Opinii

DNA manipulează presa

Ion Cristoiu
20 sep 2007 555 vizualizări
Ar fi fost de aşteptat ca Raportul CSM să stărnească un cutremur mediatic. N-a fost aşa.

DNA s-a dedat la un truc. Unul des utilizat de ºmecherii care nu lipsesc din ºtăbimea autohtonă: abaterea atenÃiei de la un scandal mai puÃin primejdios. Printr-un Comunicat, instituÃia Ãuluºilor a denunÃat scurgerea de informaÃii in media. ConÃinutul celor reproduse in Gandul ºi Gardianul n-a fost dezminÃit. A fost contestată insă desconspirarea unui Document ce ar fi trebuit să rămană secret.


Să lăsăm la o parte realitatea incontestabilă că livrarea către presă a unor documente din anchetele in curs "" incălcare gravă a legii "" a fost unul dintre temeiurile activităÃii DNA de pană acum. La vremea respectivă, cand fătucele, toate numai o apă de excitare mediatică, il sorbeau din ochi pe pirpiriul Daniel Morar, văzandu-l ca pe un soi de Schwarzenegger de Dealul Feleacului, ziarele ºi televiziunile ragaiau de atata ghiftuit cu documente de la DNA, provenite din surse. Deºi s-a cerut că practica asta ilegală să fie curmată, Ãuluºii lui Băsescu au continuat să dea date presei din dosarele la care lucrau. Deºi s-au cerut anchete interne pentru a fi descoperiÃi ºi sancÃionaÃi, Daniel Morar n-a miºcat un deget. Cum să miºte cind el insuºi incălca legea deconspirind date din dosarele aflate in lucru, date despre care legal n-avea cum să ºtie, deoarece se aflau in sertarul procurorilor de caz.


Presa, societatea civilă, partidele din OpoziÃie ar fi trebuit să ocolească diversiunea DNA ºi se se ocupe de conÃinutul documentului: incalificabilele abuzuri ale procurorului ºef Doru Ãuluº.


Nu s-a intamplat aºa ceva. Partidele de OpoziÃie, PSD, in primul rand, au tăcut malc. Societatea civilă n-avea cum să ia atitudine. Abuzurile DNA ale Parchetului General sunt ºi rodul punerii sale in slujba Puterii vremelnice. Nici presa, căreia i se zice, spre compromiterea cainilor, cainele de pază al democraÃiei, n-a reacÃionat la gravele incălcări ale Legii dezvăluite de Raportul CSM.


Explicabil.


1) ªmecheria DNA a avut drept temei o bună cunoaºtere a ticurilor presei noastre. ConÃinutul Documentului presupunea un anume efort de a adanci textul. AnunÃul DNA aduce in faÃa fătucilor ºi guguºtiucilor hrana lor facilă: senzaÃionalismul ivit din conflict.


2) Trusturile de presă sunt in proprietatea unor oameni de afaceri. Cu excepÃia lui Adrian Sarbu, toÃi au ºi firme din afara media. La disponibilitatea Ãuluºilor de la DNA de a face ce vor muºchii lor ºi ce le spune gura Cotrocenilor, orice proprietar de firmă trecută, prezentă ºi viitoare, poate fi chemat pe te miri ce la DNA. La o adică, ºi Adrian Sarbu ar putea fi niÃel căutat la dosar. Nu de alta, dar ºi Trustul său media e o afacere comercială. Astfel că patronii media au socotit că nu e bine să te pui cu Ãuluºii. Unii au căzut la inÃelegere cu Ãuluºii, cu Ãuluºul ºef, Daniel Morar, ºi mai ales, cu Ãuluºul Suprem, Traian Băsescu.


3) Orice gazetar ºtie că, in condiÃiile opacităÃii de tip Burundi, definitorie pentru regimul Băsescu, a te certa cu o instituÃie precum DNA ar insemna să te lingi pe bot de informaÃii vitale.


ªmecheria cu sursele a fost ºi este folosită de DNA ca un instrument de ºantajare a jurnaliºtilor acreditaÃi pe langă DNA. Dată fiind concurenÃa sălbatică pentru exclusivităÃi, dintre ziare ºi televiziuni, cine-ºi permite să-i supere pe Ãuluºi?!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.