Opinii

O teza originala

Ion Cristoiu
6 sep 2007 497 vizualizări
.Discursul lui Traian Băsescu la întîlnirea anuala cu diplomatii romăni a cuprins, cum era si de asteptat, si exprimarea pozitiei fată de procesele si evenimentele care au loc pe glob. Un sef de stat, fie el si Traian Băsescu, nu purcede la astfel de gesturi în ipostază de analist politic.

O teză originală

Pentru analistul politic, avansarea unui punct de vedere asupra unor realitati de pe glob poate fi un fericit prilej de a trece drept interesant.

Un sef de stat nu-si poate permite această plăcere.

Pentru un sef de stat, avansarea unui punct de vedere constituie temeiul pentru continuarea sau schimbarea pozitiei noastre intr-o chestiune de interes mondial.

Din acest punct de vedere, se intelege că am rămas mai mult decit surprins luind cunostintă de viziunea lui Traian Băsescu asupra situatiei din Irak.

Nu in treacăt, ci tinind să accentueze că asta trebuie să fie analiza pe care urmează s-o ia in calcul, in activitatea lor, diplomatii nostri, domnul presedinte a spus:

"Domnilor ambasadori, trebuie să clarificăm foarte bine si intre noi, dar si pentru romani, ce se intamplă in Irak. în Irak nu se mai află forta multinatională fată in fată cu armata irakiană. Armata irakiană este parte a obiectivelor fortei multinationale. Din păcate, acolo se desfăsoară - si eu o spun cu toată responsabilitatea - un război civil in care forte militare regulate sunt prinse ca intr-o capcană, desi nu ei sunt in momentul de fată militarii fortei nationale, nu ei sunt inamicul beligerantilor. Războiul civil intre sunniti si siiti este cel care generează cea mai mare parte a victimelor, trupele regulate ale fortei multinationale fiind accidental implicate in acte de ostilitate."

O teză surprinzătoare, socantă chiar dacă ne gindim că atit americanii, cit si guvernul irakian, resping teza unui război civil pe teritoriul stăpinit pină nu demult de Saddam Hussein.

Atit americanii, cit si oficialii irakieni apreciază că in Irak se desfăsoară unul dintre fronturile luptei mondiale impotriva terorismului. în acest context, armata americană isi justifică prezenta, dar mai ales operatiunile militare ca fiind un ajutor dat guvernului irakian să lichideze focarul terorist.

Viziunea lui Traian Băsescu surprinde nu numai prin deosebirea fundamentală de viziunea SUA, dar si prin consecintele sale concrete. Consecinte pe care Traian Băsescu n-a ezitat să le expună public:Din acest punct de vedere, cred că statele furnizoare ale fortei multinationale trebuie să treacă pe un nou palier si problema irakiană trebuie dusă din nou in Consiliul de Securitate, de data aceasta, subiectul fiind războiul civil dintre sunniti si siiti, modul cum acest război este alimentat de vecini ai Irakului si poate să demarăm procesul unei rezoluÃii care să constate starea de fapt, iar fortele multinationale să devină eventual forte de interpunere sau forte de mentinere a păcii, intrand intr-un regim, de data aceasta, sub mandat al ONU. Sigur, este un obiectiv de politică externă pe care ni-l propunem făcand analiza realitătilor din Irak,si ambasadorii din statele membre NATO, dar si din statele Uniunii Europene sunt rugati ca in orice ocazii să transmită acest mesaj al diplomatiei romanesti, nevoia de reanalizare a situatiei din Irak, constatarea si recunoasterea realitătii de facto, realitătii unui război civil intre segmente irakiene - sunniti, siiti -si poate sugestia de lansare a unui proces de rediscutare a situatiei din Irak in Consiliul de Securitate, pornind de la noile realităti. Practic, forta multinatională nu se mai confruntă cu nimeni acolo si trebuie să-si asume prin mandat international responsabilitatea de mentinere a plătii. Este o analiză a noastră, sperăm să fie insusită si de alte capitale".

Domnul presedinte n-a vorbit, asadar, ca să se afle in treabă. A trasat diplomatilor nostri sarcina de a transmite tuturor cancelariilor lumii acest mesaj.

Prima tentatie a analistului ar fi de a considera că Traian Băsescu a luat-o razna prin insistenta pe un punct de vedere in divort fătis, spectaculos, cu pozitia Casei Albe.

A tinut Traian Băsescu să fie interesant cu orice pret?

Fiind vorba de Marele Licurici, e greu de crezut că domnul presedinte si-ar putea permite să fie interesant riscind să producă mari supărări la Casa Albă.


Nu ne rămine, asadar, decit să avansăm ipoteza unei intelegeri prealabile cu Administratia americană.

Fiind siguri că dedesubturile acestei interventii se vor dezvălui in perioada următoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.