Opinii

De ce vrea Băsescu sistemul electoral francez?

Cristian Ghinea
26 oct 2007 688 vizualizări
Răspunsul scurt la întrebarea din titlu: pentru că vrea să fie sigur de o majoritate parlamentară favorabilă după 2008. Traian Băsescu a priceput (sau a fost bine sfătuit) că si dacă se mentine actualul sistem de vot si dacă se adoptă varianta mixtă propusă de APD, riscă să nu poată avea această majoritate. în schimb, un sistem majoritar ar asigura primului partid clasat si o majoritate confortabilă

Citeva detalii despre aceste sisteme de vot. Cel majoritar avantajează peste tot partidele mari. în varianta sa absolută, intr-un singur tur (SUA, Anglia) duce la bipartidism. Varianta franceză propusă initial de PSD si acum de Băsescu (două tururi) asigură primului partid mai multe scaune parlamentare decit procentul de voturi obtinut si exclude cu totul partidele mici din Parlament. Avantajele acestui sistem sint limpezi: majorităti stabile, circumscriptii uninominale. Dezavantajele: minoritătile excluse, spectrul politic fortat să joace doar intre citeva partide mari.


Pro Democratia propune un sistem mixt. El ar elimina partial principala cauză de nemultumire a romanilor fată de sistemul actual: lipsa legăturii directe cu parlamentarul. în acelasi timp, ar atenua dezavantajele sistemului majoritar, permitind si reprezentarea partidelor mici. Asa spun optimistii. Scepticii spun insă că in loc să ia ce e mai bun de la ambele sisteme, cel mixt preia problemele fiecăruia. Astfel incit legătura cu alegătorul tot rămine difuză si nici nu se pot forma majorităti clare. Dreptatea e la mijloc. Eu as prefera insă ca Romania să treacă la un sistem mixt, nu e o idee bună să schimbi radical sistemul de vot, cu opusul său. Mai bine le facem treptat, să nu riscăm să pierdem si ce este bun in varianta actuală (de pildă, reprezentarea politică a maghiarilor).


Cum s-ar distribui scaunele dacă publicul ar vota cum ne zic sondajele de acum? în sistem mixt, PD ar cistiga alegerile cu ceva peste 40%. Complicata procedură de alocare a locurilor i-ar aduce citeva procente in plus in Parlament, dar nu e deloc sigur că ar avea majoritate. Ce s-ar intimpla atunci? Clivajul pro/anti Băsescu, care domină acum viata politică, tot nu ar avea un cistigător clar. Desi conduce in sondaje, tabăra pro-Băsescu riscă să nu poată forma guvernul (sau să formeze unul foarte slab in cel mai bun caz).


Ce s-ar intimpla dacă am avea sistemul francez sustinut de Băsescu? Lupta va fi pe aliniamentul pro/anti Băsescu, cu PD adunind voturile simpatizantilor. Candidatii săi ar intra al doilea tur si ar concura cu o aliantă nebună formată din PSD, PNL, PRM, UDMR. Evident, din tabăra anti-Băsescu, PSD va domina al doilea tur ca fiind partidul cel mai mare. PNL si PRM ar dispărea din peisaj, iar UDMR ar lua citeva locuri, acolo unde maghiarii sint majoritari.


Practic, pe aceleasi date de sondaj, am avea un parlament dominat de PD, doar cu PSD si UDMR in opozitie. Devine evident de ce nu vrea Traian Băsescu sistem mixt si preferă unul majoritar.


Este legitim să vrea asa ceva, fiecare actor preferă sistemul care il avantajează. Problema lui este că apare tirziu in discutie si ingroapă consensul obtinut pe o variantă de mijloc care chiar avea sanse de reusită. în acelasi timp, e putin probabil că va obtine ce vrea (de ce ar vota actualele partide un sistem care le-ar desfiinta sau reduce la impotentă, chiar si in ciuda unui referendum?).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.