Opinii

Rompetrol din Kazahstan

Florin Budescu
3 sep 2007 699 vizualizări
Duminica, la jocul de societate 6 din 49 , propus romanilor de Loteria Romana, un calarasean dintr-un ghetto asemanator cu blocurile de locuinte fara geamuri din Bagdad a castigat in jur de opt milioane de euro.

Nestiind cum sa procedeze cu acesti bani, cum sa-i puna sa lucreze pentru el, ca sa-si inmulteasca averea castigata, prin hazard, peste noapte, acest om (mai) nefericit (decat inainte sa castige la Loto) isi va prapadi banii, credem noi, cumparandu-si case si masini si construind vreo biserica. In acest timp, Dinu Patriciu, proprietarul The Rompetrol Group NV, inregistrata in Olanda, a vandut 75% dintre actiunile acestei companii intreprinderii de stat petroliere din Kazahstan, KazMunaiGaz.


In primele momente dupa ce tranzactia aceasta a devenit cunoscuta in mass-media, am spus ca va fi interesant de vazut cine a cumparat pachete de actiuni la societatile grupului Rompetrol listate pe BVB. Nu au trecut nici 24 de ore, si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ancheteaza deja aceasta speta.


Credem ca ar fi o greseala din partea CNVM sa ancheteze, asa cum a anuntat, doar achizitiile de actiuni Rompetrol facute pe piata de capital luni, pana la ora 13.00, cand cele doua companii au fost suspendate de la tranzactionare. CNVM trebuie sa afle cine a cumparat actiuni din momentul semnarii contractului, despre care se pare ca a fost pe 24 august. Este importanta pana si ora. 24 august a fost vineri, ori zilnic, de luni pana vineri, "The Closing Bell" (clopotelul simbolic care inchide ziua de tranzactii pe BVB) suna la ora 14.00.


Daca, sa zicem, contractul a fost semnat la ora 12.30, in aceasta zi, si, din acel moment, au inceput sa cumpere tot felul de prieteni de-ai lui Patriciu, precum Verestoy, zis Cherestoy Attila, ori Crin Antonescu, ori Calin Popescu-Tariceanu (nu chiar el, ci un interpus al sau bine informat), atunci avem o problema demna de atentia unui parchet.


Pe de alta parte, remarcam eleganta si flexibilitatea cu care Dinu Patriciu, campionul liberalismului si al teoriei conform careia "piata e buna" si "statul e rau", cand a venit vorba de "cascaval", s-a lasat cumparat pe bani grei de catre o intreprindere de stat.


Din mai multe puncte de vedere, "tranzactia anului", cum este deja numita, este mai paradoxala decat achizitionarea Romtelecom de catre OTE.


In primul rand, Grecia este stat membru UE. Kazahstan, cel mai mare si prestant actor economic dintre "stan"-urile desprinse din fosta Uniune Sovietica, este o dictatura fara perdea. Seful statului kazah este Nursultan Nazarbaev, fostul secretar general al Partidului Comunist al Republicii Sovietice Socialiste Kazahstan, care a ramas la putere cu benedictiunea Moscovei, pana in prezent. Cam in acelasi fel in care a venit la putere, in Romania, Ion Iliescu, asa cum s-a vadit.


In al doilea rand, Romtelecom, companie de stat, monopol, la acel moment, pe telecomunicatiile din Romania, a fost achizitionata de OTE, compania de stat din telecomunicatiile grecesti. Achizitia anuntata oficial luni este si mai gogonata. Rompetrol era cea mai mare companie privata din Romania si una dintre companiile cu pretentii de lider regional european in petrochimie, distributie de carburanti si solventi din Europa, cu retele de distributie in sase state europene. Ea a fost achizitionata de intreprinderea kazaha petroliera de stat. Tranzactia aceasta se bate cap in cap cu toate teoriile ultraliberale lansate de Dinu Patriciu, in Romania, in ultimii 17 ani.


Pe de alta parte, cei care sustineau ca Dinu Patriciu este omul rusilor cam rad acum manzeste. Poate ca va fi fiind omul kazahilor? Nici asa nu este bine. Sa recapitulam: Kazahstanul este condus de un fost aparatcik sovietic, in relatii foarte bune cu Kremlinul. Dar acest stat are o caracteristica aparte: este probabil singurul stat din lume bogat in zacaminte de petrol in care rusii si americanii nu se bat, intr-un fel sau altul, pe aceste rezerve. Nici cu Irak, nici cu Iran sau Yemen lucrurile nu stau astfel. In Kazahstan este, se spune, atat de mult petrol, incat rusii si americanii si-au impartit zacamintele relaxati, in buna intelegere. De exemplu, la Kashagan, unde este cel mai mare camp petrolier neexploatat din lume, exploatarile sunt facute de un consortiu format din companiile Eni, Exxon Mobil, Total si Shell (care detin fiecare cate 18,5% din actiuni), precum si ConocoPhilips (cu 9,3%). Asa stand lucrurile, ne intrebam cine detine defapt controlul politic la KazMunaiGaz, pentru ca unde este o asemenea palarie de titei exista, fara doar si poate, si jocuri politice foarte mari.


Sa mai notam si o umilinta pe care Kazahstanul "" care insa nu trebuie subestimat, pentru ca este o tara de o frumusete senzationala si un univers cultural bogat aproape complet necunoscut la noi "" ne-a administrat-o: degeaba am obtinut noi, in urma cu ceva timp, statutul de economie de piata functionala. Tot degeaba a obtinut Franta acest statut mult inaintea noastra. Iata ca in afaceri aceasta uneori conteaza mai putin. Cel mai mare distribuitor de carburanti independent francez, Dyneff, a fost achizitionat, acum doi ani, de Rompetrol din Romania. Dyneff din Romania, plina cu francezi, precum si Rompetrol, companie dintr-un tanar stat membru UE, au fost achizitionate de KazMunaiGaz din Kazahstan. De fapt, acum putem sa vorbim linistiti de Dyneff din Romania sau de Rompetrol din Kazahstan. Asa cum in niciun caz nu putem sa discutam de KazMunaiGaz din Franta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.