Opinii

Doi capitalisti - Chirieac si Becali

Cristian Ghinea
16 nov 2007 579 vizualizări
înteleg să mă retrag într-un moment în care în Romănia asistăm la o confuzie gravă a valorilor economiei de piată .

Asa spune Bogdan Chirieac in scrisoarea sa de demisie. Nu e prima dată cind aud lectii de capitalism de la oameni care nu au nici in clin nici in minecă cu subiectul. Poate doar dacă prin capitalism intelegem să iti folosesti forta mediatică pentru a face afaceri cu statul.

Publicatiile serioase din Occident le cer ziaristilor să evite pină si aparenta unui conflict de interese. Ziaristii de la publicatiile financiare nu joacă la bursă, pentru că ar putea folosi acolo informatiile aflate in calitate de jurnalist sau pentru că ar putea influenta bursa prin ce scriu. Noi, in Romania, sintem departe de asemenea griji. Pur si simplu dezbatem dacă un sef de ziar are dreptul să vindă tehnologie de securitate oficialilor pe care ii critică sau ii laudă. Numai intr-un mediu moral decăzut se poate ridica aceasta dilemă. Iar un om care se stie cu musca pe căciulă, Sorin Rosca Stănescu, ii face cretini pe cei care ii contestă dreptul de a face asemenea afaceri.

Bogdan Chirieac s-a aflat intr-un conflict de interese mare cit Casa Poporului. L-am auzit spunind că afacerile sale nu au interferat cu activitatea jurnalistică. Poate că are dreptate, poate că scria editoriale de atacat concurenta din pasiune, iar profiturile veneau ca un beneficiu suplimentar si surprinzător. Dar nu aceasta este chestiune esentială. întrebarea corectă e: putea Chireac să isi folosească influenta mediatică pentru a aduce contracte firmei respective?

O firmă care vinde tehnologie institutiilor de stat se orientează spre cei care pot să deschidă usi. Iar un om care apare toată ziua la televizor, care trece de editorialist influent si perpetuu candidat la sefia Ministerului de Externe poate să aducă contracte. Pentru ce altceva ar fi avut nevoie Motorola de Bogdan Chirieac? Pentru calitătile stilistice din editoriale? Pentru priceperea inginerească acumulată inainte să se facă ziarist? Vorbim de un caz clar de afacere bazată pe transferul de influentă dinspre media.

Acesta nu este capitalism. A avea succes in capitalism inseamnă să muncesti, să inovezi, să iti bati concurenta, să aduci ceva pe piată sau să schimbi conditiile de piată. Care e piata lui Chirieac? Nici una, statul cumpără. Ce a inovat Chirieac? Traficul de inflentă este ceva vechi de cind lumea. Acum a venit doar vremea să recunoastem că si ziaristii se bucură de influentă si să le interzicem să mai abuzeze de această influentă.

Nu e prima dată cind oameni care s-au căpătuit prin mijloace deloc capitaliste ne dau lectii de capitalism. Uitati-vă la Gigi Becali! A făcut avere dintr-un amestec de noroc, mentalitate tărnească si coruptie de tranzitie. A cumpărat pămint ca să crească oi, in logica sănătoasă de la tară: dacă ai ceva bani, cumpără pămint, că ăsta nu se devalorizează. Pămintul lui Becali s-a nimerit in ceea ce a devenit ulterior cea mai scumpă zonă imobiliară din tară, datorită expansiunii Bucurestiului. Nu e nimic ilegal sau imoral aici, dar nici dovadă de mari abilităti de afaceri. El spune că Dumnezeu a vrut asa, i-a dat o misiune. Eu cred că e mai degrabă ilustrarea expresiei populare "prost să fii, noroc să ai!". Apoi a făcut diverse smecherii cu retrocedările, odată avut si cu relatii obtinea mai usor păminturile decit tăranii simpli. Unde nu a mers convingerea, a incercat intimidarea, ca in vestul sălbatic. Stiu cazuri de oameni cărora li s-a interzis accesul pe proprietatea pe care nu doreau să o vindă latifundiarului din Pipera. Aici vorbim de ilegalităti si imoralităti, dar era deja prea bogat ca să mai poată fi controlat de niste institutii atit de slabe si corupte ca cele din Romania.

Ei bine, acest om ne spune mereu ce destept capitalist este el. Mi se pare gretos. O altă expresie populară potrivită zice: "Prostul nu e prost destul pină nu e si fudul".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.