Opinii

în cădere liberă

Cristian Ghinea
21 sep 2007 535 vizualizări
Există un film american care mi-a plăcut foarte mult, tradus în romăneste prin Cădere liberă . în filmul ăsta, Michael Douglas joacă rolul un american alb, de vîrstă mijlocie, ochelarist banal, care îsi conduce masina într-un trafic infernal. Asa cum spune titlul, filmul este despre căderea sa

De unde la inceput părea un tip sigur pe el, care se intoarce acasă la nevastă si copii după o zi de muncă la un job bine plătit, treptat o ia razna. Scinteia este un blocaj de masini pe autostradă, iar omul nostru pleacă pur si simplu, isi lasă masina acolo, se intilneste cu o bandă de golani pe care ii bate si le confiscă armele, intră intr-un fast-food unde incepe să tragă cu mitraliera. în general, omul echilibrat si model cu care incepea filmul este demantelat de scenaristi cu mare artă. Bunul american de la inceput se doveste treptat un somer care mergea maniacal la un serviciu fictiv, familia spre care mergea atit de hotărit consta de fapt din fosta nevastă căreia ii era frică de el, si tot asa.


Cind am aflat că Senatul a respins ordonanta de urgentă de reorganizare a guvernului Tăriceanu 2, m-am gindit că premierul seamănă cu Michael Douglas din acest film. Cind s-a hotărit să fie ferm si să dea Partidul Democrat afară de la guvernare, a obtinut o majoritate parlamentară solidă. Ideea era, dacă mai tineti minte, că intr-o lume politică tulbure, cu un presedinte scandalagiu, premierul reprezintă o oază de stabilitate. Voi indeplini programul de guvernare, pentru asta stau aici, a spus el atunci. între timp, programul de guvernare a fost făcut tăndări de pretentiile celor care l-au mentinut la putere. Politica iresponsabilă de mărire nesustenabilă a pensiilor a făcut din acest guvern o stafie care se agată de lumea reală. Asa cum din economistul serios Vosganian a făcut un politician smecheras care caută să ne convingă că poti să ai o pensie de 45% din salariu cu contributii sociale mult mai mici si cu un raport catastrofal de un pensionar la un salariat. Deficitul bugetar tinde să o ia razna sub guvernarea responsabilului Tăriceanu, care spune senin că nu e treaba lui ce se intimplă cu pensiile din 2009 incolo, e problema guvernantilor viitori să indeplinească promisiunile pe care le legiferează el acum. Tinta de aderare la euro devine o glumă si personal nu imi voi mai tine economiile in lei. E demonstrat matematic că guvern iresponsabil a deficit bugetar periculos a inflatie si curs de schimb săltăret. Mai rău, de unde părea sigur pe pozitia sa politică, Tăriceanu se vede acum o jucărie in miinile altora. PSD ii tot arată pisica motiunii si acum i-a respins ordonanta de reorganizare a guvernului. Dacă am aplica serios Constitutia, toate actele emise de guvernul Tăriceanu 2 ar putea fi atacate la Curtea Constitutională sau in instantele obisnuite. Dacă nu vă convine o hotărire de guvern, dacă nu vă place numele unei institutii dintre cele reorganizate in ultima vreme, mergeti la tribunal. S-ar putea să aveti surpriza ca un judecător să spună că in ultimele luni nu am avut un guvern real, ci un executiv fantomă. Si cu toate acestea, domnul Tăriceanu merge inainte. Ca personajul din film. Nu mai e un domn cu cămasă albă apretată ci un somer care se bate pe maidan pentru supravietuire. Dar ce aere isi dă!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.