Opinii

VRETI SA FITI CONSULTATI?

Alina Mungiu-Pippidi
5 nov 2007 579 vizualizări
In timp ce romanii incep sa fie evacuati din Uniunea Europeanaiîn care de abia am intrat, pentru ca nu se astepta nimeni ca ne vom stabili in corturi la marginea capitalelor europene, liderii europeni adunati la Lisabona au decis asupra continutului unei noi constitutii europene, menita sa o inlocuiasca pe cea care a cazut la vot în Franta si Olanda în 2005.

Noul document va fi in mare masura similar celui vechi, dar nu se va mai numi "Constitutie", dat fiind ca un document cu acest titlu ar trebui, conform legii din mai multe tari europene, supus votului popular in aceste tari, deci ar exista din nou riscul ca ar putea cadea la vot. Ca atare, documentul a fost rebotezat "tratat" iar liderii vor trebui sa faca efortul sa explice votantilor de ce nu ii consulta nimeni.

Nici romanii nu vor fi consultati pe aceste teme. Si probabil ca putini ar avea o parere despre presedintia europeana, despre sistemul de vot sau reforma instituÃionala. Criticii acestor referendumuri spun ca in general teme complicate nu trebuie puse la vot popular. Ce rost are sa supui un document cu mii de articole la un vot de "da", sau "nu" , nu vei sti in fond niciodata daca votantii nu decid in functie de un singur articol care nu le place. In cazul referendumului francez, si al celui irlandez dinainte, s-a sugerat ca asemenea voturi devin de fapt un test de simpatie sau antipatie pentru guvernul de la vremea respectiva, si riscul este ca un sef de stat impopular, ca Jacques Chirac, sa face sa pice un referendum.

Cu toate astea e onest sa spunem romanilor europeni ca ar trebui sa fie mai interesati de ce contin asemenea tratate si ca e normal sa aiba macar acele cunostinte care permit un vot avizat pentru Parlamentul european. Tratatul priveste viata tuturor, el stabileste zone de decizie care nu mai apartin parlamentului romanesc, deci care nu vor mai fi niciodata influentate de alegerile nationale. Deocamdata nu simtim, dar cind vom trece la euro vom simti foarte tare. Guvernele vor fi obligate la politici foarte prudente fiscale, care vor face imposibile cascadorii precum marirea pensiilor din acest an. Si nu vor mai avea de ales cum au acum. E adevarat ca din punct de vedere rational este mult mai bine ca sa existe reguli europene in aceasta privinta, fiind foarte mare tentatia populismului iresponsabil, care poate duce tarile la faliment, cum am vazut in Bulgaria, in Ungaria si cum incepem sa vedem si la noi. Dar ceea ce reprezinta alegerea rationala pentru o economie poate sa nu fie si cea mai avantajoasa pentru un grup de persoane, de exemplu pensionarii romani de dupa intrarea Romaniei in euro (de care ne mai despart minim zece ani). Cei care vor fi pensionari atunci nu ar fi trebuit consultati azi? Eu cred ca da. Uniuena Europeana fie va gasi o cale sa comunice cu cetatenii, fie se va impotmoli mereu.

La cat de inexistenta a fost campania de informare asupra Europei in Romania asemenea consultari au fost pina acum imposibile. In acelasi sens, unii au inceput sa argumenteze, in cap cu guvernul nostru liberal, ca nici in alte chestiuni publicul roman nu ar trebui consultat, de exemplu in chestiunea sistemului de vot, fiind la rindul ei ceva tehnic. Conform acestor oameni, consultarea populara organizata de Traian Basescu este doar un act de populism. Guvernul ar fi dat deja o lege in acest sens, si specialistii stiu intotdeauna mai bine decat publicul.

Si nu e asa? Ce intelege publicul din chestiunea cu votul uninominal? El stie doar ca vrea sa vada alt tip de oameni care sa conduca Romania si se ia dupa cei care i-au spus ca votul uninominal va aduce acest lucru. Diferentele intre abilitatea celor doua sisteme concurente propuse de a rezolva problema scapa chiar unor oameni pretins mai educati. Ca atare, de ce sa facem referendum si sa nu hotaram in locul poporului chiar noi, cei avizati?

Uite, eu, care sunt un specialist, simt nevoia sa facem un referendum. si daca as fi intr-o tara occidentala as fi de parere ca trebuie organizat un vot pe tema europeana, si ca abilitatea noastra ca experti o dovedim explicind oamenilor ce alternative au, nu evitand votul. La fel gindesc si despre votul uninominal.Si de asta o sa va explic exact care sunt alternativele pe care le votati.

Guvernul a promovat un proiect mixt, in care jumatate din parlamentari vor fi votati pe circumscriptii, iar jumatate completati pe lista. Acest sistem a fost incercat o singura data cu scopul de a curata clasa politica, in Italia. Nu a atins acest scop, doar procuratura italiana a facut ceva treaba. Legea guvernului a fost trimisa la promulgare, deci numai aprobarea presedintelui ii mai lipseste.

Presedintele vrea insa o consultare populara pe un alt sistem, unul asemanator celui pe care alegem primarii. In acest sistem toate locurile se distribuie uninominal. Daca un candidat nu ia majoritatea din turul 1, primii doi candidati intra in turul doi. Veti avea satisfactia sa aveti pe toti candidatii clar legati de o circumscriptie, le veti putea deci citi declaratiile de avere si verifica singuri daca spun adevarul, vor fi reprezentatii dvs directi. Dar asta nu ii va impiedica sa voteze secret in Parlament, daca au chef, ca asa le da Constitutia dreptul, deci tot nu veti avea control total asupra lor. Nici un sistem uninominal nu da garantia ca o sa aveti o clasa politica mai curata. In general nu exista nici un fel de dovezi ca acest sistem de vot e asociat cu mai putina coruptie. Tarile cele mai curate din lume, care sunt cele scandinave, aleg toate parlamentarii pe lista.

Sistemul propus de presedinte risca sa faca pe multi oameni al caror candidat favorit a pierdut in turul 1 sa stea acasa in turul 2, reducand participarea. Dar in acelasi timp, va veti putea reorienta la un alt candidat, deci votul dvs nu se va pierde, si se va crea o majoritate mai mare pentru partidul castigator, ceea ce ne-ar putea feri de coalitii nefunctionale precum cea de dupa 2004. Partidele vor fi obligate sa faca aliante la vedere, intre tururi, nu pe ascuns, ca azi. Va fi mai clar cine guverneaza si cine e in opozitie, ceea ce e un avantaj, veÃi sti pe cine sa penalizati la alegerile urmatoare. Pe de alta parte, nici daca mergeti si votaÃi pentru, legea referendumului e atat de proasta ca nu e clar ca Parlamentul e obligat sa dea dupa aceea o lege cum vrea presedintele. E foarte posibil ca totul sa se impotmoleasca si gata.

Merita, cu alte cuvinte, sa va deranjati la referendumul pentru votul uninominal, cand exista atitea incertitudini? Parerea mea este ca, altfel veti ajunge ca votantii din multe tari vest europene, pentru care decid integral elitele politice si nu ii mai intreaba nimeni nimic. Votati nu doar pentru acum, ci si pentru dreptul dvs de a mai fi consultaÃi si pe viitor.


Alina Mungiu-Pippidi






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.