Opinii

îNTRECEREA PENIBILILOR

Alina Mungiu-Pippidi
24 sep 2007 486 vizualizări
Ce bine ca nu sînt în juriul care ar urma să decerneze premii pentru cel mai penibil concurent politic, că as fi foarte încurcata cui să decernez premiul cel mare! Cu ocazia moţiunii de cenzura depusa de PSD contra guvernului liberal minoritar am văzut o revărsare de comportamente jenante demne de orice competitie. ªi vorbesc doar de cele nationale, cati si-or mai fi dat poalele peste cap la nivel local nu cunosc, dar sînt sigura ca cititorii au lista lor si pot fi excelenti membri în juriu ei înşişi.

Primul pe listă, cu voia dvs, este fostul nostru presedinte Ion Iliescu, foarte suparat pe viata de cimd procuratura il trimite in judecata pentru mineriade si partidul nu il apara. Domnul Iliescu a semnat motiunea de cenzură, dar a declarat la televiziune ca nu o va vota. Nu am nici o parere ce era mai bine pentru PSD, sa depuna motiunea sau nu, depinde cum isi vede PSD viitorul, dar e lipsit de demnitate si un lamentabil exemplu pentru tinerii politicieni una sa scrii si alta să spui. Desi, daca ma uit la cum se prezinta tinerii politicieni, ei s-au prins de mult ca trebuie sa fii integru si naiv ca să faci altfel, iar ei, categoric, nu sunt nici una, nici alta. Bogdan Olteanu poate revendica locul doi pe lista penibililor pentru efortul pe care il depune ca sa impiedice votul sa se desfasoare deschis. Experimentat in trocuri cu PRM si aripa Hrebenciuc-PSD, dl. Olteanu isi vede sursa talentului negata de la radacina. Caci cum ar mai putea functiona Parlamentul dacă voturile nu s-ar cumpara, santaja, stoarce, extorca, trafica, tirgui ºi asa mai departe? ªi cum ar putea inflori toate aceste comportamente dacă voturile ar fi la vedere si alegatorii ar vedea ce fac alesii lor? Prima oară in viata cind dl. Olteanu mi-a adresat cuvintul a fost cind s-a laudat ca va trece o initiativa a societatii civile conform căreia votul va fi inregistrat pe parlamentar. Va vine sa credeti ca desi in toate parlamentele civilizate asa se procedeaza noi nu avem nici astazi o asemenea inregistrare? Cu alte cuvinte, dvs nu aveti cum sti ce a votat deputatul dvs, decit daca va spune el adevărul, pentru ca votul e fie secret, fie neinregistrat pe deputat. Dl. Olteanu se pretinde un mare sustinator al votului uninominal, cum poate in acelasi timp sustine ca voturile importante, ca acesta de la motiune, sa fie secret? La ce va va ajuta pe dvs, alegatorii, sa votati un om in loc de o listă la alegeri, dacă după accea el va vota secret in Parlament, si nu veti avea nici o stiinta, ce sa mai vorbim de control, asupra a ce face el de fapt acolo?


Nu ma pot hotari asupra locului 3 de pe lista, l-as decerna la egalitate domnilor Titus Corlatean si domnului Nicolae Vacaroiu. Dl. Corlatean, daca vrea sa aiba un viitor in politica altfel decit la capitolul tupeu maxim nu mai poate spune orice prapastie. De exemplu, ca riscul nu e ca dl. Iliescu sa nu voteze motiunea (pe care a spus singur ca nu o voteaza), ci ca partidul lui Stolojan să nu o faca, care abia asteapta. Pretextul invocat e teama de anticipate. Dl. Corlătean ar trebui sa stie ca la anticipate PLD ar fi salvat de PD, deci nu e nici un risc. Dl. Vacaroiu s-a afirmat si el cum a putut, pe de o parte aparind votul secret umar la umăr cu dl. Olteanu, pe de alta aducind mari elogii lui Vasile Blaga, doar-doar l-o strica cu Traian Băsescu. Dlui Văcăroiu ii place de Vasile Blaga. De ce i-o fi despartit viata odata cu FSN-ul, daca o asemenea tandrete ii leaga? Si or fi sentimentele lui pe deplin impartasite?


Se spune ca politica scoate la iveala ce e mai rau din oameni. îmi vine greu sa contest daca ma uit la culorile schimbatoare ale caracterului Renatei Weber in lumina reflectoarelor. Renate Weber, om din societatea civila, s-a aranjat să fie numită la Cotroceni consiliera lui Traian Băsescu, pe care l-a parasit dupa citeva luni, trecind la liberali, care ii făcusera promisiuni mai mari. Pentru acelea, dar mai ales pentru setea de putere a cuiva a carui vocatie ar fi trebuit sa fie puterea fara de putere, conform frumoasei definiÃii dată societatii civile de Vaclav Havel, Renate Weber a coborit toată scara penibilului, luind public partea a diversi politicieni corupti contra anticoruptiei condusa de Monica Macovei. A declarat imtr-o emisiune de mare audienta la Robert Turcescu ca după Cotroceni nu va mai accepta nici o funtÃie publica, Si iat-o conducind lista liberala la Parlamentul european, fara nici o rusine! Ce, nu se poate omul razgandi? Sa vedem daca are macar buna cuviinta sa lase in pace fundatia pentru o societate deschisa, al cărei antet il foloseºte ca să-ºi promoveze opiniile politice, fara acordul Consiliului de administratie! Parca vad miine-poimiine cum devine Renate purtatoarea de cuvint neautorizata si a Uniunii Europene!


De fapt e cam jalnic. Nu ne ramine decit să dorim PSDeilor sa treaca motiunea lor pe jumatate imbratisata, si sa vina niste anticipate.Că normal ar fi ca la finele acestei intreceri in penibil cistigatorii sa se mai duca si acasă. Nu e nevoie de un alt sistem de vot pentru asta, e destula doar ceva mai multa atentie din partea votantilor, ca acesti oameni, care conform sondajelor in proportie de doua treimi nu ar mai fi alesi in parlament nu au ajuns acolo cu taxiul, ci trimisi de alegatori neglijenti si dezinteresati care i-au votat orbeste.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.