Opinii

Contratimp sincopat cu energetica si Uniune Europeana

Florin Budescu
25 sep 2007 681 vizualizări
In urma cu vreo doua saptamani, guvernul a anuntat ca intentioneaza sa uneasca toate companiile de stat din energetica romaneasca intr-un singur holding, dupa modelul CEZ. Problema este ca noi incercam sa facem acest proiect intr-un moment in care politica Uniunii Europene este exact la polul opus: dereglementare, concurenta si, simultan, protectionism intracomunitar.

Este drept, si altii au problema noastra, dar ei au un establishment care functioneaza pe principiul holdingului integrat de decenii. Gaz de France a anuntat de curand ca va fuziona cu Suez. Oricum, francezii au un sector cu o proportie covarsitoare de energie produsa din sursa nucleara, controlata de statul francez.


Inca un singur exemplu: fostul complex energetic cehoslovac "" partea din Cehia "" a fost pastrat structura integrata de catre strategii de la Praga, si functioneaza excelent. Atat de bine, ca maghiarii de la Mol, companie petroliera mai puternica, la ora actuala, decat Petrom, incearca sa se protejeze de alonja austriecilor de la OMV, care vor sa-i cumpere de tot, printr-o mezalianta transenergetica petrol-energie electrica-energie termica facuta cu CEZ (compania energetica de stat ceheasca).


Ori, Jose Manuel Durao Barosso a anuntat in urma cu cateva zile ca holdingurile energetice europene vor trebui, conform noii strategii energetice pan-europene, sa se dereglementeze, separandu-si prin vanzare distributia de productie.


Desigur, este destul de greu sa faci un astfel de lucru, dupa ce ai reusit sa pui la punct un mamut cu prestanta economica regionala, la care ai cioplit strategii timp de peste 15 ani "" in cazul CEZ "" sau decenii, cum sunt alte situatii.


Totusi, ce te faci in momentul in care un alt mamut economic, Gazprom, incepe sa faca tentative de achizitionare prin Europa? De exemplu, grupul energetic rus a avut discutii legate de lansarea unei oferte de preluare pentru trustul media american Dow Jones, achizitionat de compania miliardarului Rupert Murdoch, News Corp.. Pana la urma, a fost un esec, dar razboiul economic rus asupra Europei se intensifica. Pentru ca, pe de alta parte, Vladimir Putin anunta, in urma cu cateva zile, ca Duma de Stat va da o lege privind protectia de investitiile straine. Si, dupa ce a reusit sa inlature trustul transnational care gestiona exploatarea campului petrolier Sahalin 2, acum face presiuni asupra trustului care gestioneaza Sahalin 1.


Ne intoarcem la intrebare: ce te faci in asemenea momente? Raspuns: iti maresti concurenta economica intraeuropeana in sector, pentru a genera competitivitate, pentru a duce la majorarea profiturilor, pentru a duce apoi la cresterea prestantei economice, care te protejeaza de astfel de achizitii, numite, ca si in fotbal, "preluari ostile".




Sa revenim acum la situatia din Romania. Trecem rapid peste faptul ca ne-am dat cu stangul in dreptul, timp de 17 ani, infiintand intai un mamut antieconomic, cu pierderi imense, numit Renel, apoi l-am desfiintat, dereglementandu-l lent, pe valurile tulburarilor politice, de nici acum nu terminasem de dereglementat la el.


Amintim ca, in prima parte a acestui an Cabinetul Tariceanu a produs o strategie energetica aflata care rima perfect cu actuala strategie energetica data de Comisia Europeana. Diferenta dintre cele doua este ca aceea produsa de Bucuresti era redactata in termeni generali, cu o insiruire de deziderate economice seamanand cu programele prezentate de partide odata la patru ani, de alegeri, pe cand cel realizat la Bruxelles este un excelent program economic, practic si sistematic, extrem de bine documentat si foarte bine pus la punct si virgula.


Culmea insa, cand toata lumea se intreba ce vom face cu acest program general si fara termene si obiective concrete, executivul a surprins pe toata lumea, anuntand sumar ca va face exact inversul a ceea ce se angajase anterior ca va face.


Problema este ca ulterior Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a venit cu inca o contradictie, in interiorul marii contradictii: in acest holding nu vor intra decat componenta hidro, cea nucleara si complexurile energetice. Aha, deci ar insemna ca partile care merg in pierdere din sistem, grupate in Termoelectrica, vor suporta un alt tratament de politica economica. Dar nu stim exact care va fi acesta, pentru ca autorittile nu au explicat ce vor face. Tot ce au facut a fost sa-l demita pe directorul general Viorel Marian "" ca si cum acesta ar fi fost vinovat pentru conditionarile economica in care se afla Termoelectrica "" si sa-l numeasca in loc pe fostul director general Ion Ungureanu, din vremuri cand compania avea probleme financiare asemanatoare cu cele de acum "" ca si cum Ungureanu ar fi panaceul tuturor problemelor de acest gen.




La acest fel de actiune guvernamentala haotica si contradictorie, care umileste pana si gafele facute anterior de PSD, nu putem decat sa concluzionam, caragialesc: "Din aceasta dilema nu veti putea iesi. Am zis!".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.