Opinii

Să rîdem cu spăgarii

Cristian Ghinea
13 oct 2007 868 vizualizări
îmi aduc aminte cum dădea Adrian Năstase ochii peste cap si spunea ceva de genul Adică, credeti că eu as putea lua spagă chinezării?! . Ei bine: da. Eu chiar cred. Adică, dumneavoastră care cititi aceste rînduri, la cîte stiti despre politica noastră, nu credeti că un prim-ministru ar numi pe cineva sef la Inspectoratul în Constructii (loc de afluentă a spăgilor în domeniu) contra aranjării instalațiilor într-un bloc întreg, lucrare în valoare de cîteva sute de mii de euro?

Mie mi se pare total credibil, ba chiar potrivit in peisaj. Asa au fost invătati acesti oameni: că seful primeste orice, că logica "serviciu contra serviciu" e sănătoasă si vitală pentru "relatiile umane". Asa stia Năstase de pe vremea cind se insura cu două fete de ministri comunisti (ciudată coincidentă sentimentală, cum s-a indrăgostit omul ăsta doar de fete de ministri, care erau sansele statistice?). Ioan Avram Muresan se dădea si el jignit in fata ziaristilor: cum vă imaginati că doi ministri umblă cu plicul cu bani pe la mese?! Ei bine, eu chiar imi imaginez. Chiar imi imaginez că avem ministri atit de prosti si de ieftini. Desi povestea asta cu spaga ieftină fost supralicitată de presă. Nu trebuie să uităm că adevărata spagă consta intr-o masină de lux ce urma să fie livrată. Afaceristul implicat tine să se asigure că Remes a inteles ideea cu masina, Muresan il asigură că ministrul s-a prins. Dar noi discutăm in continuare despre caltabos si palincă, pentru că asa ne stabilesc agenda ziaristii care trebuie să demonstreze că totul este o făcătură a lui Băsescu. Noua regulă spune că poti să iei spagă dacă esti anti-Băsescu. Atunci nu mai esti corupt, esti victimă a noii politii politice.

Altfel, absurdul e la el acasă. Liberalul local Morega ne explica săptămina trecută că e normal să sune la o termocentrală să le spună că vine băiatul ministrului Păcuraru să le propună o afacere, dar că nu l-a ajutat pe respectivul cu nimic. La rindul său, Păcuraru este "hărtuit" la televizor cu intrebări chinuitoare de genul: "haideti, domn ministru, adică nu mai au voie copiii de politicieni să facă afaceri?". Eu zic să aibă voie, să scriem chiar in legi: rudele ministrilor au acces preferential la afaceri cu statul. Doar sintem oameni de omenie si e bine să iti ajuti familia, să mai terminăm cu mofturile astea europenesti despre legile egale pentru toti.

Si nu mă pot abtine să nu remarc alt moment: in filmul difuzat, Muresan discută cu denuntătorul despre Băsescu. După ce se asigură că nu sint inregistrati, ii trage o analiză politică: i-au luat comisia, nu mai are unde să-i cheme pe ministri. întelegeti hazul absurd? Tipul ăsta il invată pe altul să nu vorbească de spaga pe care o transmisese, face semne prin aer despre plicuri, dar e foarte preocupat de Băsescu, de comisia prezidentială si de abuzurile procurorilor. Ceva imi spune că nu e o imagine singulară, am putut vedea spăgarii si grijile lor intr-un reality-show nesperat de elocvent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.