Opinii

Un gest de revoltă morală

Ion Cristoiu
4 oct 2007 557 vizualizări
Curioasă lumea asta a intelectualilor dămboviteni. Cătă vreme Emil Constantinescu, locatar al Cotrocenilor, le putea oferi bani, privilegii, burse, l-au lustruit cu condeile făcute limbi, pănă ajunsese bietul om de era mai ceva ca o decoratie de tinichea.

Cand s-au convins că profesorul n-are de gand să-i miluiască, dar mai ales să fie o păpusă in mainile lor nătange, s-au apucat să-l injure.

Iar după ce Emil Constantinescu a inceput să se manifeste ca un adversar ferm al năbădăiosului Traian Băsescu, intelectualii dispusi prin gena balcanică, să devină tulusi ai noului Jupan, l-au injurat si mai tare.

Dacă mai era nevoie de o dovadă a acestei mizerii inspăimantătoare a intelectualilor romani, reactiile după intamplarea de sambătă din Piata Universitătii ne-o pune la dispozitie din belsug.

Joi, 26 septembrie 2007, la taifasul amabil, aranjat pe TVR de pterodactila Rodica Culcer, Traian Băsescu a anuntat că sambătă va merge in Piata Universitătii pentru a-si indeplini o făgăduială de la Referendum:

Cea de a da natiunii un Raport trimestrial.

Nu stim dacă Traian Băsescu, angajand in seara Referendumului o astfel de făgăduială, a actionat, ca de obicei, sub puterea primului impuls sau a dat expresie unei premeditări.

Nestiute sunt căile Domnului!

Nestiute sunt si motivele actiunilor lui Traian Băsescu.Sigur e insă că alegerea Pietii Universitătii drept spatiu pentru o actiune gen Fidel Castro capătă o semnificatie aparte.

în mentalul colectiv post-decembrist, Piata Universitătii a devenit un spatiu simbolic.

Cel al luptei deznădăjduite al unei minorităti impotriva comunismului travestit in vesminte democratice.

Asa cum am scris si la vremea respectivă, supărand rău puterea FSN-istă dominatoare, cei din Piata Universitătii, stransi seară de seară, in scuarul din fata Arhitecturii, dădeau glas nelinistii unei intregi societăti că puterea instalată in decembrie 1989 voia doar să mimeze democratia.

Sef de stat fiind, Traian Băsescu se putea adresa natiunii, pentru a-i raporta ce-a făcut si ce-a dres, de unde i-ar fi dorit inima.

De la Palatul Cotroceni, dintr-un studio TV, dintr-un local, ba chiar si dintr-un butoi, asemenea vestitului Diogene:

Alesese PiaÃa Universitătii pentru valoarea de simbol a acesteia.

Convocand trimestrial aici o consultare populară, domnul presedinte tinea să-si asume ipostaza de continuator al luptei din Piata Universitătii.

Chiar dacă nu in scuarul din fata Arhitecturii, ci pe pajistea din fata Teatrului NaÃional, chiar dacă, adresandu-se nu unei multimi venite spontan, ci unor insi cărati pană aici de masinăria PD, Traian Băsescu avea să fie nu presedintele Romaniei, ci arhanghelul luptei impotriva comunismului, luptătorul neinfricat pentru democratie.

Era, neindoielnic, o smecherie politicianistă.

împotriva acestei smecherii s-a ridicat Emil Constantinescu.

Si, in loc să-l aplaude pentru acest gest de revoltă morală, intelectualii il injură.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.