Opinii

Combatem coruptia prin sistemul electoral?

Cristian Ghinea
2 nov 2007 613 vizualizări
Traian Băsescu spune că sistemul majoritar propus de el va reforma clasa politică. Pare că e limpede despre ce vorbeste Presedintele, dar doar la prima vedere. Ce înseamnă reformarea unei clase politice? întinerire? Ar fi trist să fie doar asta? Ce altceva?

Mă gindesc că ar fi mai potrivit să vorbim despre curătenie, standarde etice si despre rezistenta la coruptie. Deci, care sistem electoral face curătenie?


Presedintele lasă să se inteleagă că cel majoritar pur. Are dreptate doar partial. Pot să admit că un sistem electoral ceva mai limpede poate crea conditiile ca cei onesti să se remarce si să facă un pas in fată, să spună: eu sint onest si acum, fără lista de partid obligatorie, nu mai am de ce să defilez la pachet cu colegul meu care s-a imbogătit din afaceri cu statul. Va fi acesta cazul dominant sau măcar răspindit? Vor comite multi candidati acest act de trădare partinică? Mă indoiesc.


Cred că Presedintele Băsescu creează asteptări prea mari de la sistemul electoral. Dacă ar fi adevărat că anumite sisteme electorale favorizează coruptia si altele o descurajează, atunci ar trebuie să observăm lesne această legătură cauzală in statisticele internationale. Dar tările nordice au sisteme proportionale cu listă si un nivel de onestitate publică remarcabil. Politica din Suedia e mai putin zdruncinată de scandaluri de coruptie politică decit cea din Franta, care are exact sistemul majoritar dorit de Băsescu. Asa cum, ca să dăm un exemplu si din cealaltă parte, Mexicul are un sistem electoral mixt si coruptia face ravagii acolo.


Mi se poate răspunde că, indiferent de experienta altor tări, un sistem care permite responsabilizarea alesilor in fata alegătorilor ar putea face ca eliminarea coruptilor să fie mai usoară. E un argument bun, dar mai degrabă teoretic decit verificat in practică. Depinde de la caz la caz. Coruptii pot fi eliminati si de sus in jos, nu doar de jos in sus, si uneori e mai eficient. în practică, coruptii dispun de bani si de influentă si se pot face alesi in circumscriptii uninominale. si atunci chiar nu ii mai urnesti din loc, pentru că sint niste corupti cu legitimitate. în cazul sistemelor de listă poti avea sansa unui lider care să dorească lupta cu coruptia si atunci lucrurile chiar se miscă. Că o face din convingere sau ca să dea el personal bine la electorat nici nu contează, important este că partidul isi face curătenie. De pildă, Traian Băsescu a eliminat in 2004 după listele electorale ale PD niste oameni acuzati de Coalitia pentru un Parlament Curat. Cum spuneam, depinde de situatie.


Sfatul meu: nu investiti sentimental in sistemele de vot. Sint doar modalităti de a transforma voturile noastre in scaune parlamentare. Dacă veti spera că sistemul de vot schimbă o tară veti fi dezamăgiti. Mexicul nu seamănă cu Germania doar pentru că amindouă au sisteme mixte. Nici Romania nu seamănă cu Suedia pentru că au amindouă sisteme proportionale, cu liste. Asa cum sistemul electoral britanic lăsat mostenire in Ghana a dus la două partide dominante, dar asta nu inseamnă că ganezii trăiesc ca englezii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.