra stimati cititori, Romania e acea tara care se lupta de zor cu coruptia, in frunte cu Nastase, Mitrea si restul gastii, dar am fost deranjati de Comisia Europeana. Ba chiar ne-a trimis-o pe cap pe Macovei ca sa blocheze eforturile acestor anticorupti frenetici. Noroc ca ne-am prins la timp si am pus o alta somitate internationala, Tudor Chiuariu, la ministerul Justitiei.


Cel mai trist nu e faptul in sine ca Zamfir fericeste poporul la TVR, ca Olteanu conduce Parlamentul si Chiuariu se ia in serios cind se joaca de-a ministrul. în fond, orice sistem de promovare da rateuri si te poti trezi cu nulitati care si-au atins prea repede pragul de incompetenta. Dar intr-un sistem functional, nulitatile mai sint si trase pe dreapta. La noi, nulitatile sint insurabate in scaun, pentru ca sint "pe linie".





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.